Συγκροτείται επιτροπή για τα αυτοφυή μανιτάρια

Σχέδιο για την αειφόρο διαχείριση και πιστοποίηση

Συγκροτείται επιτροπή για τα αυτοφυή μανιτάρια

Στη συγκρότηση μιας εννεαμελούς επιτροπής εργασίας που στόχο θα έχει την κατάρτιση ολοκληρωμένης πρότασης, πάνω στην οποία θα στηριχθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την διαχείριση των άγριων αυτοφυών μανιταριών στη χώρα μας, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Επιτροπή αποτελείται από επιστήμονες μυκητολόγους, εκπροσώπους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, και του συλλόγου μανιταρόφιλων Ελλάδος, κάτω από την σκέπη και τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, όπως υπογραμμίζει στην «ΥΧ» εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ήδη πραγματοποιήθηκε μία πρώτη άτυπη συνάντηση των μελών της επιτροπής στην Αθήνα, ενώ οι εργασίες της θα ξεκινήσουν μόλις υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση και εκτιμάται ότι μέσα σε διάστημα 5 μηνών θα έχει καταλήξει στον τελικό της σχεδιασμό.

Πρόκειται για την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας, με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, να αναδείξει τον τομέα των μη ξυλώδων δασικών προϊόντων (προϊόντα που μπορεί να μας δώσει το δάσος, εξαιρουμένου του ξύλου) και δη των άγριων μανιταριών, με στόχο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός συνολικού πλαισίου αξιοποίησής τους, με σεβασμό στον άνθρωπο (συλλέκτη και καταναλωτή) αλλά και το δασικό οικοσύστημα.

«Η αναγκαιότητα ενός τέτοιου πλαισίου ήταν πάγιο αίτημά μας από το 1989, οπότε συστάθηκε και ο πρώτος μανιταροφιλικός σύλλογος στη χώρα μας», εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ελλάδος, Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο οποίος θα συμμετέχει στην επιτροπή, εκπροσωπώντας και τους 9 συλλόγους μανιταρόφιλων της χώρας. «Σε αυτά τα 17 χρόνια, έχουμε δώσει προτεραιότητα στην γνώση πραγματοποιώντας εκατοντάδες σεμινάρια επιμόρφωσης, σε συνεργασία και με τα πανεπιστήμια».

Και η Ελλάδα από «μυκόφοβη» χώρα, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αλβανία, κατάφερε σε αυτά τα χρόνια να αλλάξει προφίλ, καθώς η μανιταροφιλία αυξήθηκε σημαντικά. Και είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, που θα έχει στο επίκεντρο την αειφορική διαχείριση των αυτοφυών μανιταριών και την πιστοποίησή τους, ώστε να αποτελούν ένα ασφαλές και ποιοτικό προϊόν, με δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης.

Γεωργία Μπόχτη