Έχει ποιότητα, περιμένει και τιμή το σκληρό σιτάρι

Ανάχωμα στις πιέσεις της αγοράς επιχειρεί να στήσει με τα 19 λεπτά η ΕΑΣ Βόλου

Συμμαχία για κοινές αγορές από προμηθευτές δημιουργούν Carrefour και Tesco
Το προφίλ μιας ιδιαίτερα ποιοτικής σοδειάς, η οποία έχει όλα τα εχέγγυα για εξαγωγή, σχηματίζουν τα μηνύματα που έρχονται από τον αλωνισμό του σκληρού σιταριού, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις μεγάλες παραγωγικές περιοχές της χώρας.
Με τον θερισμό να έχει ολοκληρωθεί κατά τουλάχιστον 70% στη Θεσσαλία και στη Στερεά και τη Βόρεια και Βορειοανατολική Ελλάδα να μπαίνουν δυνατά στο «παιχνίδι» τις αμέσως επόμενες μέρες, το δείγμα θεωρείται από παράγοντες της αγοράς ικανό για να διαμορφωθεί μια αρκετά αντιπροσωπευτική πρώτη εικόνα της φετινής παραγωγής.

των Γιάννη Τσατσάκη, Γιώργου Ρούστα

Αν και δεν λείπουν «αστοχίες» που αφορούν κατά κύριο λόγο ελλιπή λίπανση, «κουρασμένα» χωράφια, καθώς και περιοχές που «χτυπήθηκαν» από τις μπόρες των τελευταίων ημερών, η πλειοψηφία των σιταριών που έχουν μέχρι στιγμής αλωνισθεί χαρακτηρίζονται από ειδικά βάρη πάνω από 80 kg/hl, υαλώδη τουλάχιστον 70% ενώ και οι πρωτεΐνες δείχνουν να βρίσκονται σε καλά επίπεδα «πιάνοντας» μεσοσταθμικά το 12,5%. Ακόμα καλύτερη είναι η εικόνα στα συμβολαιακά όπου, για παραγωγούς που συνεργάζονται π.χ. με την Barilla Ελλάς -με την ελάχιστη εγγυημένη τιμή να είναι τα 21 λεπτά το κιλό- έχουν καταγραφεί και πρωτεΐνες 15% και άνω.

Η αγορά ωστόσο εξακολουθεί να κινείται σε… χαλαρούς ρυθμούς, με την πλειοψηφία των πράξεων να αφορά συναλλαγές που γίνονται με τη γνωστή πρακτική των ανοιχτών τιμών και με τις προκαταβολές να κυμαίνονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, από 10 έως 14 λεπτά το κιλό. Για άλλη μια χρονιά, φαίνεται ότι πολλά θα κριθούν από τη δυνατότητα και τις οικονομικές αντοχές των παραγωγών να αποθηκεύσουν περιμένοντας ένα ανοδικό «γύρισμα» της αγοράς.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα πάντως αυτήν τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς οι τιμές που «ακούγονται» στην εμπορική πιάτσα κινούνται στην περιοχή των 17-18 λεπτών το κιλό ενώ, με δεδομένο ότι η φετινή χρονιά στην Ελλάδα είναι πολύ πρώιμη, στίγμα δεν υπάρχει μέχρι τώρα ούτε από την Ιταλία. Τιμές από την Μπολόνια αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Ιουλίου, ενώ από τη Φότζια στις 13 Ιουνίου, δίχως ωστόσο να αποκλείεται η καθυστέρηση, καθώς οι παραγωγοί της χώρας πιέζουν για καλύτερες τιμές, ποντάροντας στην υποχρέωση των ιταλικών βιομηχανιών ζυμαρικών να αναγράφουν στις συσκευασίες την προέλευση της πρώτης ύλης.

Η κίνηση πάντως της ΕΑΣ Βόλου να ξεκινήσει τις παραλαβές με τιμή 19 λεπτών το κιλό (προκαταβολή 16 λεπτά) δείχνει την προσπάθεια του συνεταιρισμού να δημιουργήσει ένα αντίβαρο στις πιέσεις της αγοράς,

Συμβολαιακή με Δημητριακή για την ΕΑΣ Θηβών

«Από τις αρχές της εβδομάδας μπήκαμε σε φουλ ρυθμούς στον αλωνισμό και σε δύο εβδομάδες, αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή λόγω καιρού, θα έχουμε τελειώσει», μεταφέρει στην «ΥΧ» ο διευθυντής της ΕΑΣ Θηβών, Στέλιος Πανάγαινας. «Οι παραγωγές είναι πολύ καλές στα περισσότερα χωράφια. Στα αρδευόμενα αλλά και σε αυτά που έρχονται από αμειψισπορά, οι αποδόσεις φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 500 κιλά ανά στρέμμα ενώ και ποιοτικά η εικόνα είναι εξίσου καλή», τονίζει προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε πάνω από το 85-90% στα υαλώδη, ενώ για τα περισσότερα σιτάρια το ειδικό βάρος είναι πάνω από 77 kg/hl. Σε επίπεδο πρωτεϊνών δεν έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα, καθώς δεν κάνουμε εμείς τις μετρήσεις όμως νομίζω ότι είμαστε πάνω από το 12,5%». Στην περιοχή υπάρχουν πάντως και «φτωχότερα» χωράφια τα οποία επηρεάστηκαν περισσότερο από την ανομβρία, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να μην ξεπερνούν τα 250-300 κιλά.

