Ρωσικοί φραγμοί στη Λευκορωσία «απειλούν» την ελληνική φράουλα

Πληροφορίες για εμπορικούς περιορισμούς που θα ανακόψουν το «γκρίζο» εμπόριο

Προβλήματα στην αποκαλούμενη «γκρίζα» διακίνηση των ελληνικών οπωροκηπευτικών μέσω τρίτων χωρών στη Ρωσία και πρωτίστως στη φράουλα αναμένεται να προκαλέσει η πληροφορία για ενδεχόμενη επιβολή εμπορικών φραγμών από τη ρωσική κυβέρνηση στη Λευκορωσία. Συγκεκριμένα, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, Incofruit-Hellas, Γεώργιος Πολυχρονάκης, αναφέρει στην «Ύπαιθρο Χώρα»: «Έχουμε μια έμμεση πληροφορία ότι η Ρωσία, μετά από ελέγχους στη Λευκορωσία, εξετάζει την επιβολή φραγμών στη διακίνηση προϊόντων από τη Λευκορωσία. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από τις 5 Μαρτίου η Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας (Rosselkhoznadzor) έδωσε το πράσινο φως για άρση των απαγορεύσεων στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών από την Τουρκία, σημαίνει ότι εντείνεται ο ανταγωνισμός για τα προϊόντα που εξάγονται μέσω τρίτων χωρών έναντι αυτών που εξάγονται απευθείας στη Ρωσία.

Πενταπλασιασμός των εξαγωγών φράουλας

Σχετικά με τις συνολικές εξαγωγές της ελληνικής φράουλας, ο ίδιος αναφέρει ότι μέχρι τις 8 Μαρτίου είχαν εξαχθεί 5.212 τόνοι, έναντι 1.502 τόνων πέρσι το ίδιο διάστημα. Πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση των εξαγωγών.

Η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την περσινή, σημειώνοντας μια αύξηση περίπου 10%-15%. Η ροή των εξαγωγών μετά την αρχική καθυστέρηση που καταγράφηκε στην αρχή της περιόδου, δηλαδή τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο, από τον Φεβρουάριο και μετά κρίνεται καλή. «Πλέον, υπάρχει μια ωρίμανση των εξαγωγών φράουλας, με μεγαλύτερο διακινούμενο όγκο. Ταυτόχρονα, έχουμε μια πολύ καλή συγκομιδή, με καρπούς ποιοτικά αναβαθμισμένους, υγιείς και χωρίς προβλήματα. Οι δε τιμές, ενώ παρουσίασαν μια κάποια στασιμότητα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται και θα διαμορφωθούν σε λίγο υψηλότερα επίπεδα από την περσινή περίοδο. Έχουμε αύξηση αποδόσεων και τιμών και όλα αυτά συμβάλλουν στο ότι θα είναι αυξημένο το εισόδημα του παραγωγού», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης. Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, παραγωγοί και εξαγωγείς οφείλουν να δώσουν προτεραιότητα στα φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα για το άνοιγμα και νέων αγορών.

Η κυβέρνηση πρέπει να επισπεύσει την υπογραφή πρωτοκόλλων φυτοϋγείας με χώρες κυρίως της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Ν. Αφρικής και της Ν. Αμερικής, που έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για εισαγωγή ελληνικών προϊόντων, ώστε να μη χάνονται ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα από γραφειοκρατικές καθυστερήσεις προς όφελος των ανταγωνιστών.

Μια ελαφριά υποχώρηση των τιμών παραγωγού για τη φράουλα, καθώς αυξήθηκε η προσφορά και προχωράει η σεζόν, καταγράφεται συνήθως αυτό το διάστημα. Ωστόσο, όπως μας ενημερώνει ο Γιάννης Διασάκος, γεωπόνος και γενικός διευθυντής της εταιρείας Geoplant με έδρα την Ηλεία, η ροή των εξαγωγών και το άνοιγμα νέων αγορών, όπως οι χώρες του Κόλπου, θα σημάνουν ακόμη περισσότερες εξαγωγές περί τα τέλη Απριλίου, οπότε και θα ζεστάνει ο καιρός και θα αυξηθεί η ζήτηση. Αυτό το διάστημα, οι ποικιλίες που κυριαρχούν είναι οι Fortuna, Camarosa και Victory.

Βέλγοι έμποροι επενδύουν στην Ισπανία

Στην καλλιέργεια ισπανικών κτημάτων με φράουλες εστιάζει η βελγική εταιρεία Special Fruit, φτιάχνοντας θυγατρική εταιρεία στην Ισπανία. Ο διευθυντής της ισπανικής θυγατρικής της Special Fruit, Ben Maes, αναφέρει στη Fresh Plaza: «Καλλιεργούμε την ποικιλία Calinda, η οποία έχει μια υπέροχη γλυκιά γεύση και είναι λιγότερο σφικτή από άλλες νοτιοευρωπαϊκές φράουλες. Ο όγκος της παραγωγής αυξάνεται κάθε χρόνο. Στα τέλη Νοέμβρη ξεκινάμε με μικρές ποσότητες, αλλά έχουμε καλή παραγωγή από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά».

Μειωμένες κατά 30% είναι φέτος οι τιμές για τις θερμοκηπιακές φράουλες στην Κίνα, φτάνοντας τα 20-30 γουάν το κιλό (περί τα 2,50-3,80 ευρώ) στη λιανική και τα 10-19 γουάν το κιλό (περίπου 1,27-2,30 ευρώ) στη χονδρική αγορά. Αιτία, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Fresh Plaza, είναι το γεγονός ότι οι κινεζικές φράουλες ωρίμασαν νωρίτερα και δημιουργήθηκε υπερπροσφορά στην αγορά της Κίνας. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία το επόμενο διάστημα, αναμένεται να πιεστούν και άλλο οι τιμές για το κινεζικό προϊόν. Σημειώνεται ότι η ποικιλία φράουλας, που κυριαρχεί στην Κίνα, είναι η Sweet Charlie.