Συσκευαστήριο για τον Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό Μαρώνειας

Αξιοποιούν το ισχυρό πλεονέκτημα που διαθέτουν, μια σπάνια ποικιλία

Συσκευαστήριο για τον Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό Μαρώνειας

Η χώρα των Κικόνων, η Μαρώνεια, μπορεί να φροντίσει τον επισκέπτη της με ελιά και κρασί. Ακολουθώντας τα βήματα των προγόνων τους, οι σύγχρονοι Μαρωνίτες, μέσα από τον Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό Μαρώνειας, αξιοποιούν το ισχυρό πλεονέκτημα που διαθέτουν, μια σπάνια ποικιλία ελιάς. Ο συνεταιρισμός αριθμεί 23 μέλη που καλλιεργούν 1.200 στρέμματα μαρωνίτικης ελιάς, με περίπου 23.000 δέντρα, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Παναγιώτης Μαργαρίτης, μέλος του συνεταιρισμού. «Ξεκινήσαμε τη δημιουργία του συνεταιρισμού το 2012, με βλέψεις στην τοπική αγορά και το εξωτερικό». Σύμφωνα με τις αρχές του συνεταιρισμού, στο ξεκίνημα της συγκομιδής ο συνεταιριστής υποχρεούται να παραδώσει συγκεκριμένο προσυμφωνημένο τονάζ, με βάση τον ετήσιο κύκλο εργασιών. Στη Μαρώνεια, εκτιμάται ότι η συνολική παραγωγή ελαιολάδου μπορεί να φτάσει έως και τους 90 τόνους.

Ο συνεταιρισμός συνεργάζεται με ελαιοτριβείο στη Μάκρη και μέχρι πρόσφατα και με συσκευαστήριο, αλλά ο συνεργάτης τους έφυγε για την Αυστραλία. «Προκλήθηκε μεγάλο πρόβλημα στον συνεταιρισμό κι έτσι αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο που ήταν υπό σκέψη, τη δημιουργία ενός τυποποιητηρίου ελαιολάδου». Τα μέλη του συνεταιρισμού έβαλαν το χέρι στην τσέπη και προχώρησαν στην κατασκευή του τυποποιητηρίου. «Είχαμε πολύ μεγάλη βοήθεια από τη ΜΚΟ Αποστολή μέσω της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς μάς παρείχε τα μηχανήματα της εμφιάλωσης. Η προσφορά αυτή αποτέλεσε το έναυσμα για τη δραστηριοποίηση των συνεταιριστών σε μια αναπτυξιακή κατεύθυνση», σημειώνει ο κ. Μαργαρίτης, προσθέτοντας ότι το κόστος του τυποποιητηρίου ανέρχεται περίπου στα 40.000 ευρώ, ενώ τα μηχανήματα που προσέφερε η Αποστολή κοστίζουν 12.000 ευρώ. «Η κατασκευή πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις κι ελπίζουμε να λάβουμε σύντομα αδειοδότηση για να προχωρήσουμε στην εμφιάλωση της φετινής σοδιάς».

Συσκευαστήριο για τον Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό Μαρώνειας

Η τυποποίηση ανέβαζε σημαντικά το κόστος παραγωγής ανά φιάλη, ξεκινώντας από τα μεταφορικά που ήταν πανάκριβα. «Ευελπιστούμε να περάσουμε αυτήν τη μείωση στην αγορά και να είμαστε περισσότερο ανταγωνιστικοί», σημειώνει ο κ. Μαργαρίτης. Στην παρούσα φάση, ο συνεταιρισμός αισθάνεται να προχωράει σε πιο σταθερές βάσεις και, βέβαια, είναι μια πολύ καλή συγκυρία για το άνοιγμά του σε νέα μέλη. Στόχος των συνεταιριστών είναι να δραστηριοποιηθούν κατά το δυνατόν περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί, ειδικά οι νέοι, που ενδεχομένως θεωρούν κίνητρο το συνεταιρίζεσθαι και τις εξαγωγές. «Ο συνεταιρισμός μπορεί να παράσχει σημαντική βοήθεια στους νέους. Όταν έχουμε νέα μυαλά, με ανοιχτούς ορίζοντες, μπορούν να γίνουν θαύματα». Το ηλικιακό προφίλ των μελών είναι από 35 έως 70 ετών, άρα συνδυάζουν το θάρρος και την ενέργεια με την εμπειρία.

