Συνάντηση Γ. Τσιρώνη με Ικαριώτες κτηνοτρόφους

Κτηνοτρόφοι στα όρια της επιβίωσης
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη για θέματα σχετικά με την κτηνοτροφία των νησιών, έγινε στο ΥΠΑΑΤ, παρουσία και του βουλευτή του νομού Σάμου, Δημήτρη Σεβαστάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι  εκπρόσωποι του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ικαρίας συζήτησαν θέματα επιδοτήσεων και την προοπτική λειτουργίας σφαγείου στο νησί τους με χρηματοδότηση μέσα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα , καθώς επίσης και το ζήτημα της εξόδου της περιοχής από την καραντίνα λόγω καταρροϊκού πυρετού, αφού έχει χρόνια να σημειωθεί κρούσμα.

-Διαφήμιση-

Η Ικαρία έχει μακρά παράδοση στην εκτροφή αιγών αλλά τα προβλήματα είναι μεγάλα, καθώς η περιοχή έχει πολλά ζώα εκτατικής βοσκής με αποτέλεσμα να υπάρξουν διενέξεις με γεωργούς.

Την ίδια στιγμή το πρόβλημα των σφαγείων είναι η 3η φορά που τίθεται ως αίτημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσα σε λίγες μέρες, καθώς το κόστος μεταφοράς των ζώων σε άλλες περιοχές για σφαγή, καθιστά την κτηνοτροφία των νησιών μη ανταγωνιστική ενώ τα ζώα στρεσάρονται. 

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν το κόστος μεταφοράς συγκεκριμένων ζωοτροφών, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους θα ενταθεί και θα συστηματοποιηθεί η εμπορία ζωικού κεφαλαίου όπως επίσης η παραγωγή, η τυποποίηση και η εμπορία προϊόντων κτηνοτροφίας. Κι αυτό διότι υπάρχουν θέματα, που προκύπτουν και αφορούν στη μεταφορά ζώων στα πλοία. 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε προγραμματισμός των άμεσων ενεργειών από πλευράς Υπουργείου που αφορούν:

  1. στη διερεύνηση του καθεστώτος επιδότησης και μεταφορά ειδικών ζωοτροφών στα νησιά της περιοχής
  2. στην εξέταση των κανονισμών φόρτωσης και απρόσκοπτης μεταφοράς των αμνοεριφίων,
  3. διερεύνηση άρσης της καραντίνας για την διευκόλυνση της εμπορίας ζωικού κεφαλαίου από την Ικαρία
  4. τη μελέτη της δυνατότητας λειτουργίας σφαγείου στην Ικαρία
  5. την άμεση εξέταση των  προβλημάτων στις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων, ώστε να μη χάσουν τα δικαιώματα τους

Ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Τσιρώνης απάντησε πως θα εξετάσει τα αιτήματα των κτηνοτρόφων. Το ζήτημα των σφαγείων πάντως θεωρείται μείζον πρόβλημα και έχει απασχολήσει έντονα και τους κατοίκους της γειτονικής Σάμου. 

-Διαφήμιση-
Delegate