Σκληρή φέτος η αγορά με το αμύγδαλο

Σιγοντάρει τις τιμές το USDA

Σκληρή φέτος η αγορά με το αμύγδαλο
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

«Πάτημα» στη μεγαλύτερη προσφορά πρώτης ύλης φαίνεται ότι βρίσκουν οι εγχώριοι έμποροι και μεταποιητές αμυγδάλου.

Την ώρα που οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων και οργανισμών ανεβάζουν τον πήχη για τις φετινές τιμές, στον θεσσαλικό κάμπο οι εμπορικές πράξεις γίνονται, όπως λέει στην «ΥΧ» ο Λαρισαίος παραγωγός Σάκης Αντωνίου, κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό για το κόκαλο και έως 7-7,5 ευρώ το κιλό για την ψίχα. Η συλλογή των καρπών βαδίζει αυτό το διάστημα προς το τέλος του (έχει συγκομιστεί το 80%-90%) ενώ, όπως σημειώνει ο συνομιλητής μας, η φετινή παραγωγή ήταν καλή σε ποσότητα, με το μέσο «στήσιμο» να κινείται μεταξύ 10 και 12 κιλών.

-Διαφήμιση-

Στο μεταξύ, το USDA προβλέπει ότι η παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο για τη σεζόν 2015-2016 αναμένεται να φτάσει τους 1,1 εκατ. τόνους, δηλαδή 22.000 τόνους πάνω σε σχέση με πέρυσι, κάτι που «πιστώνονται» κυρίως οι ΗΠΑ, όπου οι συνολικές ποσότητες αναμένονται αυξημένες κατά 14.000 τόνους στους 862.000 τόνους. Η αύξηση αυτή, ωστόσο, είναι χαμηλότερη του ρυθμού με τον οποίο εντείνεται η ζήτηση, γι’ αυτό και το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι τα παγκόσμια αποθέματα στο τέλος της σεζόν θα μειωθούν κατά 7.000 τόνους στους 219.000 τόνους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του USDA, στην Ευρώπη η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί φέτος σε επίπεδα-ρεκόρ, με αποτέλεσμα και οι εισαγωγές αμυγδάλου να ενισχυθούν κατά 23.000 τόνους στους 265.000 τόνους. 

Παραγωγή αμυγδάλου σε ΕΕ, Αυστραλία, Τουρκία (χιλ. τόνους)

-Διαφήμιση-
Delegate