Πτωτική πορεία και το 2017 για τις αγορές μηχανημάτων

Η ζήτηση για τρακτέρ μειώθηκε στην ΕΕ κατά 4,5% το πρώτο 9μηνο του 2016 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015

Πτωτική πορεία και το 2017 για τις αγορές μηχανημάτων
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Η ζήτηση και οι πωλήσεις μηχανημάτων και εξοπλισμού κλείνουν με αρνητικό πρόσημο, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και το 2017. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν τα στοιχεία που παρουσίασε, πριν από λίγες ημέρες, ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αγροτικών Μηχανημάτων για την ευρωπαϊκή γεωργία.

Αν και ο σύνδεσμος επικεντρώνεται στα μεγάλα μηχανήματα και στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που τα παράγουν, οι τάσεις είναι ενδεικτικές σε μεγάλο βαθμό για το σύνολο της Ευρώπης.

-Διαφήμιση-

Η ζήτηση για τρακτέρ μειώθηκε κατά 4,5% το πρώτο 9μηνο του 2016 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015 κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Ιδιαίτερη μείωση παρουσίασαν τα τρακτέρ 125-250 ίππων. Πτωτικές τάσεις αναμένονται και το 2017, αν και με μικρότερους ρυθμούς. Αντίθετα, η μείωση στην Ελλάδα ήταν πολλαπλάσια. Στελέχη της αγοράς καταγράφουν μείωση πωλήσεων από τα 1.500 στα 1.100 περίπου. Για να γίνει κατανοητό το μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς, αξίζει να τονιστεί ότι οι ετήσιες πωλήσεις στη Γερμανία ανέρχονται στις 34.000 και στην Ιταλία στις 18.000.

Στις μεγάλες χώρες της Δυτικής και της Βόρειας Ευρώπης, που υπάρχουν πιο αναλυτικά στοιχεία, οι πωλήσεις θεριζοαλωνιστικών εμφανίζονται μειωμένες κατά 13% το 2016, ενώ αντίστοιχο ποσοστό αναμένεται και για το επόμενο έτος. Οι αγορές θεριστικών και χορτοκοπτικών αναμένεται να μειωθούν κατά 10%, ενώ παρόμοια είναι και η εικόνα για το επόμενο έτος. Τέλος, η μείωση καταγράφεται μικρότερη στις χορτοδετικές και αναμένεται να κινηθεί στο 2,4% περίπου. Ο μοναδικός τύπος εξοπλισμού, που εμφανίζει τάσεις αύξησης σε ποσοστά 3,6%, είναι τα ψεκαστικά συγκροτήματα.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο δείκτης-βαρόμετρο, που καταγράφει τις προσδοκίες για την αγορά μηχανημάτων, εμφανίζει το τελευταίο πεντάμηνο μία αναστροφή και θετική εικόνα. Πολλοί πιστεύουν ότι η έναρξη εφαρμογής των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, και ειδικά των Σχεδίων Βελτίωσης, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάκαμψη της αγοράς.

-Διαφήμιση-
Delegate