Ρέθυμνο: Για την προσπάθεια ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα ενημερώθηκε ο Γ.Τσιρώνης

Συνάντηση Γ. Τσιρώνη με αγρότες και κτηνοτρόφους του Ρεθύμνου

Για τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα και τα σχέδια της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, σχετικά με την ενίσχυση του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα του νομού, ενημερώθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης από την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στην αντιπεριφέρεια.

Ο κ. Τσιρώνης εστίασε στο γεγονός ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, δεδομένου μάλιστα ότι η κα Λιονή τον ενημέρωσε για το μεγάλο έργο της Σχολής Αγροτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ασωμάτων, για την οποία υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη και η δημιουργία της θα βοηθήσει όχι μόνο τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού, αλλά και ενασχολούμενους με τον κλάδο από όλη την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Η κα Λιονή και το σχέδιο της αντιπεριφέρειας για τη Σχολή Ασωμάτων βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με την πρόθεση του υπουργείου που αφορά στην αναβίωση των επαγγελματικών σχολών και ως εκ τούτου δεσμεύομαι προσωπικά για την αμέριστη στήριξη στην ολοκλήρωση του έργου» τόνισε ο κ. Τσιρώνης, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα ίδρυσης και λειτουργίας της σχολής αυτής θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για το κλάδο και εν γένει τον πρωτογενή τομέα.

Η αντιπεριφερειάρχης ζητάει κυρίως την παραχώρηση της έκτασης των 900 περίπου στρεμμάτων της Σχολής Ασωμάτων, προκειμένου να υπάρξει εξωραϊσμός των ήδη υπαρχόντων υποδομών, δημιουργία νέων πρόσθετων κτηριακών εγκαταστάσεων, ώστε να μπορέσουν από κοινού με την περιφέρεια να λειτουργήσουν σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού Δήμητρα την Σχολή Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης.

Ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε ότι: «Βρίσκομαι δίπλα στο αίτημα της αντιπεριφέρειας, διότι ως υπουργείο αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα πάσχει στο επίπεδο η γνώση να μεταβεί στον παραγωγό. Μία επαγγελματική σχολή διά βίου μάθησης, μπορεί να προσφέρει συνεχή εκπαίδευση, αλλά και στήριξη στον Αγρότη και την αγρότισσα, στους κτηνοτρόφους και τους νέους που εισέρχονται στον κλάδο. Η συγκεκριμένη σχολή θα μπορούσε να λειτουργήσει με ένα πρότυπο παραγωγικό μοντέλο, δηλαδή η σχολή η ίδια να βγάζει τα έξοδα της από την παραγωγή. Το ίδιο μοντέλο θέλουμε να δημιουργήσουμε και στην Γαλακτοκομική Σχολή της Ελασσόνας, αλλά και σε όλες τις επαγγελματικές σχολές. Το σύστημα αυτό λειτουργεί στη Γερμανία, αλλά και σε χώρες πολύ αναπτυγμένες όπου η πλειονότητα των νέων δεν αποκτούν τη γνώση μέσα από κάποιο τίτλο ανώτατης σχολής, αλλά μέσα από την επαγγελματική εκπαίδευση. Οι επαγγελματικές και επιστημονικές ευκαιρίες στους νέους της υπόλοιπης Ευρώπης δίδονται κυρίως μέσα από την επαγγελματική εκπαίδευση».

Σίγουρη για την θετική έκβαση δημιουργίας της Σχολής Ασωμάτων δηλώνει η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, μετά τη συνάντησή της με τον αναπληρωτή υπουργό, παρουσία και της διευθύντριας της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας κας Βιδάκη. «Πρόκειται για την προσπάθεια αναβίωσης της Σχολής Ασωμάτων, η οποία είναι αδιάλειπτη από το 2011, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κέντρο εκπαίδευσης με όρους 21ου αιώνα. Ο κ. Τσιρώνης έχει πλέον στα χέρια του την πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη και θέλω να πιστεύω ότι οι προσπάθειες μας βρίσκονται προς το τέλος τους, δεδομένου ότι και οι σχετικοί φάκελοι για τις εγκρίσεις του έργου βρίσκονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως την αρχαιολογία και το δασαρχείο, και με γνώμονα τη στήριξη από πλευράς του υπουργείου και του κ. Τσιρώνη, που αφορά στην ταχύτητα γνωμοδότησης των αρμόδιων υπηρεσιών, θεωρώ ότι η έκβαση της υπόθεσης ολοκλήρωσης και δημιουργίας της σχολής, χωρίς να ορίζω χρόνο, θα είναι πολύ θετική. Το μεγάλο αυτό έργο δε θα αφορά μόνο το Ρέθυμνο αλλά και ολόκληρη τη χώρα. ‘Αλλωστε, στον στρατηγικό μας σχεδιασμό τόσο εμάς όσο και της περιφέρειας δεν βασιζόμαστε μόνο στον τουρισμό αλλά και στο σταθερό μας και μεγάλο «πόδι» που είναι ο πρωτογενής τομέας. Στοχεύουμε στην ενίσχυση του, σχεδιάζουμε το μέλλον του και επιδιώξουμε την ποιοτική του αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα».

Τόσο η κα Λιονή όσο και η κα Βιδάκη ζήτησαν από τον κ. Τσιρώνη να εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για ενίσχυση των υπηρεσιών με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για την υποστήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού κλάδου, ενώ του γνωστοποίησαν το πρόβλημα σχετικά με τους κτηνιάτρους του νομού, οι οποίοι είναι δύο και καλούνται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις τόσο της υπηρεσίας που αφορούν στη δημόσια υγεία όσο και της κάλυψης των αναγκών των πέντε σφαγείων του νομού.

Ο αναπληρωτής υπουργός ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στο Ρέθυμνο δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο νομός έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας και αυτό εστιάζεται στο ότι ο πληθυσμός δεν εγκατέλειψε τους ορεινούς όγκους, τα βουνά. Η στρέβλωση που δημιουργείται από τη συσσώρευση του κόσμου στα αστικά κέντρα, ευτυχώς εδώ δεν υπάρχει. Οπότε, υπάρχει η μαγιά, ώστε να απογειωθεί η παραγωγή, αρκεί να λύσουμε κάποια προβλήματα, όπως για τα παράδειγμα την υπερ-χρήση φυτοφαρμάκων ζήτημα που εμπίπτει κυρίως στην άγνοια των παραγωγών. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων είναι τεράστια και είναι αυτό που συμφωνήσαμε με την κα Λιονή. Ότι δηλαδή οι παραγωγοί μας πρέπει να δέχονται συνεχή εκπαίδευση»

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