«Σαπίζει» λόγω έλλειψης εργατικών χεριών η παραγωγή της Σκοτίας

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Χιλιάδες τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών αφέθηκαν να σαπίσουν στα χωράφια της Σκοτίας, καθώς οι ιδιοκτήτες των τοπικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων δεν μπόρεσαν να τα συγκομίσουν εγκαίρως. Η αδυναμία αυτή αποδίδεται στον μειωμένο αριθμό προσέλευσης εργαζομένων από την ΕΕ, από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ του Brexit.

«Έχασα έναν όγκο λαχανικών ικανό να τροφοδοτήσει 15.000 ανθρώπους για έναν χρόνο, λόγω του ότι δεν υπήρχαν αρκετά χέρια, ώστε να συγκομιστεί», αναφέρει στη Sunday Herald ένας παραγωγός από την περιοχή Φάιφ. Στο Άνγκους, ένας άλλος αγρότης δηλώνει ότι «η περιοχή απαιτεί 4.000 εποχικούς εργαζόμενους ετησίως και απλώς δεν υπάρχουν αρκετοί άνεργοι ντόπιοι, ώστε να αναλάβουν τη συγκομιδή των φρούτων».

-Διαφήμιση-

Η Ένωση Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας (NFU) έχει ήδη καταγράψει τη γνώμη των Σκοτσέζων αγροτών σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους εξαιτίας των ελλείψεων εργατικού δυναμικού.

Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας αναμένεται να καταδείξουν μια σαφή προτίμηση των αγροτών υπέρ της επιστροφής του προηγούμενου καθεστώτος εποχικών εργαζομένων στη γεωργία, το οποίο μέχρι το 2013 χορηγούσε άδειες σε χιλιάδες εργαζομένους από χώρες εκτός της ΕΕ, ώστε να πηγαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να βοηθούν στη συγκομιδή.

-Διαφήμιση-
Delegate