Σε απόγνωση οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Ηλείας λόγω του Διαλευρώδη

Μικρή ανάσα στους παραγωγούς πορτοκαλιών

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της ευρύτερης περιοχής της δημοτικής ενότητας Ιάρδανου, καθώς η παρουσία του εντόμου Διαλευρώδης, που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια στις πορτοκαλιές, έχει καταστρέψει χιλιάδες τόνους παραγωγικού πορτοκαλιού το οποίο πλέον όχι μόνο δεν είναι εμπορεύσιμο αλλά καταστρέφει και τα δέντρα. Οι παραγωγοί της δημοτικής ενότητας Ιάρδανου, ανέφεραν στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» πως θα πρέπει η πολιτεία να σκύψει πάνω στο πρόβλημα που αυξάνεται κάθε χρόνο, εντάσσοντας τις παραγωγές σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ώστε να ληφθούν ωφέλιμα και αρπακτικά, τα οποία, όπως εξηγούν, θα μπορέσουν να «σώσους» τις πορτοκαλοκαλλιέργειες.

Εκπρόσωποι και μέλη της Ομάδας Παραγωγών Ιαρδάνου, μιλώντας στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» τόνισαν πως από τα Πανεπιστήμια και τα Ινστιτούτα στα οποία έχουν στείλει δείγματα του εντόμου των εσπεριδοειδών, διαφαίνεται πως μόνο με την χρήση ωφέλιμων και αρπακτικών θα μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα σε βάθος χρόνου, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει σε δηλώσεις της και η γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοπαραγωγών Ιαρδάνου, Κατερίνα Πολάκη. Στην ευρύτερη περιοχή του Ιάρδανου, ήδη περίπου 10 χιλ. τόνοι πορτοκάλι έχει υποστεί τεράστια καταστροφή με τους αγρότες εσπεριδοπαραγωγούς να προσανατολίζονται ακόμα και να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους.

Το πρόβλημα που ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια, φέτος, όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, έχει ευξηθεί δραματικά με αποτέλεσμα ο καρπός, να δίδεται είτε σε εξευτελιστικές τιμές στους εμπόρους, είτε να παραμένει πάνω στα δέντρα ενώ οι παραγωγοί, πουλάνε το προϊόν τους μόνο για χυμό.

«Είναι η τρίτη χρονιά που αντιμετωπίζουμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα, μιλάμε για οικονομική καταστροφή των παραγωγών μας γιατί φέτος αναγκάστηκαν πάρα πολλοί να αφήσουν τα προϊόντα τους πάνω στα δέντρα ή να τα πουλήσουν σε χαμηλές τιμές ή ακόμα και να τα στείλουν κατευθείαν στο χυμό. Οπότε εδώ δεν μιλάμε μόνο αν θα μπορέσουν οι άνθρωποι να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά αλλά μιλάμε για επιβίωση των οικογενιών τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομάδας παραγωγών Ιαρδάνου, Γιώργος Βέρροιος.

Εκείνο που ζητούν οι παραγωγοί είναι οι φορείς της Ηλείας αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου από τη μία να χρηματοδοτηθεί πρόγραμμα για αναπαραγωγή ωφελίμων και αρπακτικών και από την άλλη να δοθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις παραγωγές που έχουν υποστεί καταστροφή.