Μετά το αδύναμο ξεκίνημα για τις φετινές τιμές του ρυζιού, μια και κάποιοι έμποροι και μύλοι –όπως καταγγέλλουν στην «Ύπαιθρο Χώρα» παραγωγοί και συνεταιριστές– βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αρκετοί παραγωγοί, φαίνεται ότι η αγορά γυρίζει, καθώς υπάρχει ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό. Ως εκ τούτου, από 22 λεπτά το κιλό που δίνονταν στο ξεκίνημα της εμπορικής σεζόν, τώρα ακούγονται στην αγορά τα 26. Ας σημειωθεί ότι τα 22 λεπτά είναι κάτω του κόστους παραγωγής, το οποίο υπολογίζεται μεταξύ 26-27 λεπτών το κιλό. Επιπλέον, αυτή την τιμή λαμβάνουν αυτό το διάστημα και όσοι παραγωγοί βρίσκονται μακριά από τα βασικά σημεία επεξεργασίας του προϊόντος (μύλοι), λόγω κόστους μεταφορικών.

«Παρόλο που υπάρχει ζήτηση και κρατιούνται ψηλά οι διεθνείς τιμές, κάποιοι έμποροι και ορυζόμυλοι προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά το προϊόν και αγοράζουν με 21-22 λεπτά το κιλό, από τα 26 λεπτά που ακούγονται. Υπάρχουν παραγωγοί που δεν είναι οργανωμένοι και αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα ρευστότητας. Ορισμένοι δεν είχαν πετρέλαιο να βάλουν στις αλωνιστικές τους και αναγκάστηκαν να πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές για να αλωνίσουν», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Αχιλλέας Καµπούρης, πρόεδρος του Συνεταιρισµού Β’ Χαλάστρας Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή στην περιοχή θα είναι μειωμένη κατά 25%-30%, καθώς αφενός ήταν κατά 10%-15% λιγότερη η στρεμματική απόδοση λόγω καιρού και αφετέρου ήταν και κατά 5%-10% λιγότερα τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος. Επιπλέον, το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου, ισχυρή χαλαζόπτωση προκάλεσε ζημιές σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης όπου καλλιεργείται ρύζι (Χαλάστρα, Νέα Μάλγαρα, Καλοχώρι, Σίνδο, Κύμινα και Ανατολικό).
Όσον αφορά τη διασπορά των τριών βασικών ποικιλιών που καλλιεργούνται στη χώρα μας, φέτος, και πάλι τη μερίδα του λέοντος, ήτοι το 60% των στρεμμάτων, κατέχει η ποικιλία Japonica, ακολουθεί με 30% η Indica και ένα 10% οι Καρολίνες.

Άριστη ποιότητα και υψηλή ζήτηση

Εκτός από τη ζήτηση, ώθηση στις τιμές του ρυζιού αναμένεται να δώσει και η καλή του ποιότητα, ειδικά μετά και τους αυστηρότερους κανόνες της ΕΕ για την υπολειμματικότητα τρικικλαζόλης, δραστικής ουσίας που χρησιμοποιούν Τρίτες Χώρες. «Οι τιμές ξεκίνησαν από 22-23 λεπτά και έχουν πάει στα 25-26 λεπτά το κιλό. Άρα, περιμένουμε τον επόμενο μήνα να πάμε ακόμη πιο ψηλά. Ήδη, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από Τουρκία, παρόλο που η τουρκική λίρα είναι φθηνή, γιατί δεν έχουν φέτος παραγωγή. Έχουν εμφανιστεί 10-12 μεγάλοι μύλοι από Τουρκία και ζητάνε ελληνικό ρύζι, ειδικά Japonica», επισημαίνει ο Λεωνίδας Κουιµτζής, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισµό Α’ Χαλάστρας.
«Είναι άριστο ποιοτικά το ρύζι, όπως φαίνεται και από τα δείγματα που έχουμε στείλει στο Μπενάκειο και σε ιδιωτικά εργαστήρια. Για τον λόγο αυτόν, σπεύδουν από το εξωτερικό να αγοράσουν. Υπάρχει ενδιαφέρον για το ελληνικό ρύζι από Γαλλία, Τουρκία και Σαουδική Αραβία», τονίζει από την πλευρά του ο κ. Καμπούρης.

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών ζητούν οι παραγωγοί

Για το θέμα που έχει προκύψει στην αγορά ρυζιού λόγω των προβλημάτων ρευστότητας της εταιρείας Κανάκας ΕΠΕ, και κατ’ επέκταση της απουσίας της από τη συγκέντρωση προϊόντος νέας σοδειάς, η «ΥΧ» συνομίλησε με δύο παραγωγούς ρυζιού που συνεργάζονται μαζί της: «Συνεργαζόμαστε 6-7 χρόνια με την εταιρεία, ουδέποτε είχαμε πρόβλημα. Μπορεί να αργούσε λίγο, πάντα όλοι αργούν λίγο, αλλά πληρωνόμασταν. Τώρα έχει προκύψει ένα πρόβλημα το οποίο μας έχει καθυστερήσει 3-4 μήνες από την ημερομηνία που ήταν να πληρωθούμε. Ωστόσο, έχουμε επικοινωνία μαζί τους και πριν ένα μήνα μας έβαλαν ένα 15% από αυτά που μας χρωστούσανε. Δεν τα έχουμε ξεγράψει τα λεφτά. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά», δηλώνει ο παραγωγός Μάριος Μπούτσης από το Ανθήλι Λαμίας.

