Ρύζι: Η καλή περσινή χρονιά οδήγησε σχεδόν όλους τους καλλιεργητές στα Japonica

ryzi-kalliergeia

Σαν μαγνήτης λειτουργεί κάθε χρονιά η ποικιλία ρυζιού που στην προηγούμενη σοδειά πήρε υψηλότερη τιμή για τους παραγωγούς την εποχή της σποράς. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι συνήθως να πέφτουν οι τιμές λόγω της αύξησης της ποσότητας γιατί όταν κάτι απογειώνεται είναι λογικό να προσγειωθεί. Ετσι φέτος, εκτιμάται ότι έχουν φυτευτεί συνολικά από 200.000-280.000 στρέμματα ρύζι (η σπορά ολοκληρώθηκε τέλος Μαΐου) λίγο χαμηλότερα από πέρυσι, που το σύνολο των στρεμμάτων που φυτεύτηκαν πανελλαδικά είχε φτάσει τα 300.000 στρέμματα, με το 80% αυτών να είναι Japonica.

των Τάνιας Γεωργιοπούλου, Νικολέτας Τζώρτζη

Είναι η βασική ποικιλία που προτιμά η Τουρκία, εφόσον το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής παραγωγής κατευθύνεται για εξαγωγή στη συγκεκριμένη χώρα. Παράλληλα, πρόκειται για ποικιλία που έχει καλή στρεμματική απόδοση και άρα εξασφαλίζει καλύτερο εισόδημα για τον παραγωγό. Οι τιμές φέτος κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα και οι παραγωγοί, επενδύοντας ανάλογη απόδοση και για την επόμενη σοδειά, έσπειραν τη συγκεκριμένη ποικιλία, ως μία ευκαιρία να ισοφαρίσουν τη χασούρα του 2016, όταν οι τιμές στην αγορά ίσα που έπιασαν το κόστος παραγωγής. Το υπόλοιπο 20% των στρεμμάτων που φυτεύτηκαν φέτος μοιράζονται οι ποικιλίες Bonnet-Kαρολίνα και Luna, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των αγροτικών συνεταιρισμών.

Η Ελλάδα ζητάει Καρολίνα

«Ηταν καλή χρονιά, ιδιαίτερα για τα μεσόσπερμα ρύζια. Επαιξε ρόλο, βέβαια, και ότι η Τουρκία μείωσε τους δασμούς, οπότε ανέβηκε η τιμή. Στην επόμενη σοδειά αναμένεται να υπάρξει μικρή αύξηση των δασμών, οπότε ενδέχεται να μειωθεί λίγο η τιμή, αλλά κανένας δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις, ειδικά στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα η Τουρκία», τονίζει στην «ΥΧ» η επικεφαλής του νεοσύστατου Συνδέσμου Ορυζομύλων Ελλάδας, Γεωργία Κωστηνάκη, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Euricom Hellas. Όπως ξεκαθαρίζει, πάντως, το ελληνικό ρύζι έχει σοβαρές προοπτικές στην παγκόσμια αγορά, εφόσον υπάρξουν δομικές αλλαγές στον τρόπο που οι παραγωγοί αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν την καλλιέργεια, την επεξεργασία και τη διάθεση. «Χρειάζεται να μπούμε στην καλλιέργεια ποικιλιών που χρησιμοποιούνται για ριζότο και τα οποία εισάγουμε από την Ιταλία. Επίσης, έχουμε έλλειψη από Καρολίνα που θέλει η ελληνική αγορά. Όπως επισημαίνει η τιμή του είναι πολύ καλύτερη αλλά οι παραγωγοί δεν το προτιμούν γιατί είναι δυσκολότερο στην καλλιέργεια και έχει μικρότερη στρεμματική απόδοση. Για παράδειγμα, η Τουρκία προτιμά την Baldo», τονίζει. «Η λύση είναι να οργανωθεί περισσότερο η ορυζοκαλλιέργεια στην Ελλάδα σε συνεργασία με τους μύλους και τις ομάδες παραγωγών».

Το Japonica στην προηγούμενη σοδειά ξεκίνησε να πωλείται στα 22 λεπτά το κιλό, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα, οπότε οι ποσότητες εξαντλούνται, έχει φτάσει τα 32 λεπτά το κιλό.

