Σε θετικό πρόσημο αναμένεται να περάσει φέτος ο κλάδος της γούνας, ύστερα από τρία χρόνια ύφεσης

Σε κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας, ξεκίνησε η 42η Διεθνή Έκθεση Γούνας

Σε θετικό πρόσημο αναμένεται να περάσει φέτος ο κλάδος της γούνας, ύστερα από τρία χρόνια ύφεσης
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Τη βεβαιότητά του ότι το 2017 ο κλάδος της γούνας Καστοριάς θα περάσει σε θετικό πρόσημο, ύστερα από τρία χρόνια συνεχών πτώσεων (με τις πωλήσεις και τις εξαγωγές να υποχωρούν σε ποσοστό άνω του 80%), επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, “Προφήτης Ηλίας” και αντιπρόεδρος στην Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, Φαίδων Γκιάτας.

Απαντώντας σε ερώτηση, στο περιθώριο της τελετής των εγκαινίων της 42ης Διεθνούς Έκθεσης Καστοριάς (4-7 Μαϊου 2017), τόνισε ότι τα μηνύματα για την πορεία του κλάδου της γούνας φέτος καταγράφονται πολύ θετικά και πρόσθεσε ότι “η αισιοδοξία αυτή οφείλεται στις δουλειές που ήδη κλείστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη βελτίωσης των συνθηκών σε διεθνές επίπεδο, και ειδικότερα στη Ρωσία, που παραδοσιακά αποτελούσε έναν από τους καλύτερους πελάτης της γούνας Καστοριάς”.

-Διαφήμιση-

Ο κ. Γκιάτας, τόνισε ότι στα τρία χρόνια της κρίσης για την γούνα της Καστοριάς, καμία από τις 1.200 επιχειρήσεις του κλάδου στο νομό Καστοριάς, αλλά και στη γειτονική επαρχία Βοϊου Κοζάνης, δεν “κατέβασε ρολά”, αλλά ως αποτέλεσμα της έλλειψης παραγγελιών το 30% εξ αυτών έμειναν ανενεργές. “Ελπίζουμε ότι φέτος στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις του κλάδου θα πιάσουν και πάλι δουλειά, συμβάλλοντας και στη μείωση της ανεργίας στην περιοχή”, ανέφερε.

Όπως είπε, στην πόλη της Καστοριάς βρίσκονται περισσότεροι από 350 εμπορικοί επισκέπτες, από Ρωσία και Ουκρανία, που έφθασαν στη δυτικομακεδονική πόλη με δύο πτήσεις τσάρτερ, ενώ το παρών δίνει και 40μελής αποστολή από τη Νότια Κορέα.

Με την ελπίδα οι προσκεκλημένοι της έκθεσης να κλείσουν δουλειές, αξιοποιώντας την τέχνη και το μεράκι των γουνοποιών της Καστοριάς, αλλά και το σύγχρονο desighn, ο κ. Γκιάτας υπογράμμισε: “εμείς οι Έλληνες γουναράδες έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι με σκληρή δουλειά, προσήλωση, αφοσίωση και προσπάθεια μεγάλη, μπορούμε να γεννηθούμε από τις στάχτες μας, παρά τις αντιξοότητες”.

Σε κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας η φετινή Διεθνής Έκθεση Γούνας

Ούτε “ καρφίτσα” δεν πέφτει στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, όπου σήμερα ξεκίνησε τη λειτουργία της η 42η Διεθνή Έκθεση Καστοριάς που διαρκέσει μέχρι τις 7/5, ενώ η έναρξη έγινε μέσα σε κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς “Προφήτης Ηλίας”, Ιωάννης Κορεντσίδης.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του, για το γεγονός ότι η διοργάνωση έχει μετεξελιχθεί σε θεσμό διεθνούς εμβέλειας, ο κ. Κορεντσίδης επισήμανε ότι η φετινή ανταπόκριση των εκθετών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα να έχουν υπερκαλυφθεί οι χώροι στο εκθεσιακό κέντρο , συνολικής έκτασης 13.00 τ.μ.. Με δεδομένο ότι – όπως είπε – υπήρξε για πρώτη φορά φέτος ακόμη και λίστα αναμονής εκθετών ζήτησε την κατανόηση όσων δεν κατόρθωσαν να συμμετέχουν και επισήμανε ότι “η γουνοποιϊα της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να μεγαλουργήσει, αφού ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και χρωμάτων, όλοι οι εμπλεκόμενοι κινούμαστε με γνώμονα την ανασυγκρότηση του κλάδου”.

“Η ενίσχυση της εξωστρέφειας είναι κυρίως στο χέρι μας, αρκεί να επενδύσουμε στις υποδομές μας, που το πράττουμε, να αξιοποιούμε τα σύγχρονα εργαλεία του μάρκετινγκ, αλλά και συνεχίσουμε να παράγουμε με γνώμονα την καινοτομία”, είπε ο κ. Κορεντσίδης.

Για τη διοργάνωση του “Fashion Gala”, που γίνεται για πρώτη φορά φέτος στην πλατεία “Ντολτσό”, στο κέντρο της Καστοριάς, σημείωσε ότι οι άνθρωποι του κλάδου της γούνας συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάδειξη της πόλης και της κληρονομιάς της.

Να επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο εθνικό προϊόν που λέγεται γούνα, κάλεσε την πολιτεία ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Σωτήρης Αδαμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι τα οφέλη από τη διοργάνωση της έκθεσης, αντανακλούν στη διεθνή προβολή της Καστοριάς συνολικά, ενώ ο δήμαρχος Καστοριάς, Ανέστης Αγγελής, είπε ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί και να αναδειχθεί το γεγονός ότι η περιοχή της Καστοριάς αποτελεί “κυψέλη” δημιουργίας και οικονομικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας, αναφερόμενος στη στρατηγική συνεργασία του μεγαλύτερου εκθεσιακού φορέα της χώρας με το σύνδεσμο γουνοποιών “Προφήτης Ηλίας” (σε ό,τι αφορά τη συνδιοργάνωση της φετινής έκθεσης) τόνισε: “είμαστε εδώ σήμερα και θα είμαστε και αύριο. Η παρουσία μας σηματοδοτεί μια νέα περίοδο ανάπτυξης”. Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε ότι “ήδη έχουμε συμφωνήσει για επέκταση της συνεργασίας μας με τον σύνδεσμο και στα επόμενα χρόνια”.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές Νομού Καστοριάς, του Σύριζα Όλγα Τηλαβερίδου και της ΝΔ, Μαρία Αντωνίου.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

-Διαφήμιση-
Delegate