Σε λειτουργία το 4ο παρατηρητήριο τιμών της ΕΕ

Αφορά εκτατικές καλλιέργειες και θέτει ως στόχο τη διαφάνεια στην αγορά

Σε λειτουργία το 4ο παρατηρητήριο τιμών της ΕΕ

Τη λειτουργία ενός νέου παρατηρητηρίου τιμών, το οποίο αφορά τις καλλιέργειες σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων φυτών, έθεσε σε εφαρμογή την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το παρατηρητήριο αυτό είναι συνολικά το τέταρτο που τίθεται σε εφαρμογή από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, μετά την ίδρυση αντίστοιχων για το γάλα, το κρέας και πιο πρόσφατα τη ζάχαρη.

Προσδοκία όλων είναι η επιστράτευση ενός τέτοιου εργαλείου παρακολούθησης των τιμών να εξομαλύνει την ανισορροπία στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Ως γνωστόν, το μερίδιο αξίας των τροφίμων που καταλήγει στον αγρότη μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από κάθε 1 ευρώ, που καταναλώνεται σε αγροτικά προϊόντα, τα 51 λεπτά καταλήγουν στα δίκτυα διανομής τροφίμων, τα 27 λεπτά στον μεταποιητή και μόλις 22 λεπτά καταλήγουν στον παραγωγό. Δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε πώς διαμορφώνεται το κόστος των σούπερ μάρκετ, ώστε να δικαιολογεί ένα τόσο υψηλό μερίδιο στην αγροδιατροφική αλυσίδα, η διαφάνεια και η αλλαγή της ισχύος των καταστημάτων λιανικής πώλησης είναι ένα θέμα που απασχολεί σοβαρά. Ασφαλώς, η θέσπιση των τεσσάρων παρατηρητηρίων τιμών αποσκοπεί σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση του επίκαιρου αυτού ζητήματος.

Παρουσίαση της πλατφόρμας

Η πρώτη συνεδρίαση για το νεοσύστατο παρατηρητήριο τιμών καλλιεργειών, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 20 Ιουλίου, επικεντρώθηκε κυρίως στη δομή και στη λειτουργία της πλατφόρμας, καθώς και σε μια προκαταρκτική ανάλυση του τομέα των καλλιεργειών και στον καθορισμό ενός προγράμματος εργασίας και προτεραιοτήτων.

Στον τρόπο με τον οποίο το παρατηρητήριο θα επιχειρήσει να αποσαφηνίσει το τοπίο στην αγορά στάθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, ο οποίος παρευρέθηκε στην πρώτη αυτή συνεδρίαση. Ο Φιλ Χόγκαν ανέφερε ότι στόχος της πλατφόρμας είναι «να εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά μέσω της διάδοσης των δεδομένων και της βραχυπρόθεσμης ανάλυσης, δεδομένου ότι οι ευκαιρίες στην αγορά μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο εάν όλοι οι φορείς έχουν πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες την κατάλληλη στιγμή». Όπως συμπλήρωσε, η φιλοδοξία όλων είναι «το παρατηρητήριο να γίνει ένα επιπρόσθετο χρήσιμο εργαλείο, που θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτελέσει τα καθήκοντα διαχείρισης της αγοράς με τα οποία επιφορτίζεται».

Με παραγωγή άνω των 300 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών, 30 εκατομμυρίων τόνων ελαιούχων σπόρων και πέντε εκατομμυρίων τόνων πρωτεϊνούχων, οι συγκεκριμένες καλλιέργειες της ΕΕ είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ευρωπαϊκή γεωργία. Τα σιτηρά είναι, επίσης, ο σημαντικότερος συντελεστής στις εξαγωγές πρωτογενών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ. Κατά μέσο όρο, η ΕΕ εξάγει περισσότερους από 40 εκατομμύρια τόνους σιτηρών ετησίως, που αντιστοιχούν σε αξία εξαγωγών άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η τωρινή κατάσταση

Στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν, ο Φιλ Χόγκαν είχε προβεί σε μια σύντομη επισκόπηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι αγροτικές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Γεωργίας, η τάση στα σιτηρά είναι ελαφρώς θετική για το τρέχον έτος, με τις τιμές της αγοράς να παρουσιάζουν μια ισχνή ανάκαμψη σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκαν το φθινόπωρο του 2016. Επίσης, σε αρκετά θετική τροχιά βρίσκονται οι ελαιούχοι σπόροι, παρότι η σοδειά του 2016 ήταν χαμηλότερη από τα προηγούμενα έτη.