Ρώσοι επενδυτές από άλλους κλάδους στρέφονται στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Ρώσοι επενδυτές από άλλους κλάδους στρέφονται στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Τη σφραγίδα μίας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Ρωσίας, αλλά και του πλανήτη, φέρει επένδυση-μαμούθ σε συγκρότημα θερμοκηπίων στη χώρα. Ο μεγαλύτερος γιος του Ρώσου μεγιστάνα Roman Abramovich, Arkady Abramovich, έλαβε το «πράσινο φως» της περιφερειακής κυβέρνησης της περιφέρειας Μπέλγκοροντεν για την κατασκευή συγκροτήματος θερμοκηπίων στην περιοχή.

Πρόκειται για το πρώτο έργο του υιού Abramovich στην πρωτογενή παραγωγή, έναν κλάδο που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών από άλλους τομείς, οι οποίοι έχουν στραφεί στην παραγωγή λαχανικών. Να σημειωθεί ότι εν μέσω των ρωσικών αντιμέτρων, που απαγόρευσαν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων ευρωπαϊκής προέλευσης, καθώς και των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε η Ρωσία έναντι των τουρκικών αγροτικών προϊόντων, οι καταναλωτές στράφηκαν προς τα εγχώρια λαχανικά θερμοκηπίου, η ζήτηση για τα οποία βαίνει συνεχώς αυξανόμενη.

-Διαφήμιση-

Όπως αναφέρει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα σε σχετική έκθεσή του, τα τελευταία χρόνια πολλοί επενδυτές από άλλους κλάδους έχουν στραφεί στην παραγωγή λαχανικών. Για παράδειγμα, το 2014 ένας από τους ιδρυτές του τηλεπικοινωνιακού παρόχου «Skartel» (ο Sergey Adoniev) απέκτησε το 80% των μετοχών της αγροτικής επιχείρησης “Τεχνολογίες Ανάπτυξης Θερμοκηπίων” (TTP). Η εταιρεία TTP λειτουργεί ήδη δύο συγκροτήματα θερμοκηπίων στις περιοχές της Τιουμέν και της Μόσχας, ετήσιας παραγωγικής δυνατότητας περίπου 19.000 τόνων λαχανικών. Μέχρι το 2020, η TTP σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή σε 90.000 τόνους ετησίως.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της AFK «Sistema» Vladimir Yevtushenko, στα τέλη του 2015 απέκτησε το μεγαλύτερο συγκρότημα θερμοκηπίων στη Ρωσία, επ’ ονόματι «Νότος», έκτασης 140 εκταρίων, στην περιοχή της Δημοκρατίας των Καρατσάι – Τσερκεσίων. Τέλος, πριν από το τέλος του 2016 πρόκειται να ολοκληρωθεί η κατασκευή και να αρχίσει η λειτουργία θερμοκηπίων εκτάσεως 100 εκταρίων από την εταιρεία «Rusagro» του επιχειρηματία Vadim Moshkovich.
 
Και οι παραγωγοί

Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα, η στήριξη που παρέχει το κράτος σε επενδύσεις στον τομέα αυτό, η οποία μπορεί να ανέλθει και στο 20% του κόστους του έργου, έχει εντατικοποιήσει το ενδιαφέρον των παραγωγών.

Η ρωσική Ένωση Φρούτων και Λαχανικών αναφέρει ότι το 2015, η έκταση των θερμοκηπίων στη χώρα αυξήθηκε κατά περίπου 10% και ανήλθε σε 2.200 εκτάρια. «Εάν η κρατική υποστήριξη συνεχιστεί, η Ρωσία θα είναι σε θέση να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της σε λαχανικά θερμοκηπίου έως το 2020, οπότε υπολογίζεται ότι η έκταση των θερμοκηπίων θα έχει αυξηθεί κατά επιπλέον 1.300  εκτάρια, σε 3.500 εκτάρια».
 
Η επένδυση Abramovich

Όσον αφορά την επένδυση Abramovich, σε πρώτο στάδιο, η υπό σύσταση εταιρεία Greenhouse, που ανήκει στον υιό του δισεκατομμυριούχου, θα κατασκευάσει 24 εκτάρια θερμοκηπίων μέχρι το τέλος του 2017, με το ύψος της επένδυσης να φθάνει τα 5,93 δισ. ρούβλια και την ετήσια παραγωγική ικανότητα τους 19.300 τόνους λαχανικών. Μέχρι το 2020, η έκταση των θερμοκηπίων θα αυξηθεί σε 108 εκτάρια και η παραγωγή λαχανικών θα φθάσει τους 95.000 τόνους. Το δε συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται σε 20-25 δισ. ρούβλια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κόστος παραγωγής λαχανικών στην περιοχή Μπέλγκοροντ θα είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που θα συνεπαγόταν η υλοποίηση ενός παρόμοιου έργου στον Νότο της χώρας, λόγω του υψηλού κόστους θέρμανσης και φωτισμού που απαιτείται. Ως αποτέλεσμα, η περίοδος αποπληρωμής του έργου μπορεί να υπερβεί τα 7-8 έτη.

Η κυβέρνηση έχει ήδη εκμισθώσει στην εταιρεία «Greenhouse» 191 εκτάρια στον αγροτικό οικισμό Kotovsky Oskol Urban District για μία περίοδο 49 ετών, με τις προπαρασκευαστικές εργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Νατάσα Φραγκούλη

-Διαφήμιση-
Delegate