Δημιουργεί δυναμική η συνεταιριστική παρέμβαση στο σκληρό

Πιο αισιόδοξοι οι παραγωγοί, μετά από τις συμφωνίες Πλατύκαμπου και Χάλκης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: Κώστας Κορκοντζέλος

«Μπορεί το σκληρό φέτος να είναι περισσότερο σε σχέση με πέρυσι, όμως τα πραγματικά καλά σιτάρια είναι λιγότερα». Με αυτή τη φράση, Θεσσαλός έμπορος περιγράφει στην «ΥΧ» την εικόνα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή πανελλαδικά για το προϊόν. Το τοπίο αρχίζει πια να ξεκαθαρίζει, αφού η υποχώρηση των έντονων καιρικών φαινομένων επέτρεψε να επανεκκινήσει και, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, να ολοκληρωθεί η συγκομιδή στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

των Γιάννη Τσατσάκη – Γιώργου Ρούστα

Οι βροχοπτώσεις φαίνεται ότι έχουν υποβαθμίσει σημαντικά τα σιτάρια, ιδίως της Δυτικής Μακεδονίας, κάτι που αποτυπώνεται στα χαμηλά ειδικά βάρη, με αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους να θεωρούνται οριακά «διαχειρίσιμα» ποιοτικά από τους μύλους και ένα σημαντικό ποσοστό να κατευθύνεται, όπως όλα δείχνουν, για ζωοτροφή.

Εκ των πραγμάτων, αυτό σημαίνει ότι το ενδιαφέρον της αγοράς για ποιοτικό σκληρό σιτάρι στρέφεται κυρίως στον κάμπο. Φυσικά, η συνθήκη αυτή δεν μεταφράζεται αυτόματα σε υψηλότερες τιμές, καθώς πρέπει να συνυπολογιστεί και ο παράγοντας «αποθέματα», ενώ και τα διεθνή χρηματιστήρια παραμένουν, μέχρι στιγμής, σχετικά υποτονικά (σ.σ. 225-230 ευρώ/τόνος επί αυτοκινήτου στη Φότζια για την α’ ποιότητα).

Πούλησε ακριβά ο Πλατύκαμπος

Ωστόσο, το κλίμα στην ελληνική αγορά τις τελευταίες μέρες έχει αλλάξει, από τις κινήσεις συγκεκριμένων συνεταιρισμών και εμπόρων, που επιχειρούν να δώσουν μια δυναμική στις τιμές. Χαρακτηριστική η παρέμβαση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, ο οποίος, όπως και πέρυσι, έβαλε ψηλά τον πήχη των τιμών, ευελπιστώντας ότι και η υπόλοιπη αγορά θα ακολουθήσει. Ειδικότερα, ο συνεταιρισμός έκλεισε συμφωνία με την επιχείρηση «Θεσσαλικά Δημητριακά» για την πώληση 1.500 τόνων σε τιμή 23 λεπτών το κιλό συν ΦΠΑ, η οποία για τους παραγωγούς «μεταφράζεται» σε 21 λεπτά το κιλό συν ΦΠΑ. Η συμφωνία αφορά εξαιρετικής ποιότητας σιτάρι με 14,5% πρωτεΐνη, ειδικό βάρος 80 kg/hl, υαλώδη 80% και υγρασία 12%. Όπως μάλιστα αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιάννης Κουκούτσης, έχει δεχτεί κρούσεις και από άλλους αγοραστές, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνήσει με κάποιον. «Η ποιότητα του σιταριού στην περιοχή μας είναι άριστη και αυτή η προσπάθεια των μελών μας πρέπει να ανταμειφθεί», υπογραμμίζει.

 

Με 20 λεπτά αγόρασε από Χάλκη ο Κλημενώβ

«Τα κόκκινα σιτάρια της Θεσσαλίας θα πληρωθούν», τονίζει από την πλευρά του στην «ΥΧ» ο Κώστας Κλημενώβ, έμπορος από την περιοχή των Φαρσάλων, ο οποίος αγόρασε από τον Συνεταιρισμό Χάλκης με 20 λεπτά το κιλό, με τους παραγωγούς-μέλη του τελευταίου να εισπράττουν 19 λεπτά το κιλό. Η συμφωνία αφορούσε σιτάρια με ειδικό βάρος 80 kg/hl, υαλώδη τουλάχιστον 70% και πρωτεΐνη από 13% και πάνω. Ο ίδιος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των τιμών, εκτιμώντας ότι «τα καλά σκληρά του θεσσαλικού κάμπου, επειδή δεν υπάρχουν αλλού, μπορούν να πάνε ακόμα καλύτερα».

