SOS εκπέμπει η ορεινή Αργιθέα Καρδίτσας

Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και δικαίως εξοργισμένοι από την κρατική ολιγωρία και τη μη εξεύρεση λύσης, βιώσιμης και ουσιαστικής. Μπήκε το φθινόπωρο και πρέπει να γίνουν τα αντιγριπικά εμβόλια σε παιδιά, μαθητές, ηλικιωμένους και υπερήλικες, που ζουν μόνιμα στα ορεινά χωριά, αλλά και αυτή η υπηρεσία είναι στον αέρα.

oreini-argithea-karditsa

Ουσιαστική στήριξη στα μακροχρόνια αιτήματα των κατοίκων της ορεινής Αργιθέας, που σχετίζονται κυρίως με την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας και την ανυπαρξία σύγχρονων οδικών αξόνων, ζητούν οι τοπικοί φορείς της περιοχής.

Με συνεχείς επιστολές και διαβήματα και ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, οπότε η κατάσταση θα δυσκολέψει περαιτέρω, οι φορείς της Αργιθέας πιέζουν για άμεσες λύσεις στα δύο φλέγοντα θέματα που αφορούν την υγεία τους και την άρση της οδικής απομόνωσης, τα οποία άλλωστε και σχετίζονται. Διότι, όπως «εξηγούν στην ΥΧ», «πώς θα δεχθεί ένας γιατρός, και δη αγροτικός, να υπηρετήσει τη θητεία του στα χωριά της ορεινής Καρδίτσας, όταν υπάρχει ο κίνδυνος για τον ίδιο, περιδιαβαίνοντας τους ακατάλληλους χωματόδρομους της δυσπρόσιτης αυτής περιοχής;». Μάλιστα, υπάρχουν δρόμοι που εξυπηρετούν μέχρι και τρεις νομούς και τρεις περιφέρειες (Θεσσαλία, Στερεά, Δυτική Ελλάδα), με έτοιμες μελέτες που δεν δημοπρατούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου, Γιώργος Κωτσός, θέτει θέμα ισόρροπης ανάπτυξης της Θεσσαλίας (πεδινή – ορεινή, δυσπρόσιτη – απόμακρη), εδαφικής και κοινωνικής συνοχής και δίκαιης κατανομής πόρων και υπηρεσιών.

Ανύπαρκτες οι ιατρικές υπηρεσίες, παμπάλαιο το οδικό δίκτυο

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αργιθέας, Δημ. Παπακώστας, σε επιστολή διαμαρτυρίας του, σχετικά με τις ελλείψεις ιατρών σε αγροτικά ιατρεία της Αργιθέας, χαρακτηρίζει τους συντοπίτες του πολίτες β΄κατηγορίας και αναρωτιέται αν τηρείται το συνταγματικό δικαίωμα των συγχωριανών του στην υγεία και στην περίθαλψη. Η πολιτεία υποχρεούται να φροντίσει την ύπαιθρο και τα ορεινά, κατά προτεραιότητα (αναφέρει το άρθρο 101 παρ. 4 του Συντάγματος).

Ο κ. Παπακώστας ρωτά τους αρμόδιους φορείς πού οφείλεται αυτή η ιατρική λειψανδρία και ποια είναι τα κίνητρα που επιζητούν οι νέοι γιατροί για να δηλώσουν θέσεις σε άγονα και δυσπρόσιτα μέρη. Σε σχετική απάντησή της, η 5η ΥΠΕ αναφέρει ότι έχουν γίνει όλες οι σχετικές ενέργειες για την κάλυψη οργανικών θέσεων στα Κέντρα Υγείας της ορεινής Αργιθέας, αλλά φαίνεται ότι ούτε το κίνητρο του extra μηνιαίου επιδόματος των 400 ευρώ λειτουργεί, ούτε κρίνεται ικανό από τους εν δυνάμει υποψήφιους γιατρούς. Επίσης, έχει σταλεί και έγγραφο στο υπουργείο Yγείας για να καλυφθούν τα Βραγκιανά από οπλίτη, το οποίο έχει προωθηθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (και η δημοτική αρχή έχει ζητήσει τη συνδρομή του στρατού, για οπλίτες γιατρούς, εξίσου χωρίς αποτέλεσμα).

Πώς, όμως, ένας νέος γιατρός θα δεχθεί να υπηρετήσει στα όμορφα πλην δυσπρόσιτα χωριά της Αργιθέας, όταν οι δρόμοι είναι παμπάλαιοι και επικίνδυνοι, όταν ορισμένες περιοχές δεν διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ και οι αποστάσεις από το πλησιέστερο νοσοκομείο είναι μακρινές;

Η ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή, σε συνδυασμό με το ανάγλυφό της και την ελλιπέστατη συγκοινωνία, καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερή την πρόσβαση των κατοίκων της Αργιθέας στις υπηρεσίες υγείας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι, οπότε τις έχουν άμεση ανάγκη. Κατά συνέπεια, αντιλαμβάνεται κανείς την απόγνωση των κατοίκων, που θα αναγκάζονται να απευθύνονται στο Μουζάκι (50 χλμ.), ακόμα και για ελαφρές παθήσεις, ενώ, σε περίπτωση έκτατου περιστατικού, η απόφαση αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή.