Σε επιφυλακή η Φθιώτιδα για το ενδεχόμενο πλημμύρας

Οι αγρότες τρέμουν τον… θυμωμένο Σπερχειό

Ηλεία: Βούλιαξε ο κάμπος από την κακοκαιρία

Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επόμενες ημέρες στις παραποτάμιες περιοχές του Σπερχειού. Συνήθως, μετά τις μεγάλες χιονοπτώσεις και τις βροχοπτώσεις, η κατάσταση είναι ακραία και συχνά δεν μπορεί να ελεγχθεί. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα από δενδρώδεις και αροτραίες καλλιέργειες πλημυρίζουν.

Στα σιτηρά και στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Από τις ακραίες αυτές συνθήκες, κατά καιρούς, μεγάλος αριθμός ζωικού κεφαλαίου και έργα υποδομών (στάβλοι, αποθήκες, οδοποιία κ.ά) έχουν χαθεί και καταστραφεί. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Περιφέρειας, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις αδυναμίας ελέγχου της κοίτης, καθώς σε πολλά σημεία τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ανύπαρκτα. Όπως είναι γνωστό, η κοίτη του ποταμού έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA και οι παρεμβάσεις είναι αρκετά χρονοβόρες, γιατί προϋποθέτουν απαιτητικές περιβαλλοντικές μελέτες. Τα ανολοκλήρωτα έργα του ΟΣΕ προκαλούν επιπρόσθετα προβλήματα που επίσης είναι δύσκολο να επιλυθούν. Σημαντικές ελλείψεις παρουσιάζονται, τέλος, και σε έργα ορεινής υδρονομίας, τα οποία έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάζας, εξηγεί στην «ΥΧ» τη σημερινή κατάσταση: «Από την έναρξη των χιονοπτώσεων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με όλο το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό που διαθέτουμε, έχει τεθεί σε επιφυλακή. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη διευθέτηση των χειμάρρων και η μέχρι σήμερα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Η στάθμη και ο όγκος των υδάτων θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Στις ορεινές περιοχές έχουμε μεγάλες χιονοπτώσεις και αν εξελιχθούν σε βροχοπτώσεις, η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Στα επικίνδυνα σημεία έχουμε κάνει τους προβλεπόμενους καθαρισμούς και πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα». Το φράγμα της Βίστριζας, ένα από τα μεγάλα έργα, το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση των ορεινών υδάτων, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Μαζί με τα συμπληρωματικά έργα στην περιοχή της Μακρακώμης, θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των καλλιεργειών και των υποδομών της περιοχής. Με τη δημιουργία μικρών φραγμάτων, ο έλεγχος της ροής του ποταμού θα γίνει αποτελεσματικότερος και τα προβλήματα θα ελαχιστοποιηθούν. Για την ιστορία, πριν από δύο χρόνια την ίδια εποχή, η Ελλάδα είχε κοπεί στα δύο από τις υπερβολικές ποσότητες νερού. Έκλεισε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό και σταμάτησαν τα δρομολόγια του ΟΣΕ για κάποιες ώρες. Η καταστροφή της γέφυρας στο χωριό Περβόλι και οι ζημιές που προκλήθηκαν και σε άλλες γέφυρες είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση σε πολλά χωριά της περιοχής.