Σημαντική η προβολή της Λέσβου σε συνέδριο για τα γεωπάρκα που έγινε στην Πορτογαλία

Σημαντική η προβολή της Λέσβου, στο συνέδριο που έγινε στην Πορτογαλία

Σημαντική ήταν η προβολή της Λέσβου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα: «Τα Γεωπάρκα, μονοπάτια αειφόρου τουρισμού για την ανάπτυξη» που οργανώθηκε στην Πορτογαλία, στο πλαίσιο του εορτασμού «2017 διεθνές έτος αειφόρου τουρισμού».

Τέσσερις παρουσιάσεις στο πλαίσιο του συνεδρίου που υποστήριξαν τα Δίκτυα Γεωπάρκων, επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση του απολιθωμένου δάσους, και των γεωμνημείων του Γεωπάρκου Λέσβου.

«Τα γεωπάρκα» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου στο Σίγρι, καθηγητής Νίκος Ζούρος, «αναδεικνύονται ως ιδιαίτερα σημαντικοί προορισμοί αειφόρου τουρισμού, καθώς και ως σημαντικοί μοχλοί τοπικής ανάπτυξης, σύμφωνα με στοιχεία από 70 περιοχές σε 33 ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάσθηκαν στο 14ο Συνέδριο του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Πόντα Ντελγκάντα της Πορτογαλίας».

Στο συνέδριο συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της UNESCO, Πανεπιστημιακοί και μέλη της επιστημονικής κοινότητας, διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, εκπρόσωποι υποψήφιων προς ένταξη Γεωπάρκων, εκπρόσωποι των διεθνών οργανώσεων IUGS (Διεθνής Ένωση Γεωεπιστημών), IUG (Διεθνής Ένωση Γεωγράφων), IUCN (Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης) κ.ά. Συνολικά ο αριθμός των αντιπροσώπων ανήλθε στους 370 από 40 χώρες, από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν οι «Δράσεις σήμανσης, ανάδειξης και προβολής της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO» τις οποίες παρουσίασε ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού στη Λέσβο, στις οποίες παραλαμβάνονται και οι οργανωμένες περιηγήσεις στο θαλάσσιο πάρκο Νησιώπης, τις οποίες παρουσίασε ο υπεύθυνος του Τμήματος Ερευνών του Μουσείου, γεωλόγος Ηλίας Βαλιάκος.

Και θεματικά συμπόσια

Πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικά θεματικά συμπόσια, το πρώτο με θέμα την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και το δεύτερο με θέμα τη λειτουργία γεωπάρκων σε ηφαιστειακές περιοχές. Τα δύο συμπόσια οργανώθηκαν από τις αντίστοιχες Διεθνείς Ομάδες Εργασίες του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Ο συντονιστής για τις φυσικές καταστροφές Δρ. Χ. Φασουλάς, από το «Γεωπάρκο Ψηλορείτη», παρουσίασε τις δράσεις και πρωτοβουλίες συνεργασίες μεταξύ των γεωπάρκων για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα κατανόησης των γεωλογικών διεργασιών και αντιμετώπισης των φουσκών κινδύνων.

Παρουσιάσθηκαν, επίσης, εμπειρίες από περιπτώσεις σεισμών, κατολισθήσεων, πλημμυρών και ηφαιστειακών εκρήξεων. Ο καθηγητής Setsuya Nakada του Ινστιτούτου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου του Τόκιο αναφέρθηκε στην εμπειρία από την Ιαπωνία και τον ρόλο των γεωπάρκωνν αλλά και στις εντυπώσεις του από την καταστροφή στη Βρίσα.

Ο καθηγητής Νίκος Ζούρος παρουσίασε την εμπειρία από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 στη Λέσβο, καθώς και τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για την ενημέρωση και εξοικείωση των μαθητών των σχολείων της Λέσβου στον σεισμικό κίνδυνο, τα οποία προηγήθηκαν του σεισμού, μεταξύ των οπίων περιλαμβάνονται τα σχολεία Βρίσας και Πολιχνίτου. Παρουσίασε, επίσης, τον νέο κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων για την νέα σχολική χρονιά 2017 – 2018.

Στο δεύτερο θεματικό συμπόσιο με θέμα τα γεωπάρκα σε ηφαιστειακές περιοχές, παρουσιάσθηκε από τον συντονιστή καθηγητή Joao Nunes, από το Πανεπιστήμιο στις Αζόρες, η νέα πρωτοβουλία για την ανάδειξη και προβολή των ηφαιστειακών γεωπάρκων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Από τον Δρ. Βarnabas Korbely παρουσιάστηκε η νέα έκδοση όλων των ηφαιστειακών γεωπάρκων της Ευρώπης, στα οποία περιλαμβάνεται και η Λέσβος, με στόχο την προβολή των πιο εντυπωσιακών, αλλά αναξιοποίητων, τουριστικά ηφαιστειακών μνημείων στις Αζόρες, τα νησιά Λανζαρότε και El Hierro, την Ισλανδία, την Γαλλία, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

Σημειώνεται ότι πολλοί σύνεδροι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν τη Λέσβο, αλλά και να συμμετάσχουν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων, που διοργανώνεται από 5 έως 15 Ιουνίου 2018, με αντικείμενο «UNESCO Global Geoparks and Geoheritage management» και το οποίο εντάσσεται στις δράσεις του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