Σε επτά χρόνια η εξόφληση δικαιούχων παλιού Αναπτυξιακού

Σε επτά χρόνια η εξόφληση δικαιούχων παλιού Αναπτυξιακού

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος ο οποίος από την Παρασκευή 27 Μαϊου βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

Στις διατάξεις του νέου νόμου, ο οποίος έρχεται κοντά δύο χρόνια από την “ολοκλήρωση” του τελευταίου, πέρα από αυτές που αφορούν τα κριτήρια, τα καθεστώτα και τις μορφές ενισχύσεων, περιλαμβάνονται και διατάξεις με τις οποίες επιχειρείται να κλείσουν παλαιές εκκρεμότητες.

Πρόκειται για 6.370 επενδυτικά σχέδια, επί συνόλου 11.700 σχεδίων, που είχαν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς – επενδυτικούς νόμους του 2004 και 2011 και τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί. Για να καλυφθεί η κρατική συμμετοχή για το σύνολο αυτών των επενδυτικών έργων, σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης, απαιτούνται πάνω από 5,6 δισ. ευρώ. Βέβαια, το πόσα χρήματα τελικά θα απαιτηθούν από τον δημόσιο κορβανά για να καλυφθεί η κρατική συμμετοχή, εξαρτάται από πόσα και ποια από αυτά τα 6.370 επενδυτικά σχέδια θα ολοκληρωθούν. Με βάση εκτιμήσεις από την ίδια διεύθυνση, περισσότερα από 2.000 επενδυτικά σχέδια που έχουν ενταχθεί δεν είναι ενεργά και κατά συνέπεια δεν θα ολοκληρωθούν, ενώ κάποια άλλα εκτιμάται ότι θα ενταχθούν στην πορεία. Για τον λόγο αυτό εκτιμάται ότι το ποσό που θα απαιτηθεί για τη δημόσια συμμετοχή όσων παραμένουν ενεργά και ολοκληρωθούν κυμαίνεται μεταξύ 2,5 – 4 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο πρόκειται να καλυφθεί με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι μέσω φοροαπαλλαγών. Δηλαδή θα δοθεί η δυνατότητα στον επενδυτή, το επενδυτικό σχέδιο του οποίου είχε ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 ή του 2011, εάν το επιθυμεί να εξοφληθεί το ποσό που του οφείλεται μέσω φοροαπαλλαγών. Στην περίπτωση που δεν επιλέξει τις φορολογικές απαλλαγές, η εξόφληση της επιχορήγησης με μετρητά θα γίνει σε ορίζοντα 7ετίας.

Ένα ακόμη μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους είναι οι καθυστερήσεις στον έλεγχο ολοκλήρωσης μιας επένδυσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Καθυστέρηση η οποία συνεπάγεται και καθυστέρηση στην εκταμίευση του υπολοίπου ποσού της κρατικής επιχορήγησης. Για τους ελέγχους που εκκρεμούν, οι οποίοι είναι και πολλοί και χρονίζουν, υπάρχει ρύθμιση στον νέο αναπτυξιακό που προβλέπει την αύξηση των μελών του Μητρώου Ελέγχου, στο οποίο συμμετέχουν και ιδιώτες και υπηρεσιακοί . Παράλληλα προβλέπεται και η αύξηση της αμοιβής για τον κάθε έλεγχο.

Επίσης ένα ακόμη πρόβλημα είναι η επιστροφή των εγγυητικών επιστολών στους επενδυτές τα σχέδια των οποίων έχουν ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του του υπουργείου Οικονομίας, για το θέμα αυτό προβλέπεται ξεχωριστή διαδικασία, σύμφωνα με την οποία η αποδέσμευση των εγγυητικών επιστολών θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας.

(Πηγή: capital.gr)