Ρομπότ στο χωράφι… είναι το μέλλον της ΚΑΠ ;

robot-xorafi-agrotes
Η Γεωργία ακριβείαςε αποτελεί το επίκεντρο της καινοτομίας στον αγροτικό κλάδο, με üασικό στόχο την αύξηση της παραγωγής, με μειωμένο κόστος και με βιώσιμες καλλιεργητικές μεθόδους

Η εικόνα ενός αγρότη που καλλιεργεί τη γη του ή το τρακτέρ που οργώνει ένα χωράφι είναι οι πιο συνηθισμένες εικόνες που έχουμε στο μυαλό μας, όταν αναφερόμαστε στον πρωτογενή τομέα. Επίσης, πολύς κόσμος ίσως έχει την αίσθηση πως ο αγροτικός κλάδος δεν είναι ο πιο τεχνολογικά προηγμένος. Η πραγματικότητα, ωστόσο, απέχει από αυτές τις αντιλήψεις, καθώς όσο περνούν τα χρόνια και ο αγροδιατροφικός τομέας προσπαθεί να επωφεληθεί των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Η ιχνηλασιμότητα αγροδιατροφικών προϊόντων μέσω εφαρμογών και κινητών τηλεφώνων (smartphones), η χρήση αισθητήρων για συλλογή πληροφοριών από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και… ρομπότ-αγρότες έχουν ήδη μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των παραγωγών της Ευρώπης. Οι τελευταίες εξελίξεις από τις τεχνολογίες αυτές παρουσιάστηκαν στη σύνοδο κορυφής Agri Innovation 2017, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Πορτογαλία, μέσω των καινοτόμων startups εταιρειών, που δημιουργήθηκαν με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα και χρηματοδοτούνται από την τρέχουσα ΚΑΠ και το ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».

Γεωργία ακριβείας και αειφόρος γεωργία

Σύμφωνα με δημοσίευση στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η γεωργία ακριβείας αποτελεί το επίκεντρο της καινοτομίας στον αγροτικό κλάδο, με βασικό στόχο την αύξηση της παραγωγής, με μειωμένο κόστος και με βιώσιμες καλλιεργητικές μεθόδους. Τεχνολογίες, όπως τα δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης των καλλιεργειών, παρέχουν στοιχεία για σωστότερη διαχείριση των χωραφιών και αύξηση των αποδόσεων. Η παρακολούθηση και η ανάλυση των δεδομένων, χάρη στα συστήματα αισθητήρων, μπορούν, επίσης, να βελτιώσουν τη διαχείριση των αρδευτικών συστημάτων για τις ποτιστικές καλλιέργειες, προωθώντας έτσι και τη βιώσιμη γεωργία.

Η καινοτομία δεν περιορίζεται, όμως, μόνο σε δορυφόρους και αισθητήρες. Το πρόγραμμα «SWEEPER», που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, ανέπτυξε ένα ρομπότ – αγρότη για τη συγκομιδή πιπεριών, το οποίο ονομάστηκε Peter Piper. Το ρομπότ μπορεί να εργάζεται σε όλες τις καιρικές συνθήκες όπως το ζεστό και γεμάτο υγρασία περιβάλλον του θερμοκηπίου, όπου οι παραγωγοί είναι δύσκολο να βρουν εργάτες. Το έργο «Foodie», επίσης χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, ανέπτυξε μια πλατφόρμα cloud τόσο για τα χωρικά όσο και για τα μη χωρικά αγροτικά δεδομένα, με στόχο την αύξηση των ποσοστών ακριβείας σε διάφορες αγροτικές εργασίες, ενώ το πρόγραμμα VINEROBOT χρησιμοποιεί ένα μη επανδρωμένο όχημα εδάφους, το οποίο εξετάζει την ωριμότητα των σταφυλιών στους αμπελώνες και ενημερώνει για τη συγκομιδή τους.

Προώθηση της καινοτομίας στη γεωργία σε όλα τα επίπεδα

Όπως αναφέρει στον ιστότοπό της η ΕΕ, η ενίσχυση της γνώσης και της καινοτομίας στη γεωργία, τη δασοκομία και την ύπαιθρο αποτελεί μέρος των προτεραιοτήτων της, που περιλαμβάνονται στα προγράμματά της για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Παράλληλα, παρουσιάζει τη διακήρυξη Cork 2.0 για το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης, όπου τονίζει πως όλες οι αγροτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών και των δασοκόμων, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη τεχνολογία και στα νέα εργαλεία διαχείρισης για την επίτευξη οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών οφελών.