ΣΕΚΑΠ: Στηρίζει τα ελληνικά καπνά, ανοίγει νέους δρόμους εξαγωγών

ΣΕΚΑΠ: Στηρίζει τα ελληνικά καπνά, ανοίγει νέους δρόμους εξαγωγών
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Πλάνα εξωστρέφειας, με στόχο τη διεύρυνση των εξαγωγών τόσο προς αγορές της Ευρώπης όσο και εκτος ευρωπαϊκών συνόρων, χαράσσει η ξανθιώτικη καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, που συμπληρώνει τρία χρόνια υπό τη διοίκηση της Donskoy Tabak του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Η εταιρεία, η οποία κατάφερε το 2015 να επιστρέψει, μετά από πέντε χρόνια ζημιών, σε καθαρή κερδοφορία, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, έχει αναπτυξιακούς ορίζοντες, δρομολογώντας μάλιστα την προώθηση νέων κωδικών προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα με τις «ασυνέχειες» στο επενδυτικό και φορολογικό καθεστώς στη χώρα –όπως τόνισε η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ- η εταιρεία παραμένει προσανατολισμένη στην ελληνική παραγωγή καπνού, στέλνοντας μάλιστα ένα σαφές μήνυμα περαιτέρω στήριξής της. Η διοίκησή της ΣΕΚΑΠ, δια στόματος του προέδρου Άρθουρ Νταβιντιάν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στα μελλοντικά πλάνα, τα οποία περιλαμβάνουν και μάλιστα σε κομβική θέση τα ελληνικά καπνά. Όπως ειπώθηκε, σήμερα η ΣΕΚΑΠ αξιοποιεί αποκλειστικά ελληνική πρώτη ύλη για τα προϊόντα της που έχουν ως βάση τις ποικιλίες Μπασμά και Κατερίνη, ενώ έχει ενδιαφέρον να αυξήσει την απορρόφηση καπνών της ποικιλίας Βιρτζίνια.

-Διαφήμιση-

«Η Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες στην καπνοπαραγωγή. Θα ήταν κρίμα να μην συνεχίσει να αναπτύσσει την τεχνογνωσία που διαθέτει. Στηρίζουμε τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτη τη στήριξη στο μελλον, αυξάνοντας –εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν- τις απορροφούμενες ποσότητες» ήταν ένα από τα μηνύματα που έστειλε η διοίκηση.

Εξαγωγικός προσανατολισμός

Η ΣΕΚΑΠ, με δυναμική παραγωγής 8 δισεκατομμύρια τσιγάρων  ετησίως, μερίδιο 4% στην ελληνική αγορά και βασικά εμπορικά σήματα ταGR, BF και Cooper, ήδη κατευθύνει το 60% του κύκλου εργασιών της στις αγορές του εξωτερικού. Εξαγωγικός προσανατολισμός της εταιρείας παραμένει η Ευρώπη, όπου η ποιότητα των ελληνικών καπνών τους δίνει ένα «διαβατήριο» εξωστρέφειας, αλλά και άλλες αγορές διεθνώς, όπως οι ασιατικές, αλλά και αυτές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Όπως τόνισε πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ, Άρθουρ Νταβιντιάν, στόχος της καπνοβιομηχανίας είναι το λανσάρισμα διαφοροποιημένων προϊόντων, που θα ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την καινοτομία τους, με την εταιρεία να δουλεύει συστηματικά πάνω στη δημιουργία καινούριων χαρμανιών.

Όπως τόνισαν τα στελέχη της, ο συνολικός όγκος πωλήσεων των εξαγωγών το 2015 ανήλθε στα 809.335.325 τσιγάρα, καθώς -με την άδεια της μητρικής της- παράγει και στέλνει στη Ρωσία τσιγάρα όπως  Aroma Rich, Continent, Nasha Marka, Donskoy Tabak, όπως και το δικό της σήμα το COOPER. Επίσης, για πρώτη φόρα, τα ελληνικά τσιγάρα βρίσκονται πλέον στις αγορές του Τουρκμενιστάν, Πορτογαλίας, Κόσσοβο, Λιβύης, Κορέας, Ουκρανίας. 

