Σεμινάριο για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών

Εκπαιδεύτηκαν οι κτηνίατροι για να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους

Σεμινάριο για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών
-Διαφήμιση-
Delegate

Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Παράρτημα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης, στις 18 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Το σεμινάριο απευθυνόταν σε κτηνιάτρους με στόχο την πληρέστερη κατάρτισή τους αναφορικά με την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη της ασθένειας. Συμμετείχαν κτηνίατροι από όλες τις κτηνιατρικές αρχές της χώρας και την Βουλγαρία. Εισηγήσεις επί του θέματος πραγματοποίησαν οι Joseph Domenech και Geneviève Libeau, ειδικοί επί της νόσου, και ο Δημήτρης Δηλαβέρης εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σεμινάριο για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικώνΌπως είχε μεταφέρει ο διευθυντής στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αχιλλέας Σαχπατζίδης στην «ΥΧ» η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν έχει περάσει στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, κατά δήλωση των γειτόνων, αλλά η Περιφέρεια οφείλει να προετοιμαστεί. Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση διοργανώθηκε το σεμινάριο, μέσα από το οποίο εκπαιδεύτηκαν αρχικά οι κτηνίατροι και ακολούθως θα γίνουν ενημερωτικές συναντήσεις των κτηνιάτρων της Π.Α.Μ.Θ. με τους κτηνοτρόφους σχετικά με την ζωονόσο.

-Διαφήμιση-

Να σημειώσουμε ότι PPR προσβάλλει τις αίγες και τα πρόβατα, είναι υποχρεωτικής δήλωσης, δεν έχει εμφανιστεί ποτέ μέχρι τώρα στην Ελλάδα, αλλά προσβάλλει μεγάλο αριθμό ζώων στο κοπάδι προκαλώντας θανάτους και μεταδίδεται ταχύτατα. Εξάλλου, όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, «λόγω γεωγραφικής θέσης, ο Έβρος είναι ο πρώτος τόπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πλήττεται από νοσήματα που προσβάλουν αιγοπρόβατα και βοοειδή». Σημείωσε ότι λειτουργεί σαν   ανάχωμα και δυστυχώς όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται από υποστελεχωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες ακολουθώντας αυστηρά τα πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έχουμε δει πολλές φορές σε διάστημα δύο δεκαετιών, να θανατώνεται το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού αιγοπροβάτων και βοοειδών, να ζημιώνονται ανεπανόρθωτα οι κτηνοτρόφοι μας και η τοπική οικονομία». Τέλος, επανέλαβε το  αίτημα για λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα με στόχο την οροεπιτήρηση των ζώων κατά μήκος των Ελληνοτουρκικών συνόρων.