 Ελληνικό ρύζι ζητούν από Γαλλία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία
Ελληνικό ρύζι ζητούν από Γαλλία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία

«Από το καλοκαίρι προέκυψε πρόβλημα που αφορά την παραγωγή του 2016. Το καλό είναι ότι επικοινωνούμε μαζί τους και δεν έχουν εξαφανιστεί. Πρέπει, όμως, να μας πουν αν η αποπληρωμή θα γίνει σε 6 ή 12 μήνες. Κάποιοι παραγωγοί έχουν κινηθεί νομικά. Οι επιταγές που έχουν σφραγιστεί στον Τειρεσία είναι πάνω από 3-4 εκατ. ευρώ. Καταλαβαίνω ότι από την εταιρεία κάνουν μεγάλο αγώνα για να καλύψουν τη ζημιά, αλλά το γεγονός έχει θορυβήσει πάρα πολλές οικογένειες και αν δεν πάρουν τα χρήματα δεν θα μπορέσουν του χρόνου να ξανασπείρουν. Είμαστε διατεθειμένοι αν μπορούμε να βοηθήσουμε. Δηλαδή, αν για παράδειγμα δεν έχουν πάρει κάποια χρηματοδότηση από κάποιο δημόσιο οργανισμό ή κάποια χορηγία. Πρέπει να πληρωθούν οι παραγωγοί, γιατί υπάρχει θέμα επιβίωσης. Και εμείς με τη σειρά μας οφείλουμε τα χρήματα αυτά σε γεωπόνους, ΤΟΕΒ και σε άλλες οφειλές», σημειώνει ο Φάνης Αλμπάνης, πρόεδρος του ΑΣ Νέων Μαλγάρων.

Κανάκας: «Διανύουμε περίοδο κρίσης, όχι καταστροφής»

Σε επικοινωνία που είχε η «ΥΧ» με τους επικεφαλής της εταιρείας, προκύπτει ότι τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπιζε η εταιρεία, λόγω της οικονομικής κρίσης, επιδεινώθηκαν φέτος το καλοκαίρι, μετά από την ακύρωση ενός μεγάλου συμβολαίου, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με κρατικό οργανισμό της Λιβύης.

Στη συνομιλία που είχαμε τον Θ. Κανάκα, εκ των ιδιοκτητών, δήλωσε σχετικά: «Βούλησή μας είναι να διευθετήσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας το συντομότερο δυνατό, με έναν σχεδιασμό που ήδη εφαρμόζουμε. Έχει καταβληθεί μέρος των οφειλών από τον Ιούλιο μέχρι τώρα. Από το ποσό που βρίσκεται στον Τειρεσία, ένα μέρος δεν υφίσταται, γιατί ήταν προκαταβολές και για τη νέα σοδειά, όμως δεν προχωρήσαμε σε συγκέντρωση ρυζιού νέας σοδειάς. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν ήμασταν στη συγκομιδή της νέας σοδειάς δημιούργησε πίεση στους παραγωγούς και για αυτό όλες οι υπόλοιπες εταιρείες πίεσαν τις τιμές του ρυζιού, ακόμη και κάτω από τα 20 λεπτά. Δυσκολίες αντιμετωπίζουν όλες οι εταιρείες. Διανύουμε μια περίοδο κρίσης, όχι καταστροφής. Είναι πάρα πολύ θετικό ότι μεγάλο μέρος των πιστωτών μας αναμένουν τον προγραμματισμό. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι, ως εταιρεία, δεν έχουμε τραπεζικό δανεισμό. Απλά το συμβόλαιο με τον κρατικό οργανισμό της Λιβύης ήταν πάρα πολύ μεγάλο και προκάλεσε τεχνητή κρίση, την οποία αξιοποίησαν οι ανταγωνιστές μας και δημιούργησαν πολύ μεγάλο θέμα».

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της εταιρείας:

«Η εταιρεία μας όπως και χιλιάδες άλλες ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας λόγω της οικονομικής κρίσης. Το πρόβλημα αυτό επιδεινώθηκε το φετινό καλοκαίρι ιδίως λόγω της ακύρωσης ενός μεγάλου συμβολαίου αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ με κρατικό οργανισμό της Λιβύης.

Προερχόμαστε οι ίδιοι όχι μόνο από την περιοχή αλλά και από την αγροτική τάξη της οποίας αισθανόμαστε μέλη. Έχουμε λοιπόν πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, αγωνιών και φόβων όλων των παραγωγών. Είμαστε σίγουροι ότι και εκείνοι γνωρίζουν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η εταιρεία μας τους στήριξε προσφέροντάς τους τιμές πάνω απ’ τον ανταγωνισμό. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε δεν λιποψυχούμε, δεν εγκαταλείπουμε, είμαστε εδώ παρόντες, αγωνιζόμενοι όχι μόνο για την εταιρεία μας αλλά και γι’ αυτούς ελπίζοντας ότι σ’ ένα βάθος χρόνου θα εξοφλήσουμε το σύνολο των οφειλών μας. Ελπίζουμε οι παραγωγοί να δείξουν κατανόηση και να μας στηρίξουν στην προσπάθειά μας αυτή. Με χαρά δεχόμαστε μηνύματα συμπαράστασης από αρκετούς από αυτούς. Είμαστε εδώ».