Σε απόγνωση οι δενδροκαλλιεργητές της Πέλλας – Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις ζητά ο Καρασμάνης

Σε απόγνωση οι δενδροκαλλιεργητές της Πέλλας – Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις ζητά ο Καρασμάνης

Τις ανεπανόρθωτες ζημιές που προκάλεσαν οι τελευταίες σφοδρές βροχοπτώσεις στις δενδροκαλλιέργειες, κυρίως στα κεράσια, αλλά και στις αροτριαίες καλλιέργειες χωριών της Έδεσσας, Αλμωπίας, Σκύδρας και Γιαννιτσών έφερε ως θέμα στη βουλή ο πρώην υπουργός Γιώργος Καρασμάνης, ζητώντας να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις και αποζημιώσεις για τους πληγέντες παραγωγούς.

 Όπως τονίζει, στα ορεινά δε της Έδεσσας και της Αλμωπίας, οι βροχές αποτέλειωσαν όσα κερασοχώραφα είχαν γλυτώσει λόγω μικροκλίματος  από τον παγετό της 22ας Απριλίου.

Αναφέρει δε ότι οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται ιδίως στα κερασοχώραφα, με τις μεσοπρώιμες αλλά και όψιμες ποικιλίες να έχουν καταστραφεί σε ποσοστό 90% ενώ, ζημιές – πέρα από τα κεράσια – υπέστησαν από χαλαζόπτωση και μήλα, ροδάκινα, αχλάδια, ακτινίδια κλπ σε χωριά της Βεγορίτιδας, της Αλμωπίας και της Σκύδρας, ενώ σε χωριά των Γιαννιτσών, εκτός από τις δενδροκαλλιέργειες, χτυπήθηκαν αμπέλια, καλαμπόκια, βαμβάκια, τεύτλα, κηπευτικά, κλπ .

Ο βουλευτής περιγράφει την απόγνωση των καλλιεργητών που, μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα μέσα σε ένα μήνα (παγετός, βροχές, χαλάζι) έχουν εγκλωβιστεί σε δραματικά οικονομικά αδιέξοδα, καθώς και τις συνέπειες για όλους τους απασχολούμενους (διακινητές, εμπόρους, τυποποιητές κλπ), για τις Ομάδες Παραγωγών και, βέβαια, για τις τοπικές αγορές από την παραπέρα συρρίκνωση του τζίρου τους.

Ο πρώην υπουργός, ζητάει από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου άμεση εκτίμηση των ζημιών, πληρωμή των καθυστερούμενων αποζημιώσεων για ζημιές του 2016 αλλά και αποζημιώσεων για ενστάσεις του 2015 που ακόμη εκκρεμούν, καθώς επίσης και την προκήρυξη και εφαρμογή μέτρων ουσιαστικής προστασίας παραγωγής και εισοδήματος από θεομηνίες, μέτρα τα οποία ο ίδιος είχε επί υπουργίας του εντάξει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Ειδικότερα, καλεί τον αρμόδιο υπουργό Β. Αποστόλου

  • να προκηρύξει το Μέτρο Μ5 Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με προϋπολογισμό 40 εκ. για την αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία με επιδότηση των επενδύσεων και ενίσχυση κατά 80% για τους μεμονωμένους παραγωγούς και κατά 100% για όσους συμμετέχουν σε Ομάδες Παραγωγών.
  • να επαναφέρει το Μέτρο Μ17 του ιδίου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με προϋπολογισμό 200 εκ. για την αντιμετώπιση των συνεπειών από ακραία καιρικά φαινόμενα και την αντιστάθμιση των απωλειών εισοδήματος γεωργών και κτηνοτρόφων – το οποίο κακώς καταργήθηκε.
  • να εντάξει στις δηλώσεις και τις ζημιές από παγετούς που είχαν προηγηθεί της 22ας Απριλίου ακόμη και σε πεδινά διαμερίσματα από τοπικούς θύλακες παγετού, λόγω μικροκλίματος, σε δαμάσκηνα, ακτινίδια, πρώιμες ποικιλίες ροδακίνων και άλλες καλλιέργειες. Αυτό διότι, μετεωρολογικοί κλωβοί του ΕΛΓΑ αλλά και ιδιωτικοί, έχουν καταγράψει θερμοκρασίες από -2 έως -4 βαθμούς.

(Πηγή Φωτό: logospellas.gr)