ΣΥΝ ΑΓΡΟΣ: Στροφή στην ποιότητα και τις αγορές

Στροφή στην ποιότητα και τις αγορές

Έχοντας αναλύσει σοβαρά όλα τα στοιχεία που επηρεάζουν την πορεία της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην περιοχή που συνδέονται οι νομοί Φθιώτιδας, Καρδίτσας, Λαρίσης και Μαγνησίας, μια ομάδα αγροτών προσπάθησε και έκανε πράξη το αυτονόητο, δηλαδή να δουλέψει συλλογικά. Περάσαν δύο καλλιεργητικές χρονιές, λειτουργώντας ως άτυπη ομάδα παραγωγών. Μετά από αυτή την περίοδο προσαρμογής και του ξεκαθαρίσματος, ο Συν/σμός Συν Αγρός ομάδα βαμβακοπαραγωγών Θεσσαλιώτιδας του Δήμου Δομοκού, πήρε σάρκα και οστά. Απέκτησε νομική μορφή και κάνει τα επόμενα σταθερά βήματα στην παραγωγή και εμπορία του προϊόντος.

Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της συλλογής του βαμβακιού, ο γεωπόνος και πρόεδρος του συνεταιρισμού, Χρήστος Πετρόπουλος, περιγράφει στην «ΥΧ» τη μέχρι σήμερα πορεία του και τα επόμενα βήματα. «Συνεργατικός αγρός είναι η επωνυμία μας και δεν είναι τυχαία, διότι καταφέραμε να ενώσουμε το παζλ των αντιθέσεων, αγροτών και αγρών, τη γνώση και την εμπειρία, επενδύοντας στο ανθρώπινο κεφάλαιο και όχι στο χρηματικό και τις επιδοτήσεις. Η εκπαίδευση των μελών, η ενημέρωση, η εμπειρία της διαπραγματευτικής διαδικασίας με τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις και η συνεργασία μας με το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος, βοήθησαν θετικά, ώστε οι ξεχωριστές μονάδες να γίνουν μια γροθιά.

Έχοντας, λοιπόν, αυτά τα εφόδια, και παρότι ακόμα η ομάδα βρίσκεται σε νηπιακή μορφή, κατεβαίνουμε στον στίβο της αγοράς δυναμικά. Χρησιμοποιούμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη όχι μόνο για να κερδίζουμε μια καλύτερη τιμή από την ποσότητα, αλλά για να παράγουμε επιτέλους ένα ποιοτικό προϊόν, ένα ομοιογενές προϊόν, αυτό που πραγματικά ζητάει η αγορά, δίνοντας υπεραξία σε όλη την αλυσίδα εκκόκκισης – μεταποίησης. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε την προοπτική στο να παραμείνει η βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και ο βαμβακοπαραγωγός στον τόπο του, να λύσει τα χέρια των εκκοκκιστών, ανοίγοντας νέες και καλύτερες αγορές εντός και εκτός Ελλάδας. Με αυτή μας την πρακτική, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της κλωστοϋφαντουργίας στην πατρίδα μας, εξασφαλίζοντας νέες θέσεις εργασίας», καταλήγει ο κ. Πετρόπουλος.

Στόχος η υπεραξία του προϊόντος στην αγορά

Εστιάζοντας στα βασικά σημεία της προσπάθειάς τους, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε:
«Καλλιεργώντας μεθοδικά, συλλέγοντας ένα ποιοτικό προϊόν, προστατεύοντας το περιβάλλον και τον καταναλωτή, δίνουμε υπεραξία στο προϊόν και απολαμβάνουμε τα οικονομικά οφέλη, αυξάνοντας το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών.

Όλοι μαζί λοιπόν είμαστε στην ίδια όχθη, πρέπει να πορευθούμε μαζί, βαμβακοπαραγωγοί, εκκοκκιστές και μεταποιητές, για να πετύχουμε το καλύτερο. Δεν είμαστε απέναντι, όπως νομίζουν μερικοί. Έτσι προχώρησε η ομάδα, με τη συμπαράσταση και των εταιρειών πολλαπλασιαστικού υλικού, για να πιστοποιηθεί η διαδικασία της καλλιέργειας του βαμβακιού.

Την καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε, από τη συνολική έκταση των 10.000 στρ. που καλλιεργεί η ομάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης των 6.000 εξ αυτών και πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Προσπαθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα να οργανωθούμε, να εφαρμόσουμε το επιχειρηματικό μας πλάνο. Ακολουθώντας τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής και σύμφωνα με τις αρχές τις νέας ΚΑΠ, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τις εναπομείνασες εκτάσεις, περνώντας και στην αγροδιατροφική αλυσίδα».

Βασικό εργαλείο ο συνεργατισμός

Κλείνοντας, ο κ. Πετρόπολος εστίασε στη δυναμική του συνεργατισμού:
«Γνωρίζουμε τις συμπληγάδες, αλλά με συλλογικά οργανωμένα δουλειά, σωστό σχεδιασμό και επιμονή επιχειρούμε, αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Η προώθηση της συνεταιριστικής ιδέας, η πρακτική εφαρμογή και η επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι τα στοιχεία για να έχουμε ένα οικονομικό αποτέλεσμα ικανό ώστε να παραμείνουμε στον τόπο μας. Ως επιστήμονες της γεωργικής πρακτικής, δεν θέλουμε και δεν θα δεχτούμε να έχουμε την ίδια τύχη με πολλούς συμπολίτες μας επιστήμονες των γραμμάτων, που αναζητούν εργασία εκτός Ελλάδας».