Σε καθεστώς προστασίας έως τις 21 Σεπτεμβρίου ο Μαρινόπουλος

Εξαντλήθηκε η ενδιάμεση χρηματοδότηση του Μαρινόπουλου
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Δεκτές έκανε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών τις αιτήσεις προσωρινής προστασίας (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) που είχε καταθέσει ο όμιλος Μαρινόπουλος.

Η Μαρινόπουλος ΑΕ και οι τρεις συνδεδεμένες εταιρείες μπαίνουν πλέον σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές τους μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2016, ημερομηνία που πρόκειται να εκδικαστούν οι σχετικές αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99.

Το δικαστήριο αποφάσισε να απαγορεύσει τις κατασχέσεις από τους πιστωτές και παράλληλα να παγώσει κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου, απαγορεύοντας τη διάθεση ακινήτων και εξοπλισμού.

Από την απόφαση εξαιρούνται οι μισθώσεις και οι εργαζόμενοι (κάτι που είχαν οι ίδιοι ζητήσει).

Όπως έγραφε νωρίτερα το ypaithros.gr, η Μαρινόπουλος είχε εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του 45% των πιστωτών της, ποσοστό το οποίο εάν συμφωνηθούν και οι εγγραφές των ορκωτών λογιστών, μεταβάλλεται σε ποσοστό πάνω από 50%. Σε αυτούς συγκαταλέγονταν οι τράπεζες, πολλοί προμηθευτές και το ΙΚΑ. Αντίθετα, κατά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Μαξίμου που άφησε, μέσω διαρροών, αιχμές εναντίον του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Άλλωστε τις προηγούμενες μέρες, κυβερνητικοί παράγοντες, με πρώτους τους κ.κ. Δραγασάκη και Φλαμπουράρη επιδόθηκαν σε μπαράζ παρασκηνιακών επαφών ώστε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο της αλυσίδας που απειλεί να συμπαρασύρει χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες οφείλονται τεράστια ποσά.

Πρόταση με… αστερίσκους από το Σκλαβενίτη

Την ίδια ώρα, ετοιμος να συμμετάσχει υπό συγκεκριμένους όρους στο εγχείρημα διάσωσης του Μαρινόπουλου εμφανίζεται ο όμιλος Σκλαβενίτη.

Δικηγορικό γραφείο («Σοφία Δημτρακοπούλου και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων») που εκπροσωπεί τον τελευταίο προσκόμισε την Παρασκευή 1η Ιουλίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών επιστολή όπου αναφέρεται ότι «η Ι.&Σ. Σκλαβενίτης με συναίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις ανοιγείσες από τον όμιλο της Μαρινόπουλος ΑΕ, διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 99, σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η τελική συμμετοχή της εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων, «στις οποίες οπωοσδήποτε περιλαμβάνεται η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλος ΑΕ και τις τράπεζες».

Επίσης, «κρίσιμες προϋποθέσεις είναι η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence (oικονομικού, φορολογικού και νομικού), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του ομίλου, αλλά και εν τέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά την χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης».

Η ανακοίνωση της Μαρινόπουλος

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, σε συνέχεια του αιτήματος που κατατέθηκε από την Μαρινόπουλος ΑΕ την Τρίτη 28 Ιουνίου για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης, η οποία και ενέκρινε το σχετικό αίτημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία Μαρινόπουλος ευχαριστεί τους εργαζομένους της για τη στήριξή τους τόσο κατά τη σημερινή συνεδρίαση αλλά και σε όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα που διανύει η εταιρεία.

Παράλληλα, εκφράζει την βαθιά εκτίμησή της προς το σημαντικό ποσοστό του 45% των προμηθευτών της, οι οποίοι δήλωσαν τη συναίνεσή τους για τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών είναι σημαντική για τη διασφάλιση της μελλοντικής μας λειτουργίας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη ρύθμιση των οφειλών προς τους προμηθευτές.

Η έγκριση της υπαγωγής της Μαρινόπουλος σε διαδικασία εξυγίανσης δίνει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο στην εταιρεία ώστε το επόμενο διάστημα να καταφέρει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, να οδηγηθεί σε μια βιώσιμη λύση».

Γιάννης Τσατσάκης 

-Διαφήμιση-
Delegate