Σιγοντάρουν το βαμβάκι οι προβλέψεις για μείωση των διεθνών αποθεμάτων

ΟΠΕΚΕΠΕ: Υπόλοιπα συνδεδεμένων ενισχύσεων του 2015 ύψους 49 εκατ. ευρώ
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της συγκομιδής και με τον καιρό, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να πηγαίνει πρίμα την καλλιέργεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας, πληθαίνουν οι θετικοί οιωνοί για το βαμβάκι, αφού, ο ένας μετά τον άλλο, έγκριτοι αναλυτές και οργανισμοί προεξοφλούν άνοδο στις φετινές τιμές παραγωγού.

Μετά το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA), τις εκτιμήσεις του οποίου παρουσίασε πρόσφατα η «ΥΧ», στον χορό των αισιόδοξων προβλέψεων μπαίνουν τόσο το Διεθνές Συμβούλιο Βάμβακος (ICAC) όσο και η -εξειδικευμένη στα αγροτικά εμπορεύματα- τράπεζα Rabobank. Αμφότεροι στις αναλύσεις τους στέκονται στην προδιαγραφόμενη αδυναμία, για δεύτερη συνεχή χρονιά, της παγκόσμιας παραγωγής βάμβακος να καλύψει τη ζήτηση, ενώ στην εξίσωση μπαίνουν και τα χαμηλότερα του αναμενόμενου αποθέματα.

-Διαφήμιση-

Ειδικότερα, η ICAC, με το τελευταίο δελτίο της, αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τις τιμές της σεζόν 2016-2017, όπως αυτές μετρώνται από τον δείκτη Cotton A Index, στα 72 σεντς ανά λίμπρα, δύο σεντς υψηλότερα δηλαδή από τη μέση τιμή της περιόδου 2015-2016, που ήταν 70 σεντς ανά λίμπρα. Σημειωτέον εδώ ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια Δεκεμβρίου διαπραγματεύονταν την περασμένη Παρασκευή στην αγορά της Νέας Υόρκης στα 64,99 σεντς ανά λίμπρα.

Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Συμβούλιο χαμήλωσε τον πήχη και για τα αποθέματα στο τέλος της εμπορικής περιόδου που ανοίγει σε λίγες εβδομάδες, αναμένοντας αυτά να διαμορφωθούν στους 20,4 εκατ. τόνους, ήτοι 200.000 τόνους χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις της και μειωμένα κατά 5% σε σχέση με εκείνα της περιόδου 2015-2016.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί

Γιάννης Τσατσάκης

-Διαφήμιση-
Delegate