Σωσίβιο για τις 100 δόσεις η ρύθμιση και των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών

Σωσίβιο για τις 100 δόσεις η ρύθμιση και των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών

Δυνατότητα ρύθµισης των οφειλών τους στην Εφορία σε 12 ή ακόµα και 24 δόσεις προτού αυτές καταστούν ληξιπρόθεσµες και, πιθανότατα, από τον υπολογιστή ή το κινητό τους, αποφεύγοντας την επίσκεψη στην εφορία, δίνει στους φορολογούµενους διάταξη του νοµοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά, που κατατέθηκε την περασµένη εβδοµάδα στη Βουλή. Ειδικότερα, µε το άρθρο 114 επεκτείνεται και στην πάγια ρύθµιση του ν. 4152/2013 η δυνατότητα να ενταχθεί σε καθεστώς ρύθµισης οφειλή που ο φορολογούµενος αδυνατεί να καταβάλει πριν εκπνεύσει η νόµιµη προθεσµία. Πρόκειται για το λεγόµενο δικαίωµα «προειδοποιηµένης καθυστέρησης» που ήδη ισχύει για την έτερη –και ελαφρώς µεταγενέστερη– πάγια ρύθµιση του νόµου 4174/2013.

Σηµειωτέον ότι µέχρι σήµερα στη ρύθµιση του ν. 4152/2013 µπορούσαν να ενταχθούν µόνο βεβαιωµένες και ληξιπρόθεσµες µέχρι την ηµεροµηνία υπαγωγής οφειλές ή µη ληξιπρόθεσµες δόσεις οφειλών των οποίων τουλάχιστον µία δόση έχει καταστεί ληξιπρόθεσµη κατά την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης.

Ρύθµιση για κάποια δόση φόρου προτού αυτή καταστεί ληξιπρόθεσµη µπορούσε να πραγµατοποιηθεί µόνο µέσω του ν. 4174/2013 και για να γίνει αυτό απαιτούνταν η φυσική παρουσία του φορολογουµένου στην αρµόδια ΔΟΥ, η χειρόγραφη συµπλήρωση της σχετικής αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης και, επιπλέον, η έγκριση του προϊσταµένου της εφορίας.

Ηλεκτρονικά η διαδικασία

Αν και µέχρι στιγµής δεν έχει αποσαφηνιστεί, το υπουργείο Οικονοµικών αναµένεται να διευκρινίσει ότι η η διαδικασία για τη ρύθµιση των µη ληξιπρόθεσµων οφειλών θα µπορεί πλέον να πραγµατοποιείται ηλεκτρονικά –όπως προβλέπει, άλλωστε, ο ν. 4152/2013– µέσω του Taxisnet και της ιστοσελίδα www.gsis.gr. Ο φορολογούµενος θα υποβάλει ηλεκτρονικά υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα υποχρεούται να αποτυπώσει αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή και εισοδηµατική του κατάσταση µέσω των οποίων στοιχειοθετείται η αδυναµία πληρωµής της οφειλής.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος της τελευταίας πενταετίας, όπως επίσης και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος. Η εξόφληση θα γίνεται είτε σε 12 δόσεις, εφόσον πρόκειται για τακτικές οφειλές, είτε σε 24 δόσεις, για οφειλές που προκύπτουν από έκτακτες αιτίες.

Ο κίνδυνος αποβολής

Όπως είναι εύλογο, η ρύθµιση αυτή λύνει τα χέρια πολλών φορολογουµένων και λειτουργεί ως «κόφτης» στη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσµων οφειλών. Παράλληλα, µπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για όσους έχουν ενταχθεί στις 100 δόσεις (ν. 4321/2015 ή «νόµος Βαλαβάνη») για παλαιά χρέη και οι οποίοι, από 1ης Ιανουαρίου 2018, αντιµετώπιζαν τον κίνδυνο «αποβολής» από τη ρύθµιση στην περίπτωση που δηµιουργούσαν καινούργιες οφειλές, δηλαδή ακόµα και αν καθυστερούσαν για µόνο µία ηµέρα την πληρωµή ενός νέου χρέους.

Όπως σηµειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, µε το νέο καθεστώς, το υπουργείο Οικονοµικών εκτιµά ότι θα επιτευχθεί «ταχύτερη είσπραξη των δηµόσιων εσόδων, καθώς οι φορολογούµενοι δεν θα είναι υποχρεωµένοι να αναµένουν, ώστε η οφειλή τους να καταστεί ληξιπρόθεσµη, προκειµένου να τη ρυθµίσουν».

Δύο χρόνια ακόµα τόκοι µε τον µήνα

Παρατείνεται για δύο χρόνια ακόµα, δηλαδή µέχρι το τέλος του 2019, η χρέωση τόκων µε τον µήνα για όσους πληρώνουν µε καθυστέρηση τις οφειλές τους. Η πρόβλεψη ήταν από 1ης Ιανουαρίου 2018 η προσαύξηση να γινόταν σε ηµερήσια βάση, γεγονός που θα οδηγούσε σε µικρότερη επιβάρυνση των οφειλετών, ωστόσο τα ηλεκτρονικά συστήµατα της φορολογικής διοίκησης αποδείχτηκε δεν ήταν έτοιµα να την υπολογίσουν, µε αποτέλεσµα να παραπεµφθεί για το 2020. Επιπλέον, µε άλλη διάταξη του νοµοσχεδίου, αίρεται η τελωνειακή απαγόρευση που είχε τεθεί στα εργοστάσια να µην κατεργάζονται ταυτόχρονα στην ίδια µονάδα αιθυλική αλκοόλη και ξύδι.