Νέα προϊόντα

Τα βασικά σήματα της ΣΕΚΑΠ σήμερα είναι τα GR, BF, Cooper, ενώ άμεσα θα κυκλοφορήσει στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά ένα νέο προϊόν, με την επωνυμία «Cooper Jack». Η εταιρεία συνεχίζει, στο μεταξύ, να επενδύει στη βελτίωση του μηχανολογικού της εξοπλισμού. Ήδη έχει εγκατασταθεί εξοπλισμός για την συσκευασία των τσιγάρων σε κασετίνες SENATOR, εκσυγχρονίστηκε η γραμμή παραγωγής καπνού σε σακουλάκια, αλλά και η γραμμής συσκευασίας μεγάλων πακέτων, ενώ υλοποιήθηκαν έργα εγκατάστασης καινούριας γραμμήςSLIM.

Τα μεγέθη

Το 2015 σηματοδότησε για τη ΣΕΚΑΠ την επιστροφή της στην κερδοφορία, εμφανίζοντας κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 22,4 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 5,5% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Το EBITDA διαμορφώθηκε σε 4,1 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 58% σε σχέση με το 2014, ενώ –να σημειωθεί- ότι τα τελευταία 10 χρόνια ο δείκτης αυτός δεν έχει ξεπεράσει το 8% και σήμερα βρίσκεται στο 18,3%. Από το 2013 έως το 2015 το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 25 εκατ. ευρώ, ενώ όλες οι υποχρεώσεις προς τράπεζες, προμηθευτές και αγρότες της ΣΕΚΕ έχουν εκπληρωθεί.

Μόνο τη διετία 2013-2015, η εταιρεία, που απασχολεί σήμερα 172 άτομα, κατέβαλλε στο ελληνικό Δημόσιο συνολικά 309 εκατ. ευρώ.

Η ΣΕΚΑΠ είναι εγχώριος παραγωγός και διανομέας των καπνικών προϊόντων με έδρα την Ξάνθη που ιδρύθηκε το 1975. Τον Ιούλιο του 2013 το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ, μέσω της συναλλαγής με τους βασικούς μετόχους της επιχείρησης (ATE BANK και ΣΕΚΕ), η ιδιοκτησία η ιδιοκτησία μεταβιβάστηκε στην Donskoy Tabak έναντι 5 εκατ. ευρώ. Η συνολική επένδυση για την ανάπτυξη της επιχείρησης ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης και της επένδυσης του νέου εξοπλισμού, ύψους 4,2 εκατ. ευρώ.

Αιχμές

Αιχμές για το επενδυτικό και φορολογικό περιβάλλον στην Ελλάδα άφησε στη διάρκεια της συνέντευξης ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ, σχολιάζοντας ότι με την υφιστάμενη αστάθεια είναι δύσκολο για κάθε επενδυτή να κάνει ένα σαφή προγραμματισμό, καθώς –όπως είπε ο ίδιος- οι παραδοχές που γίνονται σήμερα μπορεί να μην ισχύουν αύριο. «Οι πανελλαδικές απεργίες, οι πρόσφατες κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η γραφειοκρατία στα τελωνεία και η ασαφής νομοθεσία, δημιουργούν ένα περιβάλλον που είναι εχθρικό για τις επενδύσεις. Όταν ένας επιχειρηματίας ξεκινά μία επένδυση, το βασικό μέλημα είναι η ανάπτυξή της. Εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να λύσουμε σοβαρά προβλήματα που μας κληρονομήθηκαν από τις προηγούμενες διοικήσεις» σημείωσε ο ίδιος.

Νατάσα Φραγκούλη 

-Διαφήμιση-
Delegate