Ψηφιοποιημένα έγγραφα-ηλεκτρονικές υπογραφές-ιχνηλασιμότητα στο Δημόσιο υπόσχονται Παππάς – Γεροβασίλη

Υπάρχει πιθανότητα ν΄αλλάξει το χάλι της χαρτούρας στο Ελληνικό Δημόσιο; Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης λένε πως έχουν τον τρόπο, ν΄ αλλάξει όλη η ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών, που εδώ και 17 χρόνια λέμε, πως θα ζήσουμε το Ψηφιακό Δημόσιο, αλλά ακόμη είμαστε. Στην αρχή, δρομολογώντας την ψηφιακή υπογραφή, μεταξύ υπηρεσιών του Δημοσίου αλλά πλέον θα είναι γνωστό και ποιος υπάλληλος καθυστερεί να βάλει την υπογραφή του…

Η εκδήλωση για την ηλεκτρονική ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ του Δημοσίου και την Ψηφιακή Υπογραφή, μεταξύ των υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, παρουσιάστηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς Νίκο Παππά και Όλγα Γεροβασίλη και τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιο Ράλλη, στα γραφεία του ΨηΠΤΕ στην Καλλιθέα. 

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππά, το έργο ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ, θα έχει πολλαπλά οφέλη, διότι η εξοικονόμηση, όταν ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση εγγράφων, είναι στα 380 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Εξήγησε πως έπρεπε να υπάρχει ψηφιακή διακυβέρνηση ήδη από το 2001, αλλά τα συστήματα, δεν ήταν διαλειτουργικά, με αποτέλεσμα να μη μπορούν οι φορείς να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Αναφέρθηκε δε και στο θέμα της ψηφιακής Δικαιοσύνης, καθώς υπογράφτηκε σχετικό μνημόνιο με τον υπουργό, Σταύρο Κοντονή, την περασμένη Παρασκευή, που βρέθηκαν δικόγραφα σε κούτες, αρχειοθετημένα ενώ οι υποθέσεις δεν είχαν κλείσει.  

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι ο σκοπός είναι ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης. Επεσήμανε ότι στόχος είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους, με την οποία όλοι οι πολίτες έχουν έρθει αντιμέτωποι, και κοστίζει σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία και ν΄ αφήσουμε πίσω μας το δυσκίνητο και δυσλειτουργικό κράτος. Σημείωσε ότι δεν χρειάζονται οριζόντιες πολιτικές κι απολύσεις αλλά βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, ενώ με αυτές τις διαδικασίες θα σταματήσουν να ταλαιπωρούνται κι οι Έλληνες του εξωτερικού, καθώς υπήρχαν ζητήματα, όπου απαιτούνταν η αυτοπρόσωπη παρουσία τους.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης εξήγησε πως η Ψηφιακή Οικονομία θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, αφού θα υπάρχει γρήγορη σύσταση μιας επιχείρησης, ταχεία διεκπεραίωση, με στόχο μια φιλική οικονομία. Σημείωσε ότι με αυτές τις διαδικασίες καταργείται ουσιαστικά το επάγγελμα του κλητήρα και απελευθερώνονται και πόροι κι άνθρωποι, για να απασχοληθούν και σε άλλα αντικείμενα ενώ τόνισε ότι θα χρειαστούν help desk για να επιλυθούν τα προβλήματα, που θα προκύψουν, με τις ψηφιακές υπογραφές.