Σε τροχιά ανάκαμψης η ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία

Στήριξη της κλωστοϋφαντουργίας με μείωση του ΕΤΜΕΑΡ προανήγγειλε ο Σταθάκης
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης επέδειξε και στο τρίτο τρίμηνο του έτους η ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία, με τους σχετικούς δείκτες να είναι ανοδικοί στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016.

Αυτό επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και ‘Ετοιμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), ο οποίος εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

-Διαφήμιση-

Στην ένδυση, αντίθετα, η πορεία ήταν ελαφρώς αρνητική και αυτό οφείλεται στην κάμψη των λιανικών πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Αναλυτικότερα, η παραγωγή στην κλωστοϋφαντουργία σημείωσε αύξηση 2,3%, ενώ στην ένδυση κατέγραψε μείωση -2,2%. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου επιβεβαίωσαν αυτή την τάση.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στον κύκλο εργασιών. Στην κλωστοϋφαντουργία καταγράφηκε άνοδος 2,5%, ενώ στην ένδυση σημειώθηκε ελαφρά άνοδος 0,1%. Οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν ελαφρά μείωση -0,4%, μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές με αυξητική πορεία. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, στην πτώση των λιανικών πωλήσεων σε χώρες όπως η Γαλλία, η Αγγλία, το Βέλγιο, η Δανία και η Φινλανδία, καθώς και στην καθήλωση στα ίδια επίπεδα των πωλήσεων στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία.

Η απασχόληση στην κλωστοϋφαντουργία αυξήθηκε κατά 4,1%, ενώ στην ένδυση μειώθηκε ελαφρά κατά -0,3%. Όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο, στην κλωστοϋφαντουργία οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,7% και ανήλθαν σε 16,1 δισ. ευρώ, ενώ αύξηση 1,6% σημείωσαν και οι εισαγωγές και ανήλθαν σε αξία σε 22 δισ. ευρώ.

Στην ένδυση οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3%, σε 17,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν ελαφρά -0,1% σε 61,5 δισ. ευρώ. Η μέση τιμή στις εισαγωγές κατέγραψε μείωση -6,1% και στις εξαγωγές μείωση -1,3%.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-Διαφήμιση-
Delegate