Σύμπραξη επτά δήμων για τον ιαματικό τουρισμό

Σχέδιο δράσης από το ΔΙΑΜ

Σύμπραξη επτά δήμων για τον ιαματικό τουρισμό

Στην ανάδειξη του φυσικού ιαματικού πλούτου της Κεντρικής Ελλάδας, σε συνδυασμό με την προβολή της ιστορικής, πολιτιστικής, αλλά και περιβαλλοντικής ταυτότητας των περιοχών, που εκτείνονται κατά μήκος του ιδίου γεωλογικού τόξου όπου ανήκουν, προχωράει το Δίκτυο Πηγών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας – ΔΙΑΜ.

Πρόκειται για ένα δίκτυο συνεργασίας επτά δήμων, Ιστιαίας – Αιδηψού, Λαμιέων, Δελφών, Τρικκαίων, Μακρακώμης, Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου και Σοφάδων, που είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε δραστικές ενέργειες, οι οποίες θα δώσουν ώθηση και ανάπτυξη στην περιοχή, ανατρέποντας τα αρνητικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στον ιαματικό τουρισμό.

«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Όμως, έχει έρθει η ώρα να αναδειχθεί ο φυσικός μας πλούτος και, σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, να μπορέσουμε με σχέδιο να προσφέρουμε ένα ελκυστικό προϊόν στον κάθε επισκέπτη», επισημαίνει ο δήμαρχος Λαμιέων και εμπνευστής του Δικτύου, Νίκος Σταυρογιάννης. Ο ίδιος μας εξηγεί ότι στην έκταση των δήμων βρίσκεται το 35% των αναγνωρισμένων πηγών της χώρας.

Μετά την ιδρυτική συνεδρίαση του Δικτύου τον περασμένο μήνα, την Παρασκευή 15/7 πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, παρουσία και του προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κωνσταντίνου Βαρλαμίτη. Ο τελευταίος επεσήμανε τις στρατηγικές κινήσεις, στις οποίες το ΔΙΑΜ θα πρέπει να προβεί, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε πηγές και εργαλεία χρηματοδότησης και να προσελκύσει επενδυτές.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να δίνει έμφαση και προτεραιότητα στον ιατρικό τουρισμό, με δυνατότητες χρηματοδότησης, τις οποίες το Δίκτυο θέλει και να αξιοποιήσει.

Εξάλλου, το 2017 έχει ανακηρυχθεί έτος βιώσιμου τουρισμού για την ανάπτυξη από τον ΟΗΕ, και, όπως εξήγησε ο κ. Σταυρογιάννης, κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα διεξαχθεί από το ΔΙΑΜ συνέδριο ιαματικού τουρισμού, με τη συμμετοχή διακεκριμένων εκπροσώπων του χώρου και από το εξωτερικό.

Όσο για τον Σύνδεσμο Ιαματικών Δήμων Ελλάδος, ο κ. Σταυρογιάννης εξήγησε ότι οι δήμοι παραμένουν μέλη του και ότι το Δίκτυο έχει άλλη νομική μορφή και δημιουργήθηκε για να έχει μεγαλύτερη ευελιξία, και να αναπτύξει νέες δυνατότητες και σε χρηματοδοτικά εργαλεία και σε συνεργασίες με άλλους δήμους.

  • Γεωργία Μπόχτη