ΠΣΕ: Αύξηση κατά 6% στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

ΠΣΕ: Αύξηση κατά 6% στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Αυξημένες κατά 6% εμφανίζονται οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, την ίδια στιγμή που σημαντικές κατηγορίες όπως οι εξαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 24,1%, των πρώτων υλών κατά 14,5%, η κατηγορία είδη και συναλλαγές μη ταξινομένα κατά 25,7%. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο του 2016 για τα 100 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα και τις 100 κορυφαίες αγορές.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στις επιμέρους κατηγορίες, αν και δεν προκύπτουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ξεχωρίζουν οι επιδόσεις προϊόντων όπως τα τυριά, τα πορτοκάλια, τα καπνά, που αναρριχήθηκαν στις θέσεις της κατάταξης, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στο ίδιο πλαίσιο, ως νέες είσοδοι στη λίστα των 100 κυριότερων εξαγόμενων προϊόντων της χώρας καταγράφονται ανάμεσα σε άλλα το σκληρό σιτάρι και τα μανταρίνια.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, επί των στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, η Ιταλία εξακολουθεί και σε αυτό το 6μηνο να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στη 2η θέση παραμένει στη σχετική κατάταξη η Γερμανία. Απηχώντας και τις εξελίξεις μετά τα capital controls, η Κύπρος προσπέρασε την Τουρκία και καταλαμβάνει πλέον την 3η θέση, ενώ στην 5η διατηρείται η Βουλγαρία. Χωρίς ακόμη να έχουν καταγραφεί επιπτώσεις από την απόφαση περί BREXIT, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε άνοδο 2 θέσεων (από 8η θέση), ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ (από 6η), ο Λίβανος (από 12η), η Ρουμανία (από 11η) και η Ισπανία (από 9η).

Στη λίστα με τις 100 πρώτες χώρες, εμφανίζονται πλέον (σε σχέση με το 2015) και οι: Κουρασάο (68η θέση), Βενεζουέλα (77η θέση), Κολομβία (83η), Μαυριτανία (91η), Φιλιππίνες (93η), Λουξεμβούργο (95η) & Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι (96η).

 

 

-Διαφήμιση-
Delegate