Δυσαρέσκεια ορισμένων κτηνοτρόφων από τη συνάντηση για τη φέτα στα γραφεία της ΝΔ (upd)

Δυσαρέσκεια και αποχωρήσεις ορισμένων κτηνοτρόφων από τη συνάντηση για τη φέτα στα γραφεία της ΝΔ (upd)

Θερμό ήταν το κλίμα κατά την διάρκεια της συνάντησης των κτηνοτρόφων με τους βουλευτές της ΝΔ – υπό τον γ.γ. Λευτέρη Αυγενάκη – στα γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο. Στη συνάντηση με θέμα την CETA και την Φέτα που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, πολλές φορές οι φωνές ακούστηκαν μέχρι έξω.

Οι έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά των κτηνοτρόφων – στην κεντρική αίθουσα στα γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο – οφείλονταν στο γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν υπέρ της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Καναδά, η οποία, κατά την άποψη των παραγωγών δεν προστατεύει επαρκώς τη φέτα. Ίσα – ίσα όπως τόνισαν, βάζει ταφόπλακα στο πιο εμπορικό προϊόν της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα που άναψε φωτιές ήταν όταν κάποιοι κτηνοτρόφοι τόνισαν πως υπάρχει έντονο πρόβλημα με τη φέτα και κάλεσαν τη ΝΔ να αλλάξει γνώμη, όταν το ζήτημα έρθει προς ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο γ.γ. Λευτέρης Αυγενάκης σύμφωνα με πληροφορίες, τους εξήγησε πως η συμφωνία θα προχωρήσει και τους κάλεσε να παραιτηθούν από τα αξιώματα της ΝΔ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στελέχη της ΝΔ, μίλησαν για «διγλωσσία» της κυβέρνησης, σε ό, τι αφορά στο θέμα της φέτας.  

Οι αποχωρήσεις από τα γραφεία του κόμματος έγιναν σταδιακά και κάποιοι – όπως τόνισαν – όντως σκέφτονται να παραιτηθούν από κομματικές θέσεις, που είχαν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κτηνοτρόφοι τόνισαν πως υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη φέτα ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν και εκπρόσωποι της γαλακτοβιομηχανίας, που εμφανίστηκαν δυσαρεστημένοι μετά το πέρας της συνάντησης.

Τι αναφέρει το Δελτίο Τύπου της ΝΔ:

«H αποτυχία για την πλήρη προστασία της φέτας οφείλεται αποκλειστικά στην Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου»

Υπό την προεδρία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρη Αυγενάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος, με αντικείμενο ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, ανάμεσα στα οποία και το θέμα της φέτας, μετά την Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά (CETA).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Άρτας, κ. Γιώργος Στύλιος, ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Φλώρινας, κ. Γιάννης Αντωνιάδης, βουλευτές αγροτικών περιοχών και στελέχη της Γραμματείας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας.

Επισημαίνεται σχετικά ότι:

Είναι γεγονός ότι, με τη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, δεν επετεύχθη πλήρως η προστασία της φέτας. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και στη διαπραγμάτευσή τους τα δύο τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ. Γ. Κατρούγκαλος επιχειρηματολόγησε υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών. Και στη συνέχεια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δια του αρμοδίου τότε Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Σταθάκη, υπερψήφισε τη συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών (απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Όταν, όμως, η συμφωνία πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατεψήφισαν. Όχι για τη φέτα, αλλά για τα εργασιακά θέματα.

Παρά τις όποιες αδυναμίες της συμφωνίας, σε καμία περίπτωση, δεν γίνεται να διαγραφούν τα ευρύτερα ευεργετήματα από την κύρωσή της. Και σε αυτό το θετικό ισοζύγιο στηρίχτηκε η υπερψήφισή της από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Υπογραμμίζεται ότι, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, εκλείπουν οι δασμοί 8% – 12% για μία σειρά ελληνικών αγροτικών – και όχι μόνο – προϊόντων. Παράδειγμα, τα ροδάκινα, το ελαιόλαδο, τα τυριά, οι γούνες, τα τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα κ.λπ. Άρα, τα προϊόντα μας αυτά γίνονται ανταγωνιστικότερα στον Καναδά, σε μία προηγμένη δηλαδή αγορά 30.000.000 κατοίκων.

