Σκόρδο: Μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια, με μεγάλες όμως αδυναμίες

skordo-garlic

Ξεκίνησε η συλλογή του πρώιμου σκόρδου σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τις γνωστές αδυναμίες και τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εμπορία του προϊόντος, να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους. Το φρέσκο σκόρδο βρίσκεται ήδη στις αγορές και ένα ποσοστό του πουλιέται και ως χλωρό. Τα εισαγόμενα σκόρδα, που σε κάποιες περιπτώσεις βαφτίζονται ελληνικά, καλύπτουν σε μεγάλο αριθμό τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Περιοχές με παράδοση στην καλλιέργεια του φυτού δείχνουν κόπωση και αρκετοί παραγωγοί εγκαταλείπουν το προϊόν όπως στη Λάρισα και τα Ψαχνά της Εύβοιας. Σε άλλες περιοχές όπως στη Νέα Βύσσα και την Κεντρική Μακεδονία νέα σχήματα μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι.

Σύμφωνα με τον παραγωγό Φάνη Μπανέ, από τον Πλατύκαμπο Λάρισας, η κατάσταση είναι οικονομικά αδιέξοδη. «Είμαστε η τρίτη γενιά στην οικογένειά μας που ασχολούμαστε με την παραγωγή σκόρδου. Δυστυχώς, όμως, ο αθέμιτος ανταγωνισμός μάς ωθεί στη μείωση και μελλοντικά στην οριστική παύση της καλλιέργειας. Από το 50 στρέμματα που καλλιεργούσαμε κάθε χρόνο, φέτος έχουμε πέσει σε μονοψήφιο αριθμό. Οι καλλιεργητές του σκόρδου της περιοχής αδυνατούν να διαχειριστούν τις αδιαφανείς διαδικασίες παραγωγής και διακίνησης του προϊόντος και σιγά-σιγά το προϊόν τους εκτοπίζεται από τις αγορές».

Για μειωμένες εκτάσεις, αλλά καλή παραγωγή και χωρίς προσβολές από έντομα και ασθένειες, κάνει λόγο ο παραγωγός Γιάννης Γυφτονικολός, από τα Ψαχνά Εύβοιας. Τονίζει, ωστόσο, ότι η καλλιέργεια αντιμετωπίζει χρόνια και σοβαρά προβλήματα, που απειλούν την επιβίωσή της. «Έχουμε ξεκινήσει τη συλλογή του σκόρδου χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οι μυκητολογικές προσβολές ήταν σχεδόν ανύπαρκτες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και η παραγωγή συγκριτικά με άλλες χρονιές είναι καλύτερη. Παρά τη φετινή θετική εικόνα, η καλλιέργεια παρουσιάζει ανυπέρβλητα προβλήματα. Το σκόρδο στην περιοχή μας κλείνει τον κύκλο του. Η κόπωση των χωραφιών από τη συχνή χρήση και η αδυναμία εναλλαγής εξαιτίας του μικρού κλήρου, σιγά-σιγά μας βγάζει εκτός αγοράς. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε το μεγάλο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές (ξεκινάμε με 10-11 λεπτά το τεμάχιο), το παραεμπόριο, τις δικές μας οργανωτικές αδυναμίες και τις ελληνοποιήσεις, το μέλλον διαγράφεται επιεικώς αβέβαιο. Το γεγονός ότι από τα 600 καλλιεργούμενα στρέμματα, τα προηγούμενα χρόνια, πέσαμε στα 300, δείχνει και την πορεία της καλλιέργειας στην περιοχή μας».

Μια άλλη εικόνα μεταφέρει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο Ισαάκ Κυπάρογλου παραγωγός σκόρδου, από τα Πετρανά Κοζάνης. «Στην περιοχή μας, η καλλιέργεια του σκόρδου γίνεται σε ξερικές εκτάσεις, μετά από αμειψισπορά σιτηρών και ψυχανθών. Το γεγονός αυτό ενισχύει την ποιότητα του βολβού αλλά και τη μετασυλλεκτική του αντοχή, η οποία φτάνει μέχρι και τις αρχές της άνοιξης εκτός ψυγείου. Στο χωριό μας καλλιεργούμε πάνω από 200 στρέμματα, με τάση ανόδου των εκτάσεων. Η τεχνογνωσία της καλλιέργειας έχει μακρά ιστορία, καθώς υπάρχει από το 1922, όταν οι πρόσφυγες προγονοί μας από τη Μικρά Ασία τη μετέφεραν από τα προγονικά χώματα και τη μεταλαμπάδευσαν στη δική μας γενιά. Το επόμενο βήμα μας είναι η δημιουργία ομάδας παραγωγών σκόρδου, γιατί υπάρχουν πολλές δυνατότητες».

Διαβάστε σχετικά: Καλλιέργεια Σκόρδου: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζει ο καλλιεργητής

Μια συγκρατημένα αισιόδοξη ματιά μάς έδωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας, Αναστάσιος Γιακμογλίδης, ο οποίος έκανε λόγο για όψιμη χρόνια. «Πάμε στα τέλη του μήνα για το ξεκίνημα της συγκομιδής του χλωρού σκόρδου, εν αντιθέσει με πέρσι που είχαμε ξεκινήσει δυο βδομάδες νωρίτερα». Όσον αφορά τα στρέμματα, ο ίδιος εκτίμησε ότι θα κινούνται στον ίδιο αριθμό με πέρσι (2.500 για όλη την περιοχή). «Η περσινή χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί από μέτρια έως κακή, λόγω των καιρικών συνθηκών. Αν δεν μας κάνει παρατεταμένες βροχές από εδώ και πέρα, ευελπιστούμε ότι η παραγωγή θα είναι βελτιωμένη ποιοτικά, οπότε θεωρούμε ότι και οι τιμές μπορούν να κινηθούν καλύτερα από πέρσι, όταν είχαμε μέση τιμή παραγωγού 1,2 ευρώ το κιλό στο χλωρό και 1,5 ευρώ στο ξερό σκόρδο. Διακινούμε τα συμβατικά σκόρδα κυρίως στην εγχώρια αγορά, ενώ ένα ποσοστό περίπου 10% πηγαίνει για εξαγωγές σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Γερμανία. Πάντως, υπάρχει ενδιαφέρον τόσο εντός των τειχών, όσο και στο εξωτερικό. Σημαντικό είναι και το ενδιαφέρον από τη Ρουμανία για βιολογικό σκόρδο, προσπάθεια που ξεκινήσαμε από πέρσι και θέλουμε να ενισχύσουμε».

Ο κ. Γιακμογλίδης ανέφερε ότι η καλλιέργεια του σκόρδου είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα καλλιέργεια και κινείται πάνω από τα 1.000 ευρώ το στρέμμα. «Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι ένας παραγωγός πιάσει μια απόδοση 800 κιλά ανά στρέμμα με τιμή 1,5 ευρώ το κιλό, τότε η κατάσταση είναι οριακή από άποψη βιωσιμότητας», μας εξήγησε. Σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης του σκόρδου Βύσσας από την ΕΕ, ο κ. Γιακμογλίδης ανέφερε ότι έχουν γίνει οι όποιες τροποποιήσεις χρειάζονταν στον φάκελο που είχε κατατεθεί εδώ και αρκετούς μήνες και «περιμένουμε. Πιστεύω ότι είμαστε στην τελική ευθεία για να πάρουμε την πιστοποίηση».