Σε επιφυλακή λόγω των θριπών η ΔΑΟΚ Αργολίδας

Μετά τον μαύρο εριώδη, η ΔΑΟΚ Αργολίδας σήμανε συναγερμό για την προσβολή των πορτοκαλιών από θρίπες.

Σε επιφυλακή λόγω των θριπών η ΔΑΟΚ Αργολίδας
Μετά τον μαύρο εριώδη, νέες οδηγίες για την προφύλαξη των εσπεριδοειδών

Την περυσινή χρονιά, οι προσβολές των καρπών των πορτοκαλιών από το έντομο επηρέασαν την εμπορική τους αξία. Πρόκειται για μικροσκοπικά έντομα, που τρέφονται μυζώντας χυμούς από τα άνθη και τα φύλλα των εσπεριδοειδών.

Στους καρπούς των πορτοκαλιών προκαλούν γκρίζες νεκρωτικές κηλίδες (εσχαρώσεις), σε μορφή δακτυλίου γύρω από τον μίσχο ή ακανόνιστου σχήματος, που καλύπτει μικρό ή μεγάλο μέρος της επιφάνειάς τους.

Οι προσβολές που προκαλούνται από τα έντομα αυτά μειώνουν την εμπορικότητα των καρπών. Σημειώνεται ότι συμπτώματα προσβολής παρατηρήθηκαν στις ποικιλίες Μέρλιν, Lane Late και Βαλέντσια. Επιπλέον, παρόμοια συμπτώματα προσβολής εμφανίζονται και στα λεμόνια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, δεν διαπιστώθηκε φέτος προσβολή από είδη θρίπα, που ανήκουν στους επιβλαβείς οργανισμούς Scirtothrips spp.

Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, Δημήτρης Δήμου, τόνισε ότι «συνιστάται, σε συνεργασία με τους γεωπόνους συμβούλους των παραγωγών, συχνή και συστηματική παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων, από τον Απρίλιο μέχρι το καλοκαίρι. Στην περίπτωση που παρατηρηθεί προσβολή στο 5%-10%των καρπιδίων κατά την άνοιξη με αρχές καλοκαιριού, συνιστάται διενέργεια επεμβάσεων με φυτοπροστατευτικά προϊόντα που έχουν έγκριση για τον σκοπό αυτό, κατά προτίμηση εκλεκτικών για διαφύλαξη των φυσικών εχθρών».

Επιπλέον, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάπτυξη ανθεκτικότητας, συνιστάται να μεσολαβεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον 60 ημερών μεταξύ εφαρμογών με σκευάσματα της ίδιας ομάδας δράσης. Επομένως, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας δεν ενδείκνυται να πραγματοποιηθούν ψεκασμοί, όμως είναι αναγκαίο να παρακολουθείται η ύπαρξη και η εξέλιξη των πληθυσμών.