Ο συνεταιρισμός εφαρμόζει φέτος πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας με την εταιρεία Δημητριακή, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται μια μίνιμουμ τιμή 20 λεπτών το κιλό, εφόσον ο παραγωγός «πιάσει» συγκεκριμένες προδιαγραφές (τουλάχιστον 70% υαλώδη, ειδικό βάρος από 77 kg/hl και πάνω, πρωτεΐνη από 12,5% και πάνω). Παράλληλα αποθηκεύει για λογαριασμό των παραγωγών προϊόν, δίνοντας προκαταβολή 10 λεπτά το κιλό και την εξόφληση να γίνεται στις 30 Ιουλίου.

Αβαντάζ η δυνατότητα αποθήκευσης

Για ικανοποιητικές ποιότητες κάνει λόγο στην «ΥΧ» ο παραγωγός Θέμης Κυρίτσης από τα Φάρσαλα, σημειώνοντας ωστόσο ότι λιγότερο καλή είναι η εικόνα στις αποδόσεις οι οποίες, τουλάχιστον στην περιοχή του, κυμαίνονται από 400 έως 450 κιλά κατά μέσο όρο. «Υπάρχουν και μεγαλύτερες παραγωγές αλλά αυτές δεν αφορούν στη γενική εικόνα», τονίζει. Ο ίδιος συνεργάζεται συμβολαιακά με τη Μέλισσα Κίκιζας, με τα συμφωνητικά να προβλέπουν ελάχιστη τιμή 20 λεπτών το κιλό για συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές. Ωστόσο, σημειώνει ότι, με τις τιμές που ακούγονται αυτό το διάστημα στο «ελεύθερο» εμπόριο και τις συγκεκριμένες στρεμματικές αποδόσεις, οι καλλιεργητές δεν μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι. «Όσοι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα και την ευχέρεια να αποθηκεύσουν, αφήνοντας την περίοδο της συγκομιδής να περάσει, πιθανό είναι να μπορέσουν να διαπραγματευθούν κάποια καλύτερη τιμή. Όσοι όμως, ενδεχομένως και από ανάγκη, προχωρούν τώρα σε πώληση… εν βρασμώ, είναι προφανές ότι βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση», υπογραμμίζει.

Πονεμένη ιστορία η ανοικτές τιμές

Στο σύνολο του θεσσαλικού κάμπου ο αλωνισμός βαδίζει σιγά σιγά προς το τέλος του, ωστόσο η τακτική των εμπόρων να παραλαμβάνουν με ανοιχτή τιμή ανησυχεί τους καλλιεργητές. «Δεν πουλάμε, παραδίδουμε» ήταν το σχόλιο Λαρισαίου παραγωγού στην «ΥΧ», ο οποίος ακούει για τιμές γύρω στα 17-18 λεπτά, αλλά θεωρεί πως έτσι δεν ανταμείβεται το ποιοτικό σιτάρι. Σύμφωνα με τους γεωπόνους «η παραγωγή φέτος ίσως είναι ελαφρώς μειωμένη, αφού επηρέασαν την ανάπτυξη οι βροχές κυρίως του Απριλίου. Οι πρώιμες ποικιλίες που πρόλαβαν τις βροχές δεν εμφάνισαν προβλήματα, σε αντίθεση με τις όψιμες, οι οποίες με το πότισμα που ακολούθησε «έβρασαν» μερικώς.

Καλές οι αποδόσεις στη Βόρεια Ελλάδα

«Το σιτάρια στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται ότι φέτος θα είναι καλά, όμως τα μηνύματα που μας έρχονται για τις τιμές δεν είναι ενθαρρυντικά», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας. «Η αγορά φαίνεται ότι πάει να κινηθεί στα 17-18 λεπτά, όμως είναι ακόμα όλα στο επίπεδο των φημών. Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει το τοπίο σταδιακά. Οι δε αποδόσεις, από τα πρώτα δείγματα, είναι πάνω από 300 κιλά, ενώ υπάρχουν και χωράφια που φαίνεται ότι θα πιάσουν και περισσότερα από 400 κιλά το στρέμμα», συμπληρώνει.