Σκληρό σιτάρι: Το ύψος του στελέχους µειώνει τη συγκέντρωση καδµίου στο φυτό

Στα 0,19€/κιλό η τιμή παραγωγού στο σιτάρι ανακοίνωσε η ΑΣ Βόλου

Ο έλεγχος της βιοδιαθεσιµότητας καδµίου στους σπόρους σκληρού σίτου σε όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του αποτέλεσε το αντικείµενο µελέτης ενός γαλλικού ινστιτούτου. Στόχος του ινστιτούτου ήταν να εξετάσει οκτώ ποικιλίες σκληρού σίτου, που καλλιεργούνται στη Γαλλία, προκειµένου να αποδείξει ότι το ύψος που αποκτά το φυτό επηρεάζειι και τη συγκέντρωση καδµίου στους σπόρους του.

Το µεταλλικό στοιχείο του καδµίου, που ίχνη του απαντώνται σε γεωργικά εδάφη, αποτελεί αντικείµενο παρακολούθησης σε παγκόσµιο επίπεδο, αφού, σύµφωνα µε τους επιστήµονες, διεισδύει στο έδαφος, κατά κύριο λόγο, µέσω των ορυκτώννν λιπασµάτων (κυρίως φωσφορικά άλατα) και σε µικρότερο βαθµό µέσω των ζωικών αποβλήτων. 

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος οργανισµός απορροφά το στοιχείο µέσω της διατροφής τους και, κυρίως, µέσω των προϊόντων δηµητριακών. Προκειµένου, λοιπόν, να µειωθούν οι κίνδυνοι από την κατανάλωσή του, η ΕΕ σχεδιάζει να µειώσει τα αποδεκτά επίπεδα κατά το ήµισυ, φτάνοντας στο κατώτατο όριο από 0,2 έως 0,1 µg/g πρώτης ύλης.

Τα αποτελέσµατα του ινστιτούτου έως τώρα έχουν δείξει ότι όσο πιο ψηλό είναι το στέλεχος του φυτού τόσο µικρότερη είναι η συγκέντρωση καδµίου στους σπόρους του και, εν συνεχεία, στην πρώτη ύλη που οδηγείται για την παρασκευή τροφίµων.