Για τους παραγωγούς – στην πλειοψηφία τους Έλληνες – που ήδη δραστηριοποιούνται στην καναδική αγορά, η CETA προβλέπει ότι, προς το παρόν, μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη “φέτα“, συνοδευόμενη, υποχρεωτικά από τη φράση “Made in Canada” και, βεβαίως, χωρίς ελληνικά σύμβολα. 

Προβλέπει, επίσης, ότι από εδώ και στο εξής, κανένας νέος παραγωγός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη “φέτα”, παρά μόνο εάν διατυπώσει συγκεκριμένα ότι πρόκειται για “τυρί τύπου φέτας” Made in Canada.

Επιπλέον, η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη, ενώ οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά (και χωρίς δασμούς εισαγωγής)..

Δηλαδή, το “τυρί τύπου φέτα” του Καναδά δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη. 

Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας. Η εσωτερική ζήτηση είναι 80.000 τόνοι. Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους ενώ οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζουν τους 1.000.000 τόνους ετησίως. Άρα, μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας, να διαφημίσουμε το γνήσιο προϊόν φέτα και να το πουλήσουμε με ευκολία γιατί η ζήτησή του, στη Ευρώπη μόνο, είναι πενταπλάσια της σημερινής μας παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση η CETA φέρνει την προστασία της φέτας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν. Το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε η πλήρης προστασία της φέτας οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.

 

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Μασάζ στους κτηνοτρόφους για την υπερψήφιση της εμπορικής συμφωνίας στο ευρωκοινοβούλιο για τη φέτα, που έχει δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΝΔ, επιχειρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η  ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο, με κύριο θέμα συζήτησης της φέτα, ξεκίνησε γύρω στις 3.20 μ.μ. παρουσία του γενικού γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρη Αυγενάκη, πρώην υπουργών και βουλευτών της ΝΔ.  

Η σύσκεψη πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την καρατόμηση Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος ήταν τομεάρχης Αγροτικού. Ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ διαφώνησε με την επιλογή των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουν την εμπορική συμφωνία Ευρώπης – Καναδά (CETA). Ήταν μια καρατόμηση αναμενόμενη, αφού υπήρχαν αντιδράσεις, μετά την επιμονή του να στηρίξει το τάμα του έθνους και να αντιταχθεί στην επίσημη θέση για το θέμα της φέτας, όπως εκφράστηκε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ.

Η εμπορική συμφωνία με τον Καναδά έχει δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ εκλεγμένων αντιπροσώπων της ΝΔ και κτηνοτρόφων-στελεχών της , που θεωρούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έπρεπε να τηρήσει άλλη στάση. Δυσαρέσκεια υπάρχει και από μέρους των κτηνοτρόφων αλλά και από την πλευρά των γαλακτοβιομηχάνων, για τη συμφωνία.  

Στη συνάντηση λαμβάνουν μέρος μεταξύ άλλων ο γ.γ. Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κ.Τσιάρας, η τομεάρχης Αγροτικού, Φωτεινή Αραμπατζή, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικού, Γ. Στύλιος, ο τομεάρχης Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλος, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Καρασμάνης, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Δ. Μελάς, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ.Χαρακόπουλος, ο βουλευτής Λάρισας, Χρ.Κέλλας κ.ά.

Μεταξύ των παρισταμένων, που παίρνουν μέρος στη σύσκεψη είναι ο Χ. Αποστολόπουλος, ο Γ.Βιτάλης, ως εκπρόσωποι της γαλακτοβιομηχανίας, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος, Λ.Γίτσας, ο ο Χρ. Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και στέλεχος του ΑΣ Βέροιας «Venus Growers», ο τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας, Μ. Τζιότζιος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων Αχ.Λιούτας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Ν. Παλάσκας, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «Βοσκός», ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας,  Γιάννης Γκρίνιας, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας-Φιλιππιάδας, Ν.Γκίζας, ο πρόεδρος του Σωματείου Κτηνοτρόφων Αιγοπροβατοτρόφων Βέροιας, Στ. Κύρτσιος, ο Δημήτρης Μολώνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας, ο Τ.Βλάχος, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Λακωνίας, ο Κ. Γυφτάκης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Π.Στέφος, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων νομού Κορινθίας κ.ά.