Σε τροχιά ανάπτυξης ξαναμπαίνει η ΕΑΣΗ μετά το ντηλ με την Πειραιώς

Σε τροχιά ανάπτυξης ξαναμπαίνει η ΕΑΣΗ μετά το ντηλ με την Πειραιώς

Ομόφωνα «ναι» ψήφισε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΑΣΗ στην πρόταση βιωσιμότητας της τράπεζας Πειραιώς, οδηγώντας την Ένωση σε μια νέα εποχή, όπως τόνισαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Με το «ναι» στη σωτηρία της Ένωσης, οι εξελίξεις προωθούν τον στόχο που δεν ήταν άλλος από τη βιωσιμότητα και την τροχιά ανάπτυξης που εδώ και 5 χρόνια επιχειρεί η διοίκηση, αντιμετωπίζοντας χρέη εκατομμυρίων ευρώ.

«Σήμερα γιορτάζει το Ηράκλειο. Σήμερα η χαρά είναι μεγάλη. Η Ένωση Ηρακλείου κατάφερε να παραμείνει ανοιχτή, λειτουργική και ωφέλιμη για όλο τον κόσμο. Κατάφερε, κάτω από αντίξοες συνθήκες, μετά από ένα πολυετή αγώνα, να μπορεί με ικανοποίηση να πει ότι μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης», είπε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, Ανδρέας Στρατάκης.
Αέρας αισιοδοξίας και πανηγυρική ατμόσφαιρα επικράτησε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης που δόθηκε το ομόφωνο «ναι» των μετόχων της Ένωσης Ηρακλείου, γενική συνέλευση που χαρακτηρίστηκε ιστορική.

«Σήμερα ξεκινάει μια νέα αρχή. Είναι μια νέα αρχή για την Ένωση Ηρακλείου. Την ιστορική ένωση Ηρακλείου που ταλαιπωρείται τώρα και χρόνια, όσον αφορά το δανεισμό που έχει από την τράπεζα Πειραιώς. Ήρθε η ώρα της συμφωνίας. Είναι μια ιστορική γενική συνέλευση που σηματοδοτεί το αύριο μιας ιστορικής οργάνωσης. Το αύριο που θα φέρει το χαμόγελο σε πάρα πολλούς παραγωγούς και εργαζόμενους. Η χρηματοδότηση και το κούρεμα των χρεών από την Τράπεζα θα δώσουν μια πολύ μεγάλη ανάσα και ζωή στην ιστορική οργάνωση», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρος Χιλεντζάκης.

Με την εξέλιξη αυτή, η οργάνωση, που εκπροσωπεί πάνω από τριάντα χιλιάδες αγρότες του Ηρακλείου, βγαίνει από τη δυσχερή θέση στην οποία βρισκόταν, με σωσίβιο τη μελέτη βιωσιμότητας της τράπεζας Πειραιώς. Η μελέτη εγκρίθηκε από το πιστωτικό ίδρυμα στις αρχές Ιανουαρίου και έρχεται να βοηθήσει την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου να απαλλαγεί από τον βρόγχο που στην κυριολεξία την απειλούσε με θάνατο και αφορούσε την εξόφληση των υπέρογκων χρεών της, καθώς αφήνει ως ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα 20 χρόνια.

«Η ΕΑΣΗ θα είχε πάει σε εκκαθάριση από το 2012. Αλλά αυτή την “εύκολη λύση” εμείς δεν την ακολουθήσαμε. Και προτιμήσαμε να δώσουμε τη μάχη για να σωθεί η Ένωση», σημείωσε ο κ. Στρατάκης, που αποκάλυψε ότι η αβεβαιότητα για την επιβίωση της Ένωσης Ηρακλείου λαμβάνει τέλος και μαζί τελειώνει και η ανασφάλεια που επικρατούσε. «Δίδεται η δυνατότητα, μέσα από τη λειτουργία της οργάνωσης, να μπορέσει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια να αποπληρώσει την τράπεζα Πειραιώς, αλλά και να αποπληρώσει αμέσως το επόμενο χρονικό διάστημα, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, πάσης φύσεως οφειλή, είτε είναι σε φυσικά, είτε είναι σε νομικά πρόσωπα, με πρώτη προτεραιότητα την αποπληρωμή χρεών προς το δημόσιο και το ΙΚΑ».

Σε αριθμούς

  • Η ΕΑΣΗ εκπροσωπεί 102 Συνεταιρισμούς, που έχουν συνολικά πάνω από 30.000 μέλη
  • Ο ετήσιος τζίρος της ΕΑΣΗ κυμαίνεται από 7 έως 10 εκατομμύρια ευρώ
  • Χρέη προς τράπεζα Πειραιώς: 75 εκατομμύρια ευρώ
  • Χρέη προς τρίτους (Δημόσιο, ΙΚΑ, εργαζόμενους, παραγωγούς): 24 εκατομμύρια ευρώ

Μέσα από τα νέα δεδομένα που πλέον δημιουργούνται, η ΕΑΣΗ, όπως εξήγησαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, θα μπορεί να παίρνει τα προϊόντα των παραγωγών και να τους πληρώνει αμέσως, ενώ θα μπορεί να καλύπτει με πολύ χαμηλό κόστος τις ανάγκες των παραγωγών σε πάσης φύσεως γεωργικά εφόδια. Όλα αυτά θα γίνουν στο επόμενο χρονικό διάστημα, αργά και σταθερά, με βήματα οργανωμένα, μετρημένα και σίγουρα.
«Μόνο με ωριμότητα και σύνεση θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις. Τις απαιτήσεις που επιβάλλει ένα δύσκολο πλαίσιο λειτουργίας, στην Ελλάδα που βιώνει την οικονομική κρίση και για να αντιμετωπίσει το θηρίο αυτό πρέπει να δείχνει σοβαρότητα και ετοιμότητα», σημείωσε ο κ. Χιλετζάκης.

Εκείνο, πάντως, που επισημάνθηκε στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, δεν ήταν άλλο από την δέσμευση που έδωσαν οι αιρετοί πως θα συνεχίσουν την διαπραγμάτευση με την τράπεζα για ακόμη περισσότερες βελτιώσεις της ήδη γενναίας ρύθμισης.