Πτώση στα αποθέματα και ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον σπρώχνουν το βαμβάκι σε υψηλά διετίας

Άνοδος 2,1% για τον Δείκτη Τροφίμων του FAO με βοήθειες από τα σιτηρά

7-10 Απριλίου η Συνδεδεμένη Βάμβακος σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Μέρες του 2014 βιώνει το βαμβάκι στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, με τις τιμές να αναρριχώνται σε υψηλά διετίας, την ώρα που νεότερες εκτιμήσεις θέλουν τα παγκόσμια αποθέματα να υποχωρούν για τρίτη συνεχή χρονιά. Στη Νέα Υόρκη, τα προθεσμιακά του Μαρτίου άγγιξαν την Πέμπτη τα 77,35 σεντς/λίμπρα, τιμή που είναι η υψηλότερη των τελευταίων έξι μηνών και μόλις 0,50 σεντς μακριά από επίπεδα που η αγορά είχε να δει από τον Ιούνιο του 2014.

Το πρόσφατο ράλι υποστηρίζεται και από τη φυσική αγορά όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πολύ έντονη κινητικότητα, με τις συναλλαγές να τιμολογούνται με βάση τα συμβόλαια του Μαρτίου προτού αυτά λήξουν. Σύμφωνα με την Commerzbank, η έλλειψη ρευστού στην Ινδία παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο, καθώς οι αγρότες της χώρας αρνούνται να πωλήσουν, αν δεν διασφαλιστούν οι πληρωμές, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την προσφορά.

-Διαφήμιση-

Ώθηση δίνουν και οι τελευταίες ανακοινώσεις της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC) που, στις πρώτες της εκτιμήσεις για τη σεζόν 2017-2018, που ξεκινάει τον Αύγουστο, προβλέπει ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα υποχωρήσουν στους 17,13 εκατ. τόνους, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Επιπλέον, παρά την εκτιμώμενη αύξηση 2% στην παγκόσμια παραγωγή, οι αποδόσεις αναμένεται να επιστρέψουν φέτος σε πιο «φυσιολογικά» επίπεδα, μετά την εκτίναξη 13% την περίοδο 2016-2017.
Η ICAC αναθεώρησε για άλλη μια φορά προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τις τιμές της σεζόν 2016-17 στα 75 σεντς/λίμπρα, σύμφωνα με τον δείκτη Cotlook A. Σημειωτέον ότι ο δείκτης Cotlook την Τετάρτη βρισκόταν στα 84,25 σεντς ανά λίμπρα…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί.

-Διαφήμιση-
Delegate