Ψηλότερα παρέα με το πετρέλαιο οι τιμές των σιτηρών το 2017

Με μείωση 22% κλείνουν τη χρονιά τα λιπάσματα

Ψηλότερα παρέα με το πετρέλαιο οι τιμές των σιτηρών το 2017
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ανάκαμψη στις τιμές των περισσότερων εμπορευμάτων αναμένει για το 2017 η Παγκόσμια Τράπεζα, κάνοντας λόγο για τόνωση της ζήτησης.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της τράπεζας για τις εξελίξεις στην αγορά εμπορευμάτων, οι παραγωγικοί φορείς θα πρέπει να ετοιμάζονται για μια σημαντική αύξηση στις τιμές του πετρελαίου την επόμενη χρονιά, καθώς τα μέλη του ΟPEC (σ.σ. το γνωστό κλαμπ των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών) φαίνεται ότι, έστω και μετ’ εμποδίων, καταλήγουν σε μια συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής και τον περιορισμό της υπερπροσφοράς.

-Διαφήμιση-

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά τώρα ότι το αργό θα φτάσει, κατά μέσο όρο, τα 55 δολάρια το βαρέλι ενώ ακόμα μεγαλύτερη, της τάξης του 25%, αναμένεται να είναι η αύξηση στο κόστος τ ενέργειας συνολικά.

Σύμφωνα με την ανάλυση, μαζί με το πετρέλαιο, ανοδικά σε ποσοστό 1,4% θα κινηθούν και οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων, με τα σιτηρά να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση, η οποία θα φτάσει το 3%. Βεβαίως, η άνοδος αυτή δεν αρκεί για να αντισταθμίσει τη φετινή πτώση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα σιτηρά υποχώρησαν επιπλέον 9%, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης του αναμενόμενου συγκομιδής σιταριού στην Αυστραλία και την Κεντρική Ασία, καθώς επίσης και της αύξησης της αμερικανικής παραγωγής καλαμποκιού.

Οι πιεσμένες τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων αντανακλώνται σε μεγάλο βαθμό στην αναιμική ζήτηση για εφόδια η οποία, σε συνδυασμό με την αύξηση της προσφοράς (παρά τις προσπάθειες των εταιρειών τους προηγούμενους μήνες να «φρενάρουν» την παραγωγή τους), στοιχειοθετούν την πρόβλεψη της τράπεζας για μείωση 22% στις τιμές των λιπασμάτων για το σύνολο του 2016. Είναι ενδεικτικό ότι στο 3ο τρίμηνο του έτους οι τιμές των προϊόντων θρέψης μειώθηκαν περαιτέρω 7% για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα στο 75% των ιστορικά υψηλών που είχαν καταγραφεί το 2008.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, πάντως, εκτιμά ότι η αναμενόμενη μικρή αύξηση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, μαζί με τις υποτιμήσεις των νομισμάτων αρκετών εξαγωγικών χωρών, ενδέχεται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσουν σε ανατιμήσεις βασικών λιπασμάτων.

«Η πτώση έφτασε στο τέλος της»

«Οι χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων έπληξαν κατά κύριο λόγο τις αναπτυσσόμενες χώρες, ωστόσο φαίνεται ότι η πτώση έφτασε στο τέλος της», σημειώνει ο Ayhan Kose, Διευθυντής του τμήματος Αναπτυξιακών Προοπτικών της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Οι ρυθμοί ανάπτυξης σε αυτές τις χώρες αναμένεται για το σύνολο του έτους να είναι σχεδόν μηδενικοί. Όπου είναι εφικτό, θα πρέπει να προωθηθούν πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης, όπως είναι οι επενδύσεις στις υποδομές, την υγεία και την παιδεία, πάντα φυσικά στα πλαίσια αξιόπιστων δημοσιονομικών σχεδιασμών», συμπλήρωσε.

Τιμές αργού πετρελαίου

Ψηλότερα παρέα με το πετρέλαιο οι τιμές των σιτηρών το 2017

-Διαφήμιση-
Delegate