Πρόβλημα το άγριο ρύζι

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Α, Λεωνίδας Κουιμτζής, ανησυχεί φέτος για τη στρεμματική απόδοση των χωραφιών, λόγω του άγριου ρυζιού που φυτρώνει και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ζιζανιοκτόνα, ελέω Πρασινίσματος. «Μειώνεται η παραγωγή ανά στρέμμα και από 900 κιλά μπορεί να πέσεις στα 700 ή και στα 600. Με αυτή την απόδοση, μπορείς να βγάλεις μόνο το κόστος παραγωγής. Ψάχνουμε τρόπους αντιμετώπισης, όπως η ψευδοσπορά, ένας τρόπος να ξεγελάσουμε το άγριο ρύζι, αλλά πολλοί παραγωγοί επιλέγουν να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες», τονίζει.

Oι εισαγωγές ρυζιού από Καμπότζη, αλλά και άλλες χώρες, συνεχίζουν να δημιουργούν πρόβλημα στην εγχώρια αγορά, ειδικά στα σημεία πώλησης όπου το ρύζι πωλείται χύμα, οπότε δεν υπάρχει καμμία δυνατότητα ελέγχου της προέλευσης. Από την άλλη, οι «συσκευασίες πολυτελείας αυξάνουν δυσανάλογα τις τιμές για τους καταναλωτές σε σχέση με αυτό που παίρνει ο αγρότης», λέει ο ρυζοπαραγωγός Κώστας Ανεστίδης. Οπως προσθέτει οι τιμές στο ρύζι ήταν καλές φέτος όμως ορισμένοι μύλοι που έχουν οικονομικά προβλήματα καθυστερούν στις αποπληρωμές 7-8 μήνες γεγονός που στρέφει παραγωγούς σε άλλες καλλιέργειες που οι πληρωμές είναι άμεσες όπως το βαμβάκι.

Τροχοπέδη η άρδευση στην Αιτωλοακαρνανία

Τα προβλήματα στο αρδευτικό δίκτυο του ΓΟΕΒ από τη μία και οι αθρόες εισαγωγές ρυζιού από τρίτες χώρες από την άλλη, εμποδίζουν την ανάπτυξη της ορυζοκαλλιέργειας στην Αιτωλοακαρνανία, παρά το γεγονός πως η περιοχή προσφέρεται για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Σύμφωνα με την τοπική ΔΑΟΚ, την τελευταία πενταετία παρατηρείται μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων ακόμα και κατά 50%, όπως καταμαρτυρούν και οι παραγωγοί της περιοχής, καθώς πολλοί εγκατέλειψαν την καλλιέργεια ως ασύμφορη. Αρκεί να επισημάνουμε ότι σε ολόκληρο τον νομό καλλιεργούνται σήμερα περί τα 6.000 στρέμματα, ενώ πριν από πέντε χρόνια οι εκτάσεις ξεπερνούσαν τα 12.000 στρέμματα.

Κάθε πέρσι και καλύτερα

Όπως επεσήμανε στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο πρόεδρος του Β΄ Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου, Σταύρος Πάσιος, η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι αισθητή στην ευρύτερη περιοχή, με τους παραγωγούς να μην μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα αυξημένα κόστη και να κατευθύνονται σε άλλες καλλιέργειες.

«Φέτος καλλιεργήσαμε 2.000 στρέμματα, 1.000 λιγότερα από πέρυσι. Κάθε χρόνο οι εκτάσεις βαίνουν μειούμενες και αυτό είναι απόρροια των συνθηκών που επικρατούν. Ήδη η καλλιέργεια ρυζιού στην περιοχή βρίσκεται στο στάδιο του μεγαλώματος και, παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και όλα κυλούν ομαλά, οι συνεχείς διακοπές του νερού λόγω βλαβών στην κεντρική διώρυγα έχουν προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στους παραγωγούς. Προσπαθούμε με πολύ κόπο και κόστος να ποτίσουμε, γιατί τα προβλήματα στο δίκτυο του ΓΟΕΒ είναι πάρα πολλά. Βάζουμε αντλίες πετρελαίου για την άρδευση του ορυζώνα και αυτό ανεβάζει κατά πολύ το καλλιεργητικό κόστος», μας λέει ο κ. Πάσιος.