Μαρωνίτικη ελιά

Το καταπράσινο ευωδιαστό έξτρα παρθένο μαρωνίτικο ελαιόλαδο προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τη μαρωνίτικη ελιά, που είναι καταγεγραμμένη στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών ελιάς. «Έχουμε καταθέσει φάκελο για να γίνει το προϊόν ΠΓΕ. Είμαστε σε συζητήσεις με το υπουργείο, γίνονται κάποιες διορθώσεις και συνεχίζουμε την προσπάθεια». Η μαρωνίτικη ελιά είναι μαύρη, κόκκινη ή πράσινη, σφαιρική, μεσαίου μεγέθους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ελαιοποίηση, αλλά είναι και βρώσιμη. Στόχος τους είναι το ελαιόλαδο να προέρχεται από την πράσινη ελιά, δηλαδή να είναι αγουρέλαιο.

Συσκευαστήριο για τον Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό Μαρώνειας

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο του συνεταιρισμού έχει οξύτητα κάτω από 0,3, με όριο το 0,8. Κυκλοφορεί, επίσης, η ετικέτα «ultra premium extra virgin olive oil», όπως και το Live, «extra virgin olive oil», μια σύγχρονη συσκευασία των 500 ml σε ξύλινο κουτί. «Είναι ένα νέο προϊόν που δημιουργήθηκε ως ναυαρχίδα του συνεταιρισμού για το εξωτερικό, το οποίο αγκαλιάσαμε, το ίδιο και το κοινό». Ο κ. Μαργαρίτης τονίζει ότι το πολύ καλό προϊόν χρειάζεται την ανάλογη διαδικασία προώθησης στο εξωτερικό κι εκεί η κομψή συσκευασία παίζει τον ρόλο της.

Οι εξαγωγές και η κακή κληρονομιά

Συσκευαστήριο για τον Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό ΜαρώνειαςΜε την ετικέτα του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού κυκλοφορούν συσκευασία τρίλιτρη, λίτρου, 750 και 500 ml σε μικρά και μεγάλα σούπερ μάρκετ της Ροδόπης, ενώ επιχειρείται άνοιγμα και σε άλλες πόλεις. Ο συνεταιρισμός εξάγει σε Γαλλία και Γερμανία και κάνει επαφές με τη Σαουδική Αραβία. Ο Παναγιώτης Μαργαρίτης εξηγεί ότι για να πετύχει το άνοιγμα στην ξένη αγορά πρέπει να περάσουν από πολλά crash test, για ν’ αποδειχθεί η φερεγγυότητα. Παράλληλα, θυμίζει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο παρελθόν με τα ελληνικά ελαιόλαδα: «Οι νέοι που εισήλθαν στον αγροτικό τομέα, ειδικά σ’ αυτόν του ελαιολάδου, γνωρίζουν ότι χρειάζεται να διορθώσουν προβλήματα του παρελθόντος. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εξήγαγαν ελαιόλαδο, γιατί διαθέτει εξαιρετικό λάδι, όπως αποδεικνύεται και από τις διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Κάποιοι Έλληνες δειγμάτιζαν εξαιρετικό προϊόν και παρέδιδαν β΄ και γ΄ κατηγορίας».

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Μαρώνειας έλαβε έπαινο στον διεθνή διαγωνισμό «7o Χρυσό Αριστείον 2015» και χάλκινο μετάλλιο σε διεθνή διαγωνισμό στο Λονδίνο το 2016. Θα συνεχίσουν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς γιατί, όπως λέει ο κ. Μαργαρίτης, «το προϊόν μας το πιστεύουμε και το αγαπάμε».