Συνέργειες φορέων της Στερεάς με σημείο αναφοράς την κτηνοτροφία

Η ποιοτική υπεροχή των ζωικών προϊόντων ορεινών περιοχών αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω της πλούσιας βιοποικιλότητας

Βλέποντας τις δυνατότητες της αγροτικής οικονομίας των ορεινών περιοχών της Στερεάς Ελλάδας, οι τοπικοί κοινωνικοί εταίροι προσπαθούν να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία, που δίνουν έμφαση στις συνέργειες.

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα (βιοποικιλότητα, καθαρό περιβάλλον) των κτηνοτροφικών προϊόντων των ορεινών περιοχών παραμένουν αναξιοποίητα και, κατά συνέπεια, χάνεται η προστιθέμενη αξία τους. Επίσης, δεν αξιοποιείται, στον βαθμό που θα έπρεπε, η τεχνογνωσία των υφιστάμενων μεταποιητικών κτηνοτροφικών μονάδων.

Μέσα από την τοπική πρωτοβουλία του ΟΑΣΕ για την καλύτερη αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, οι συλλογικές δράσεις μπαίνουν σε πρώτο πλάνο.

Η πρόσφατη συνεδρίαση της Τοπικής Ομάδας Δράσης άνοιξε τον δρόμο για την καλύτερη συνεργασία και τον συντονισμό, με βάση τον σχεδιασμό που πραγματοποιείται, των εμπλεκόμενων φορέων: κτηνοτρόφων, τυροκόμων, κρεοπωλών. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΟΑΣΕ, Βασίλη Τσιτσιρίγκο, απαιτείται η στράτευση όλων των τοπικών οικονομικών παραγόντων στον κοινό στόχο της οικονομικής ανάταξης της περιοχής: «Έχει ωριμάσει πλέον η λογική των συλλογικών δράσεων στον αγροτικό τομέα. Μέσα από αυτήν τη σχέση, θα αξιοποιήσουμε καλύτερα τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας, δίνοντάς τους ταυτότητα και πιστοποίηση, ώστε να πάρουν προστιθέμενη αξία στην αγορά. Οι ορεινές περιοχές της Γκιώνας, της Οίτης, του Καλλίδρομου και του Παρνασσού, λόγω των ιδιαίτερων εδαφοκλιματολογικών συνθηκών, παράγουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, τα οποία μέχρι και σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε. Μέσω του Cluster θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τα προγράμματα του ΠΑΑ και την υπάρχουσα υποδομή. Η αποτελεσματικότητα, όμως, αυτής της δράσης θα κριθεί από τον βαθμό συσπείρωσης των εμπλεκομένων στην ιδέα της συνεργατικής κατασκευής βασικών υποδομών. Σκοπός μας δεν είναι η απορροφητικότητα των ενισχύσεων, αλλά η καλύτερη αξιοποίησή τους για τη δημιουργία υποδομών. Πάνω σε αυτές τις υποδομές θα πατήσουν τα διάφορα τοπικά συλλογικά ή και μεμονωμένα επιχειρηματικά σχήματα για να δημιουργήσουν βιώσιμες οικονομικές μονάδες. Οι μονάδες αυτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να στέκονται στο δύσκολο και ακραία ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο δραστηριοποιούνται. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για να φέρουν πλούτο στην περιοχή. Αρωγοί σε αυτή μας την προσπάθεια είναι οι δήμοι της περιοχής και ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Ο Οργανισμός, με την πλούσια επιστημονική του γνώση στα ζητήματα της κτηνοτροφίας και της καλύτερης αξιοποίησης της βιοποικιλότητας της περιοχής, θα μας υποστηρίξει στην προσπάθειά μας να παράγουμε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας».

Κλείνοντας ο κ. Τσιτσιρίγκος τόνισε την προσπάθεια που καταβάλλεται για την προετοιμασία των φακέλων και την ενημέρωση των πολιτών της περιοχής, ώστε με την έναρξη της προκήρυξης των προγραμμάτων όλα να είναι έτοιμα.

Σημείο αναφοράς η βιοποικιλότητα

Η πλούσια βιοποικιλότητα των ορεινών περιοχών της περιφέρειας Στερεάς δεν έχει αξιοποιηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε. Οι δυνατότητες υπάρχουν, αλλά οι μέχρι σήμερα πρακτικές και πολιτικές ήταν αποσπασματικές χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Μέσα από συντονισμένες δράσεις των συλλογικοτήτων της περιοχής παρέχεται η δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης του προγράμματος του ΠΑΑ για τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων ανάπτυξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων. Η αποτελεσματικότητα θα κριθεί από την ωριμότητα των φορέων στη διαχείριση αυτών των στοχευμένων πολιτικών και δράσεων.

Στο βάθος ΠΟΠ κατσικάκι Γκιώνας

Μέσα από τον σχεδιασμό της Τοπικής Ομάδας Δράσης Στερεάς Ελλάδας είναι και η πιστοποίηση του κατσικιού της Γκιώνας με τα ιδιαίτερα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Η πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής δίνει απλόχερα αυτήν τη δυνατότητα. Η ταυτότητα από μόνη της δεν φτάνει για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, καθώς για να υπάρξει θετικό πρόσημο θα πρέπει η δράση να έχει την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας. Η ταυτοποίηση και πιστοποίηση των προϊόντων θα αποτελέσουν κενό γράμμα, αν η πρόταση δεν στηριχθεί συλλογικά και κυρίως από τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής.