Σε µικρές συσκευασίες ετοιµάζεται να µπει το φιστίκι του Μώλου

Τα σχέδια, αλλά και οι «τρικλοποδιές», που βρίσκει στο διάβα του ο συνεταιρισµός από τις Θερµοπύλες

fistiki-molou

Συµπληρώνει ήδη τα επτά και φαίνεται ότι τα καταφέρνει καλά. Ο λόγος για τον Αγροτικό Συνεταιρισµό «Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου – Θερµοπύλες», που συστάθηκε το 2011 από περίπου 70 παραγωγούς, οι οποίοι ήθελαν να διαχειρίζονται οι ίδιοι το προϊόν τους, περίπου 150.000 τόνους κελυφωτό φιστίκι τον χρόνο, µε στόχο τον έλεγχο της ποιότητας και, φυσικά, καλύτερες τιµές. 

«Πουλούσαµε το προϊόν µας σε µεταποιητές και εµπόρους, οι οποίοι βέβαια προσπαθούσαν να το πάρουν όσο πιο φθηνά µπορούσαν για να το πουλήσουν στη συνέχεια όσο πιο ακριβά γίνεται», λέει στην «YX» o εκπρόσωπος του συνεταιρισµού, Γιάννης Χονδρόπουλος. Οργανώθηκε αρχικά µια συγκέντρωση και ύστερα και άλλη και άλλη, ώσπου ελήφθη η απόφαση για τη δηµιουργία ενός νέου συνεταιρισµού. Τότε, ο κάθε µέτοχος έβαλε 600 ευρώ.

Σήµερα, η µερίδα-δικαίωµα εγγραφής για τα νέα µέλη φτάνει τα 2.300 ευρώ. «Από τότε έγιναν επενδύσεις και έτσι η µερίδα κάθε χρόνο ανεβαίνει», λέει ο κ. Χονδρόπουλος.

Το καταστατικό ορίζει ότι όλη η παραγωγή επιβάλλεται να δίνεται στον συνεταιρισµό. Ρωτώντας τον συνοµιλητή µας αν τηρείται αυτός ο όρος, µας απαντά: «Τις περισσότερες φορές ναι, κάποιες όχι. Εµείς δεν µπορούµε να κάνουµε τους αστυνοµικούς, ξέρουµε, όµως, πότε φεύγουν ποσότητες έξω», τονίζει.

Για ποιον λόγο, όµως, κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο; «Η ίδρυση των συνεταιρισµών Κελυφωτού Φιστικιού δηµιούργησε κάποιες συνθήκες στην αγορά και βοήθησε να ανέβουν οι τιµές. Κάποιοι, λοιπόν, διαλέγουν το πρόσκαιρο κέρδος, γιατί θέλουν να πάρουν άµεσα τα χρήµατα. Εµείς πουλάµε σταδιακά και σταδιακά εξοφλούµε τους παραγωγούς. Ξεκινάµε τις πωλήσεις από Οκτώβρη-Νοέµβρη και µπορεί η τελική εξόφληση να γίνει τον Μάιο».

Νέες επενδύσεις στα σκαριά

Οι πωλήσεις γίνονται απευθείας στη λιανική, κυρίως σε αλυσίδες σούπερ µάρκετ. «Για να µπορέσεις να διαπραγµατευτείς, χρειάζεται να έχεις στα χέρια σου ποσότητα προϊόντος, αλλά και σταθερή ποιότητα», λέει ο κ. Χονδρόπουλος. Όµως, ο συνεταιρισµός ακόµα χρειάζεται επενδύσεις για να πετύχει τον στόχο του, να φτάνει δηλαδή όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τελικό καταναλωτή χωρίς µεσάζοντες.

Στα σχέδια είναι η αγορά ενός πιο σύγχρονου διαχωριστικού, αλλά κυρίως µηχανηµάτων που θα δώσουν τη δυνατότητα της «µικροσυσκευασίας», ώστε το προϊόν να διατίθεται απευθείας στα σηµεία πώλησης. Τώρα, η συσκευασία γίνεται σε σάκους των 25 κιλών.

Οι µεγαλύτερες ποσότητες εξάγονται προς Αγγλία, Τυνησία, Ιορδανία, Αµερική και αλλού. Μεγάλες ποσότητες παίρνει και η Ιταλία, ωστόσο ο συνεταιρισµός επιλέγει τη συγκεκριµένη αγορά µόνο όταν δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές, καθώς δεν ζητά ποιοτικό επώνυµο προϊόν.

Για το άνοιγµα των αγορών, έπαιξαν µεγάλο ρόλο οι διεθνείς εκθέσεις. «Έχουµε γυρίσει όλο τον κόσµο για να παρουσιάσουµε το προϊόν µας», υπογραµµίζει.

Φόροι και εισφορές θεριεύουν τη µαύρη αγορά

Φέτος, τα πράγµατα είναι καλά, διότι οι βασικοί ανταγωνιστές, Τούρκοι και Αµερικανοί, είχαν χαµηλή παραγωγή. Την ίδια ώρα, όµως, οι υψηλοί φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν δηµιουργήσει σοβαρά προβλήµατα λειτουργίας στον συνεταιρισµό. «Με τον ΕΦΚΑ, τους αυξηµένους φόρους και τις προκαταβολές φόρων ένας αγρότης φθάνει να πληρώνει στο κράτος το 60%-65% των χρηµάτων που εισπράττει. Πολλοί δεν το αντέχουν αυτό οικονοµικά και προτιµούν να µην περάσουν το προϊόν τους από τον συνεταιρισµό, γιατί εµείς είµαστε υποχρεωµένοι να εκδίδουµε για ό,τι εισπράττουµε και ό,τι πουλάµε νόµιµα παραστατικά. Έτσι, έχει αυξηθεί πολύ η εισφοροδιαφυγή, ενώ πολλοί παραγωγοί πουλάνε το προϊόν τους ‘‘µαύρα’’ µε κίνδυνο, µάλιστα, πολλές φορές να µην πληρωθούν», λέει ο κ. Χονδρόπουλος.

Οι παραγωγοί απευθύνθηκαν για το θέµα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, εξηγώντας, µεταξύ άλλων, ότι οι υπερβολικοί φόροι διογκώνουν την παρακοικονοµία, κατάσταση που βέβαια πλήττει εκείνους που ακολουθούν τον νόµιµο δρόµο. «Μας απάντησαν, εφόσον γνωρίζουµε συγκεκριµένα περιστατικά, να κάνουµε καταγγελία», καταλήγει ο παραγωγός, εξηγώντας το αδιέξοδο…