Σουφλί: Η Ιστορία του γραμμένη στην ούγια από καθαρό μετάξι

Η Ιστορία του γραμμένη στην ούγια από καθαρό μετάξι, στα μαυρόπευκα της παρθένας Δαδιάς και στα ορεινά χωριά του· το Σουφλί φοράει τα καλά του και μας υποδέχεται με μια ανοιχτή αγκαλιά.

Το Σουφλί είναι παραδοσιακό με γωνιές και σημεία που θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές του. Αρχοντικά, αναπαλαιωμένα επιβλητικά κτίρια, άλλα εγκαταλελειμμένα, να θυμίζουν μόνο τα παλιά και φυσικά αρκετά παλιά εργοστάσια μετάξης. Η Ιστορία του, άλλωστε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μετάξι και χάρη σ’ αυτό γνώρισε μεγάλη ακμή τον 19ο αιώνα.

Σουφλί: Η Ιστορία του γραμμένη στην ούγια από καθαρό μετάξι

Στο Μουσείο Μετάξης Σουφλίου που λειτουργεί από το 1990 και εντάσσεται στο δίκτυο μουσείων του ΠΙΟΠ μπορείς να δεις όλη τη διαδικασία για την επεξεργασία του μεταξιού στο Σουφλί του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα: Από την εκτροφή του μεταξοσκώληκα έως την τελική επεξεργασία του υφάσματος, τα σκεύη του σηροτρόφου, τα εργαλεία του βιοτέχνη που επεξεργάζεται τα υφάσματα, οι αργαλειοί που υπήρχαν σε κάθε σπίτι. Στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 1883, το αρχοντικό του Κουρτίδη.

Σουφλί: Η Ιστορία του γραμμένη στην ούγια από καθαρό μετάξι

Πολλά θα μάθεις επίσης και στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού Σουφλίου, του Οίκου Μεταξιού Τσιακίρη, με παρουσία στην παραγωγή και επεξεργασία του πολυτελούς υφάσματος από τα μέσα του 20ού αιώνα.

Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο και φιλοξενεί μηχανήματα που βρίσκονται εν λειτουργία και παρουσιάζουν όλη τη διαδικασία επεξεργασίας του πολυτελούς υφάσματος, όπως είναι η αναπίνηση, η επεξεργασία του νήματος μέχρι και η ύφανση.

Στην είσοδο της πόλης δεσπόζει το μεταξουργείο Τζίβρε με την επιβλητική, πανύψηλη καμινάδα του, που αν και άκαπνη εδώ και μισό αιώνα, καλωσορίζει τους επισκέπτες σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής μεταξιού του 20ού αιώνα.

Αρχοντικά και κουκούλια

Με μια βόλτα στο Σουφλί θα εντυπωσιαστείς από τα «μπιτζικλίκια», τα κουκουλόσπιτα των αρχών του προηγούμενου αιώνα που χρησίμευαν για την εκτροφή μεταξοσκωλήκων, που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή. Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί το Κουκουλόσπιτο Καλέση που σήμερα έχει περιέλθει στο Δημόσιο και λειτουργεί ως δημοτικός ξενώνας με την ονομασία Κουκούλι. Κατασκευάστηκε περίπου το 1850, αποτελείται από τρεις ορόφους συνολικού εμβαδού 490 τ.μ. και λειτουργούσε ως κουκουλόσπιτο μέχρι το 1975.

Πηγή

Κεντρική φωτογραφία: Παναγιώτης Σαρρής