Συνέρχονται οι αγορές εμπορευμάτων από το σοκ της εκλογικής νίκης Τραμπ

Απορρόφησε τους κραδασμούς του USDA το βαμβάκι

αγορά
-Διαφήμιση-
Delegate

Μνήμες Brexit ξύπνησε στις αγορές εμπορευμάτων η για πολλούς απρόσμενη επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.

Η πρώτη αντίδραση των επενδυτών ήταν να στραφούν σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα, γεγονός που, αναπόφευκτα, άσκησε πιέσεις στις μετοχές αλλά και στα χρηματιστήρια αγροτικών εμπορευμάτων.

Μετά το αρχικό σοκ, ωστόσο, η αναταραχή φαίνεται να καταλαγιάζει, καθώς οι αγορές επιχειρούν να σταθμίσουν ψύχραιμα τα νέα δεδομένα και, κυρίως, να αποκρυπτογραφήσουν τι ποσοστό από την επιθετική ρητορική του νέου πλανητάρχη σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες θα μετουσιωθεί σε πράξη. Η πρώτη ομιλία του Τραμπ κρίθηκε μάλλον μετριοπαθής από τους αναλυτές και σίγουρα συνέβαλαν στην εκρηκτική άνοδο που σημείωσαν την Πέμπτη Γουλ Στρητ και ασιατικές αγορές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να παίρνουν στη συνέχεια τη σκυτάλη.

-Διαφήμιση-
Delegate

Για τα αγροτικά εμπορεύματα πολλά θα κριθούν φυσικά από την πορεία του δολαρίου, η πτώση του οποίου, όπως είναι γνωστό, ενισχύει την ανταγωνιστικότητά των αμερικανικών σοδειών και, κατ’ επέκταση, των εξαγωγών τους. Το αμερικανικό νόμισμα έφτασε να υποχωρεί έως και 2% στο πρώτο 24ωρο από τις εκλογές, ωστόσο, γρήγορα μάζεψε τις απώλειες στο 0,5% , ενώ στη συνέχεια γύρισε θετικά.

Στοιχείο που έσπευσαν να θυμίσουν κάποιοι αναλυτές είναι ότι, σύμφωνα με την ιστορική εμπειρία, χρηματιστηριακά το καλαμπόκι, το σιτάρι και η σόγια βγαίνουν κερδισμένα σε περιόδους Ρεμπουμπλικανικής διακυβέρνησης, κάτι που δεν ισχύει για τα περισσότερα από τα υπόλοιπα εμπορεύματα.

Στο βαμβάκι, οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δέχτηκαν πλήγμα αρχικά, μετά τα στοιχεία του USDA που έκαναν λόγο για αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ (Τέξας) και –κυρίως– στην Ινδία. Ειδικότερα, η νεότερη εκτίμηση για τη συγκομιδή στις ΗΠΑ είναι τα 16,16 εκατ. δέματα από 16,03 εκατ. δέματα που αναμένονταν τον Οκτώβριο.

Προς τα πάνω αναθεωρήθηκαν και οι εκτιμήσεις για τα παγκόσμια αποθέματα που, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, θα φτάσουν τα 88,3 εκατ. δέματα (1 εκατ. δέματα πάνω σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Οκτωβρίου).

Ωστόσο, την Πέμπτη οι τιμές αντιδρούσαν ανοδικά καθώς ακόμα και αυτή η αυξημένη παραγωγή εξακολουθεί να υπολείπεται της παγκόσμιας ζήτησης.

«Η αύξηση των αποθεμάτων δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Το μεγαλύτερο μέρος της αποδίδεται στην Ινδία η οποία, ωστόσο, εξάγει κατά κύριο λόγο χαμηλότερης ποιότητας βαμβάκι. Το 1 εκατ. δέματα μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως πολύ, όμως στην πράξη δεν είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναλυτής της αγοράς βάμβακος Louis Rose.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΩΝ ΤΙΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ(δολ./τόνος)

 

9-Νοε

2-Νοε

Συμβόλαιο

%αλλαγή

Καλαμπόκι

340,75

346,25

Δεκ-16

-1,58%

Σκληρό Σιτάρι*

327

320

Δεκ-16

2,18%

Σόγια

991

986,5

Νοε-16

0,45%

Ρύζι

9,705

9,72

Νοε-16

-0,15%

Βαμβάκι

68,86

68,6

Δεκ-16

0,37%

Χυμός πορτοκάλι

216,2

225,86

Νοε-16

-4,27%

Βοδινό

103,475

105,375

Δεκ-16

-1,80%

Χοιρινό

46,55

47,825

Δεκ-16

-2,66%

ΠΗΓΗ: Bloomberg, *ΠΗΓΗ: Barchart