ΣΕΟΑΠ: Bόμβα για την ελληνική παραγωγή το λαθρεμπόριο-υπερφορολόγηση

«Πικρό ποτήρι» κερνά σε παραγωγούς, επιχειρήσεις, Δημόσιο, καταναλωτές το παράνομο αλκοόλ

ΣΕΟΑΠ: Bόμβα για την ελληνική παραγωγή το λαθρεμπόριο-υπερφορολόγηση

Επιχείρηση «καμικάζι», κωδική ονομασία «νεράκι». Πρόκειται για μερικές από τις φράσεις-κλειδιά στην αργκό των οργανωμένων κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης αλκοολούχων ποτών, για να συντονίζουν τη δράση τους. Μια δράση, που κερνάει… πικρό ποτήρι το Δημόσιο, το οποίο χάνει ετησίως 300 εκατ. ευρώ φόρους, τις υγιείς επιχειρήσεις, των οποίων η βιωσιμότητα απειλείται, τους ίδιους τους αμπελοκαλλιεργητές, αλλά και την υγεία των πολιτών.

Ειδικά στον χώρο του τσίπουρου και της τσικουδιάς, το πάρτι μοιάζει ξέφρενο: Το ύψος της παραγωγής που διακινείται χύμα (παραγωγή διημέρων) εκτιμάται σε 24 εκατ. λίτρα τον χρόνο, οκτώ φορές περισσότερο από το εμφιαλωμένο προϊόν και πέντε φορές πάνω από την ετήσια δηλούμενη παραγωγή χύμα τσίπουρου.

Είτε παράνομα παραγόμενο στην Ελλάδα είτε λαθραία εισαγόμενο, το χύμα τσίπουρο αναδεικνύει την αδυναμία της χώρας να αντιμετωπίσει τον κακό της εαυτό και να βγει συνολικά ωφελημένη από τη μάχη με τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης.

Τα στοιχεία, που κατατέθηκαν στη φετινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), είναι «εκκωφαντικά» για να αγνοηθούν. Μόνο οι 320 τόνοι που κατασχέθηκαν στις αρχές του 2016 στη Λάρισα, αντιστοιχούν στο 14% της ετήσιας κατανάλωσης εμφιαλωμένου τσίπουρου και στο 5%-7% της δηλούμενης παραγωγής χύμα. Εάν η ποσότητα αυτή φορολογούταν, θα απέφερε 1,7 εκατ. ευρώ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ) και μισό εκατ. ευρώ από ΦΠΑ.

Τσίπουρο από το …πουθενά

«Υπάρχουν παρανοήσεις ότι από το λαθρεμπόριο ωφελούνται μικροπαραγωγοί. Ωφελούνται οι μεγάλοι λαθρέμποροι. Νομίζουμε ότι στην ταβέρνα πίνουμε την παραγωγή του “θείου από το χωριό”. Είναι ψέμα. Δεν είναι ελληνικό προϊόν», τόνισε, περιγράφοντας την κατάσταση ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Νίκος Καλογιάννης.

«Οι νόμιμες ποσότητες κρασιού είναι γύρω στις 300.000 τόνους. Υπάρχουν άλλες τόσες που διακινούνται παράνομα είτε ως κρασί είτε ως τσίπουρο. Ασελγούν στο προϊόν. Υπάρχει απόσταξη επιτραπέζιων σταφυλιών, μεταφορές σταφυλιών από μέρος σε μέρος. Παράγεται τσίπουρο στο Καρπενήσι, που δεν έχει ούτε ρώγα σταφύλι. Στη Νάουσα πέρυσι δεν έδιναν οι παραγωγοί τα σταφύλια για ΠΟΠ κρασί Ξινόμαυρο, γιατί τα πήγαιναν για τσίπουρα» σημείωσε το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου, Κώστας Τσιλιλής.

«Χρειάζεται όλη η σταφιδική παραγωγή της Ελλάδας και της Ιταλίας για να δικαιολογηθούν αυτές οι ποσότητες τσίπουρου», σχολίασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Λάμπρος Πάσχος.

Για το κρασί

Στο κρασί -φοβάται ο κλάδος πως- θα γίνει το επόμενο μεγάλο πάρτι των παράνομων κυκλωμάτων. Ήδη από την επιβάρυνσή του με ΕΦΚ από την 1η Ιανουαρίου 2016, ο κλάδος διαμαρτύρεται για έξαρση της παραοικονομίας.

Το θέμα κάθε άλλο παρά αδιάφορους αφήνει τους ίδιους τους αμπελοκαλλιεργητές: «Η παράνομη διακίνηση και το λαθρεμπόριο λειτουργούν ως μοχλός πίεσης ώστε να διολισθαίνουν οι τιμές παραγωγού σε συνεχώς χαμηλότερα επίπεδα», τόνισε το μέλος του ΔΣ της ΕΝΑΠΑΠΕ, Σπύρος Λαφαζάνης.

Αλλαγές για τους «διήμερους»

Νομοθετική παρέμβαση και μάλιστα πριν από τα τέλη του έτους για το παράνομα διακινούμενο «τσίπουρο διημέρων» (σ.σ. το ειδικό καθεστώς των αποσταγματοποιών, το οποίο επιτρέπει τη διακίνηση χύμα τσίπουρου χωρίς τιμολόγια, ως αγροτικό προϊόν), προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης. Οι αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι προς την κατεύθυνση της ένταξης και του χύμα τσίπουρου στα επίσημα κανάλια διακίνησης, αν και αναμένεται να διατηρηθεί η δυνατότητα παραγωγής με ατέλεια μιας μικρής ποσότητας.

Της Νατάσας Φραγκούλη

Διαβάστε περισσότερα στο φύλλο της «ΥΧ» που κυκλοφορεί