Σε φορτισμένο κλίμα η συνεδρίαση για τις διευρωπαϊκές συμφωνίες – Πυρά από την αντιπολίτευση κατά Αποστόλου

Σε φορτισμένο κλίμα η συνεδρίαση για τις διευρωπαϊκές συμφωνίες – Πυρά από την αντιπολίτευση κατά Αποστόλου

Έντονες αντιπαραθέσεις, διαξιφισμοί και κλίμα ηλεκτρισμένο για τη φέτα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου (ΔΕΠΕ)  της Βουλής. Πρωταγωνιστής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, σε σημείο που η πρόεδρος της ΔΕΠΕ, Χαρά Καφαντάρη να πει ότι στον «ένα χρόνο συνεδρίασης της Επιτροπής δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει εδώ μέσα».

Μάλιστα ο τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης κατηγόρησε ευθέως τον Ευάγγελο Αποστόλου: «Δειλιάσατε για να κρατήσετε την υπουργική καρέκλα», γεγονός που εξόργισε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
 
Ο κ. Αποστόλου δέχτηκε ομαδικά και καταιγιστικά πυρά , μετά την ενημέρωση που έκανε σε βουλευτές  για το θέμα: «Ελληνικά Αγροτικά Προϊόντα και Διεθνείς Συμφωνίες». Σχεδόν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που μίλησαν, έβαλαν εναντίον του και υπήρξαν αρκετές φορές που οι τόνοι ανέβηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, ειδικά από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και όχι μόνο.

Τον κατηγόρησαν ότι ξιφουλκούσε και υπερθεμάτιζε προεκλογικά για τις διευρωπαϊκές συμφωνίες για το γάλα, τον κατηγόρησαν για την κυκλοφορία δήθεν ελληνικού γιαουρτιού από την Τσεχία, από εταιρίες που παραπλανούν τους καταναλωτές, ενώ διαμαρτυρίες υπήρξαν και για τα προβλήματα με την απόδοση της εξισωτικής στην κτηνοτροφία. 
 
Ο υπουργός υπεραμύνθηκε λέγοντας ότι η κυβέρνηση ανέλαβε όταν ήταν στο τελικό στάδιο οι διευρωπαϊκές συμφωνίες και πέτυχε την αναθεώρηση εντός 5 χρόνων, ώστε να ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων προϊόντων, κατά την εφαρμογή της η φέτα και οι ελιές Καλαμάτας, με δήλωση και του εκπροσώπου Τύπου της ΕΕ.   
 
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντιπαράθεση και με τον τομεάρχη Αγροτικού Γιώργο Κασαπίδη της ΝΔ, την αναπληρωτή τομεάρχη, Φωτεινή Αραμπατζή και τον πρώην υπουργό Γιώργο Καρασμάνη αλλά και τον βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ, Χρήστο Μπουκώρο, για τα όσα έχουν συμβεί με τη φέτα και υπογράμμιζαν πως τα όσα υποστήριζε  ο υπουργός προεκλογικά είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με όσα υποστηρίζει τώρα. 

Οι βουλευτές της ΝΔ τον κατηγόρησαν ότι ενώ 251 αγροτικά προϊόντα της ΕΕ είναι στον κατάλογο για την προστασία προϊόντων στη συμφωνία με τις Δημοκρατίες της Νότιας Αφρικής, η Ελλάδα δεν πήρε προστασία αλλά αόριστες υποσχέσεις στην πενταετία και για τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας και κάλεσε τον υπουργό να φέρει όλη την επιστολογραφία και να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα.  
 
«Ρίξατε τόνους λάσπης στο πρόσωπό μου» είπε ο Γιώργος Καρασμάνης, ο οποίος επικαλέστηκε έγγραφο – απάντηση του ίδιου του υπουργού ότι κατά το διάστημα που κατείχε τον υπουργικό θώκο στην Αχαρνών, δεν είχε κλείσει η διευρωπαϊκή συμφωνία για την οποία τον κατηγορεί. 
 
Ο τομεάρχης Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Τζελέπης κατηγόρησε ανοιχτά τον κ. Αποστόλου για «κροκοδείλια δάκρυα» και ότι δεν έβαλε βέτο, ενώ θα μπορούσε, αφού η συμφωνία ειδικά με Δημοκρατίες της Νότιας Αφρικής , δεν περιλάμβαναν στον κατάλογο εμβληματικά προϊόντα, όπως είναι η φέτα και οι ελιές Καλαμάτας. 
 
Και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των Οικολόγων Γιώργος Δημαράς, επέμεινε για άλλη μια φορά ότι αυτές οι συμφωνίες δεν θα πρέπει να ψηφιστούν με κανένα τρόπο ενώ από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης μίλησε για κακή συμφωνία και για αγροκτόνα πολιτική της ΕΕ απέναντι στους κτηνοτρόφους.
 
Η φράση που ξεσήκωσε τον υπουργό ήταν όταν του ανέφερε ο κ. Κασαπίδης αν θα τολμούσε να κυκλοφορήσει στο νομό του, αν υπήρχαν ελιές Ροβιών και δεν τις έβαζε στον κατάλογο και τι ανταλλάγματα πήρε.  
 
«Έχετε κατεβάσει το επίπεδο… Υποβαθμίσατε το Κοινοβούλιο», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προς τον τομεάρχη Αγροτικού της ΝΔ, Γιώργο Κασαπίδη. «Δειλιάσατε για να κρατήσετε την υπουργική καρέκλα. Εσείς αλλάξατε θέση εγώ δεν άλλαξα», του ανταπάντησε ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ.
 
Προσπάθεια υποστήριξης του υπουργού ήπια ή πιο έντονη καταβλήθηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές Σταύρο Αραχωβίτη, Εύη Καρακώστα, Νίκο Παπαδόπουλο, Παναγιώτα Βράντζα, από τον τομεάρχη Αγροτικού των ΑΝΕΛ, Γιώργο Λαζαρίδη  αλλά και από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος τόνισε ότι ο σκοπός είναι να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές τόνισαν ότι για το χάλι της ελληνικής γεωργίας/ κτηνοτροφίας και για τη μείωση του αγροτικού ΑΕΠ, έχουν τεράστιες ευθύνες οι προηγούμενες κυβέρνησαν που αποδυνάμωσαν εντελώς την ύπαιθρο και κατέστρεψαν με αποφάσεις ή παραλείψεις τους τον παραγωγικό ιστό.  
 
Τα πνεύματα ηρέμησαν κυρίως προς το τέλος της συνεδρίασης, που κι ο υπουργός κατέβασε τους τόνους και ζήτησε να υπάρξει συναίνεση γιατί ο αγροτικός χώρος έχει πολλά προβλήματα ενώ πυροσβεστικές ήταν αρκετές φορές οι παρεμβάσεις της προέδρου, βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Β ‘Αθηνών, Χαράς Καφαντάρη για να κατέβουν οι τόνοι, η οποία σημείωσε ότι θα οργανωθεί συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση, κάτι που έχει ζητήσει και η ΝΔ, δια των εκπροσώπων της.