Δεν βιάζεται στη Νίκαια ο «Προμηθέας»

Άλλοι συνεταιρισμοί δεν βιάζονται να πουλήσουν, εκτιμώντας ότι όσο κυλάει ο χρόνος, και με δεδομένο ότι το βροχερό καλοκαίρι σε Ιταλία και Γαλλία είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στις σοδειές, οι συνθήκες θα γίνονται πιο ευνοϊκές. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας «Προμηθέας», ο οποίος έχει συγκεντρώσει και αποθηκεύσει στα σιλό του 4.500 τόνους και τις επόμενες μέρες, μέσω δημοπρασίας, θα επιχειρήσει να πουλήσει μέρος αυτών. Όσοι παραγωγοί επιθυμούν, μπορούν να κλείσουν τιμές στις παρακάτω ημερομηνίες: 15 Ιουλίου, 15 Σεπτεμβρίου, 15 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Αντώνη Ρεντζιά, «δεν χρειάζεται να βιαστούμε. Φέτος οι συγκυρίες είναι θετικές. Εμείς, κάθε φορά που θα έχουμε προσφορές, θα ενημερώνουμε τα μέλη μας και, ανάλογα τις οικονομικές τους δυνατότητες, ας αποφασίζουν οι ίδιοι».

Στα Τρίκαλα, η τοπική Ένωση, για τις λίγες ποσότητες που έχει αποθηκεύσει, δίνει προκαταβολή 15 λεπτών στον παραγωγό, προσφέροντάς του τη δυνατότητα μέχρι τέλος Αυγούστου να αποφασίσει ο ίδιος, ανάλογα με τις οικονομικές του αντοχές, το πότε θα πουλήσει. Βέβαια, η ποιότητα του σκληρού εκεί δεν είναι τόσο αναβαθμισμένη, όσο στην Ανατολική Θεσσαλία. Η ΕΑΣ Βόλου, στην παρούσα φάση, δίνει τη δυνατότητα στον αγρότη να κλείσει συμβόλαιο με 19 λεπτά, ενώ όσοι επιθυμούν προκαταβολή, εισπράττουν 16 λεπτά. Στο τέλος της σεζόν, και ανάλογα με τις πωλήσεις, εφόσον προκύψει επιπλέον διαφορά, αυτή θα δοθεί στους παραγωγούς.

Στην Καρδίτσα, τέλος, όπου δεν υπάρχει παρέμβαση συνεταιριστικής οργάνωσης, οι παραγωγοί πωλούν σε εμπόρους με 17 λεπτά, τιμή την οποία, πρέπει να σημειωθεί, εισπράττει κατά μέσο όρο και η πλειοψηφία των καλλιεργητών, ιδίως στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει δυνατότητα για αποθήκευση και υπάρχει πιεστική ανάγκη για ρευστότητα.

Premium στο βιολογικό προσφέρουν οι Μύλοι Λούλη

«Πράγματι, το ποιοτικό σκληρό είναι λιγότερο σε απόλυτα μεγέθη σε σχέση με πέρυσι, αυτό βέβαια από μόνο του δεν αρκεί για να ανεβάσει την τιμή, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε και το στοκ», λέει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Αναστασίου, υπεύθυνος Αγοράς Πρώτων Υλών στους Μύλους Λούλη. Η γνωστή εταιρεία προμηθεύεται επιλεκτικά κάποιες ποσότητες σκληρού σιταριού, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε κάποια αγορά.

Παράλληλα, όμως, «τρέχει» ένα πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας σε συνολικά 6.000 στρέμματα (από τον Δομοκό μέχρι τη Δράμα) για το βιολογικό σιτάρι, σκληρό και μαλακό, καθώς επίσης και για το δίκοκκο και το ντίνκελ. Ειδικά σε ό,τι αφορά το σιτάρι, ο κ. Αναστασίου τονίζει ότι οι παραγωγοί πληρώνονται μεν βάσει της αγοράς, αλλά με ένα premium έως και 10 λεπτά το κιλό, σε σχέση με το συμβατικό. «Επιλέγουμε συνειδητά να πριμοδοτούμε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δυστυχώς έμειναν εκτός προγραμμάτων βιολογικής, προκειμένου να παραμείνουν στην καλλιέργεια», εξηγεί ο συνομιλητής μας.