SOS από τον δήμο Ηρακλείου για το δάκο

SOS από τον δήμο Ηρακλείου για τον δάκο

Την άμεση αύξηση των κονδυλίων για ψεκασμούς, την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού προσωπικού για τη δακοκτονία, την καταγραφή των ζημιών, καθώς και τη γρήγορη αποζημίωση των γεωργών που έχουν πληγεί από την ακαρπία, ζητά το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου.

Σε ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο σημειώνει, ότι με βάση τα πολύ σημαντικά προβλήματα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και τα οποία έχουν ενταθεί φέτος, σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του δάκου στα αγροτικά διαμερίσματα του δήμου Ηρακλείου, «θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το ελαιόλαδο, εκτός του ότι είναι βασική πηγή παραγωγής εισοδήματος για τους γεωργούς του δήμου, αποτελεί και ένα υψηλής αξίας διατροφικό αγαθό, βάση της κρητικής διατροφής, χαρακτηρίζει το περιβάλλον της Κρήτης, την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Γι’ αυτό το λόγο η προστασία της παραγωγής του είναι μείζονος σημασίας».

Αφού αναφέρεται στη μείωση κονδυλίων για την καταπολέμηση του δάκου από το 2010, το δημοτικό συμβούλιο επισημαίνει ότι ο έργο της δακοκτονίας είναι καθαρά επιστημονικό και πρέπει να χρήζει τέτοιας αντιμετώπισης από όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες.

Ως εκ τούτου – προσθέτει – τα προβλήματα που παρουσιάζονται, τόσο σε σχέση με την ελλιπέστατη χρηματοδότηση, όσο όμως και με την πολύ σφικτή γραφειοκρατική διαδικασία που ακολουθείται με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση, πλήττουν το εισόδημα των παραγωγών και της τοπικής οικονομίας ανεπανόρθωτα.
 
Ειδικότετα, το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου προτείνει:

  • Άμεση αύξηση των κονδυλίων για τους δολωματικούς ψεκασμούς και την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού προσωπικού για τη δακοκτονία, την καταγραφή των ζημιών καθώς και τη γρήγορη αποζημίωση των γεωργών που έχουν πληγεί από την ακαρπία.
  • Την καταπολέμηση του δάκου σε όλες τις περιοχές του δήμου Ηρακλείου, χωρίς να μείνει καμία περιοχή εκτός της διαδικασίας αυτής.
  • Αποκέντρωση της διαδικασίας στο σύνολο της με χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσληψη προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες του προγράμματος.
  • Δυνατότητα προσαρμογής στα τοπικά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά με εναλλαγή της μεθόδου ανά περιφερειακό επίπεδο ώστε να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα της δακοκτονίας.