Συναγερμός για την οζώδη δερματίτιδα και στη Μεσσηνία

Συναγερμός για την οζώδη δερματίτιδα και στη Μεσσηνία

Όλοι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα και να προχωρήσουν σε καθολικό εμβολιασμό στα βοοειδή τους, για την αποτροπή της μετάδοσης της οζώδους δερματίτιδας.

Αυτό τονίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη και τη συμμετοχή του διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Γιάννη Κυριακόπουλου, του προϊσταμένου του Τμήματος Κτηνιατρικής Περικλή Παπαδόπουλου, των εκπροσώπων του Συλλόγου Κτηνιάτρων Μπάμπη Μακρή και Νίκου Μαθιόπουλου και του κτηνοτρόφου Ευστάθιου Μάντζαρη.

Επισημαίνεται ότι στη Μεσσηνία υπάρχουν 5.000 βοοειδή και εκατοντάδες αδέσποτα, ανεξέλεγκτα.

Η κ. Αλειφέρη σημείωσε ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και πως όλοι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να λάβουν το μήνυμα και να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες. Ενημέρωσε ότι θα διευκολυνθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι για να πάρουν τα εμβόλια που χρειάζονται κι εκτίμησε πως «θα είναι οικονομική ζημιά, καταστροφή για τους κτηνοτρόφους η εξάπλωση της νόσου». Παρατήρησε ότι μεμονωμένες και μη δηλωμένες εκτροφές βοοειδών μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Γ. Κυριακόπουλος επεσήμανε ότι αμέσως μετά την εμφάνιση κρούσματος της νόσου στην Πελοπόννησο (στην Αχαΐα), οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας, κινητοποιήθηκαν για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων και την ενημέρωση των κτηνοτρόφων της περιοχής για τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης.

Ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Περ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε για συμπτώματα της νόσου, τα οποία είναι: Οζίδια στην κεφαλή, στο λαιμό μαστό κλπ. τα οποία γίνονται σταδιακά έλκη – πληγές, δάκρυα, σάλια, πυρετός (4 – 14 ημέρες μέχρι 41 βαθμούς Κελσίου), πτώση γαλακτοπαραγωγής, ανορεξία, αδυνάτισμα. Απαιτείται ταχεία διάγνωση και επιδημιολογική διερεύνηση, εντομοπροστασία κι εμβολιασμός.

«Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα, θα έχουμε πρόληψη 80% – 90%», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Πηγή: eleftheriaonline.gr