Ρύζι: «Βλέπουν» και τα 34 λεπτά μέσα στον Μάρτιο τα Japonica

Με νωχελικούς ρυθμούς κινείται το τελευταίο διάστημα η εγχώρια αγορά στο ρύζι, εξέλιξη, ωστόσο, που χαρακτηρίζεται φυσιολογική από παράγοντες του κλάδου, μετά την έντονη κινητικότητα και το μπαράζ εμπορικών πράξεων που καταγράφηκαν τους προηγούμενους μήνες.

των Φανής Γιαννακοπούλου, Γιάννη Τσατσάκη

«Υπάρχει πράγματι μια στασιμότητα, η οποία όμως είναι παροδική. Από το ενδιαφέρον που εισπράττουμε, εκτιμούμε ότι μέσα στον Μάρτιο η ζήτηση θα επανακάμψει. Άλλωστε, το ενδιαφέρον εμπόρων και διακινητών, ιδίως… εξ Ανατολών, δεν έχει πάψει να υφίσταται», σχολιάζει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο Αχιλλέας Καμπούρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Β’. Ο συνεταιρισμός βρίσκεται αυτό το διάστημα σε επαφές με Τούρκους εμπόρους για να κλείσει μια σημαντική δουλειά που θα αφορά δύο «καραβιές» ρυζιού. «Μέχρι στιγμής, έχουμε πουλήσει πάνω από το 50% από τους περίπου 45.000 τόνους της φετινής συγκομιδής μας. Πέρυσι, τέτοια εποχή, είχαμε στις αποθήκες σχεδόν το 80% της παραγωγής και η αγορά άρχισε να κινείται από τον Μάρτιο και μετά», προσθέτει. «Αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε επαφές με Τούρκους εμπόρους για να κλείσουμε μια δουλειά που αφορά δύο καράβια».

«Το σκηνικό φέτος είναι σίγουρα καλύτερο. Αν οι πωλήσεις ‘‘τρέχουν’’ πιο γρήγορα, είναι λογικό να υπάρξει κάποια στιγμή μια κάμψη, όμως αυτό δεν μας ανησυχεί», αναφέρει ο Λεωνίδας Κουιμτζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Α’, ο οποίος έχει «διώξει» μέχρι στιγμής περισσότερους από 12.000 τόνους σε σύνολο 35.000 τόνων που ήταν η φετινή του συγκομιδή. «Τα δεδομένα, αυτήν τη στιγμή, λένε ότι κανένα ρύζι δεν θα μείνει απούλητο και η σεζόν δεν θα αφήσει πίσω της αποθέματα», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας.

Συντηρούνται οι τιμές

Το ενθαρρυντικό είναι ότι και οι τιμές εξακολουθούν να συντηρούνται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, δίχως μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, να έχουν πιάσει ακόμα ταβάνι. Ειδικότερα, τα Japonica, που ξεκίνησαν από 22 λεπτά το κιλό πριν από τον αλωνισμό, σκαρφάλωσαν σταδιακά στα 30 λεπτά το κιλό και οι τελευταίες εμπορικές πράξεις πραγματοποιήθηκαν στα 31 και 32 λεπτά το κιλό. «Θεωρούμε ότι στα τέλη Μαρτίου είναι πολύ πιθανό να δούμε και τιμές της τάξης των 34 λεπτών το κιλό», δηλώνει ο κ. Καμπούρης.

Στα 27-28 λεπτά το κιλό κινούνται την ίδια στιγμή τα Indica, ενώ οι λιγοστές Καρολίνες που απευθύνονται στην εσωτερική αγορά πωλούνται, σύμφωνα με τον κ. Κουιμτζή, στα 33-34 λεπτά το κιλό.

Ψάχνουν για επενδυτή οι Αφοί Κανάκα

Σε διαδικασία ανεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων βρίσκεται η εταιρεία εμπορίας ρυζιού και οσπρίων των αδελφών Κανάκα, ενώ μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να ανακοινώσει και το πλάνο εξόφλησης των περίπου 400 ορυζοπαραγωγών, οι οποίοι έχουν λαμβάνειν από αυτήν.

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο Θεόδωρος Κανάκας, ένας εκ των ιδιοκτητών, επιμένει ότι «η εταιρεία δεν κλείνει ούτε πτωχεύει, αλλά αναζητά κεφάλαια». Επιπλέον, όπως προσθέτει, διερευνά τη δυνατότητα σύναψης συμφωνιών σε αγορές της Μέσης Ανατολής, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ρευστότητά της». Για τον λόγο αυτόν, συμμετείχε με δικό της περίπτερο στην Gulfood 2018, που έλαβε χώρα από τις 18 έως τις 22 Φεβρουαρίου στο Ντουμπάι.

«Δώσαμε το παρών για να διατηρήσουμε τη θέση της εταιρείας στο αγοραστικό κοινό των αραβικών χωρών και να διερευνήσουμε τη ζήτηση από την περιοχή αυτή. Αυτό δείχνει ότι είμαστε εδώ και ότι συνεχίζουμε τη δραστηριότητά μας, μέσω της οποίας θα προχωρήσουμε και στην εξόφληση των καλλιεργητών. Σύντομα, θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα πάνω σε αυτό», αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Κανάκας.