Σπορόφυτα: Μεικτά τα πρόσημα για τις φετινές καλλιέργειες

Τελευταίο «μαξιλαράκι» οι οργανωμένοι παραγωγοί

sporofyta-kalliergies

των Γιάννη Καρτερού, Γιάννη Σάρρου

Η συνολική αξία της ελληνικής αγοράς σπόρων ξεπερνάει τα 200 εκατ. ευρώ. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει, δίχως άλλο, η ισχυρή εσωτερική ζήτηση, έστω κι αν αυτή φαίνεται ότι δοκιμάστηκε αρκετά τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ύπαιθρος Χώρα», η κατανάλωση φέτος έχει σημαντικές διακυμάνσεις, και ρόλο σε αυτό έπαιξαν τόσο οι χαμηλές τιμές όσο και η κακοκαιρία.

Μούδιασμα στην αγορά

«Η περσινή χρονιά ήταν άσχημη. Σε όλους σχεδόν τους τομείς. Οι τιμές ήταν κάτω στα περισσότερα προϊόντα, όπως μπρόκολα, μαρούλια. Γενικά τα πράσινα οπωροκηπευτικά δεν πήγαν καλά, και είναι καλλιέργειες που απασχολούν πολλούς ανθρώπους». Ο Απόστολος Μπίλλης, φυτωριούχος και ιδιοκτήτης των ομώνυμων Θερμοκηπίων Σποροφύτων, δεν μασάει τα λόγια του και με γλαφυρό τρόπο περιγράφει τη δύσκολη περσινή χρονιά. «Τα προϊόντα αυτά δεν προωθήθηκαν, η κατανάλωση ήταν μειωμένη, τουλάχιστον κατά 35%, και σε αυτό ίσως να έπαιξε ρόλο ο ελαφρύς περσινός χειμώνας. Αυτό έχει αντίκτυπο στον παραγωγό. Καθώς η περασμένη χρονιά δεν ήταν καλή, υπάρχει ένα μούδιασμα, τα περιθώρια στενεύουν και πολλοί αναρωτιούνται πώς και πόσα θα καλλιεργήσουν φέτος. Αυτό το μούδιασμα αποτυπώνεται και στις πωλήσεις σπορόφυτων, που είναι πεσμένες και με ακόμα χειρότερες εκτιμήσεις για το άμεσο μέλλον».

Όπως αναφέρει, μιλώντας στην «Ύπαιθρος Χώρα», «όταν δεν μπορείς να εκτιμήσεις την αγορά, θα κάνεις σπασμωδικές κινήσεις. Έτσι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή με τους παραγωγούς, φυτεύουν λίγα, να δουν πώς θα πάει και αναλόγως να κινηθούν. Είναι νωρίς να μιλήσουμε με αριθμούς και συγκεκριμένα, αυτό που φαίνεται όμως είναι αυτή η “κατήφεια” για την επόμενη χρονιά, σε ό,τι αφορά τα σπορόφυτα κηπευτικών, συμπεριλαμβανομένων και καρπουζιών, πεπονιών κ.λπ».

Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, και στον υπόλοιπο κλάδο η εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη. «Ο καιρός και η χαμηλή τιμή επέδρασαν αρνητικά σε ολόκληρο τον τομέα των σπορόφυτων», τονίζει. «Υπήρξαν πιέσεις από όλες τις πλευρές και ο κόσμος είναι τόσο διστακτικός, όσο είναι οικονομικά αδύναμος. Ακόμα και στις περιοχές που η παραγωγή πήγε καλά, δεν υπήρχε τιμή ικανοποιητική, ώστε να τη στηρίξει». Τα φυτώρια Μπίλλη εμπορεύονται σπορόφυτα σε όλη την Ελλάδα, με το περίπου 70% αυτών να απορροφάται από τη Θεσσαλία.

Μεικτά τα πρόσημα για τις φετινές καλλιέργειες
Μεικτά τα πρόσημα για τις φετινές καλλιέργειες

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη βιομηχανική ντομάτα, καθώς η αύξηση των 2-3 ευρώ/τόνο που έδωσε μία βιομηχανία δεν ήταν αρκετή για να ανακόψει την περσινή καταστροφική χρονιά. «Η βιομηχανική δεν μπόρεσε να πάρει ανάσα πέρυσι, από βροχή σε χαλάζι και πάλι σε βροχή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπίλλης. «Υπήρξαν περιοχές που παρήγαγαν μέχρι και 80% λιγότερο προϊόν. Πώς λοιπόν αυτός ο παραγωγός θα αγοράσει φέτος σπόρο;», αναρωτιέται. Οι αποδόσεις δεν ξεπέρασαν τους 2 τόνους/στρέμμα σε αυτές τις περιοχές. Η εικόνα της βιομηχανικής θα ξεκαθαρίσει μέχρι τα μέσα Φλεβάρη, που είναι και το νοητό όριο, πέραν του οποίου δεν θα πετύχει η σπορά. «Η μειωμένη φετινή καλλιέργεια είναι βέβαιη. Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι κατά πόσο, και αυτό θα το ξέρουμε το αργότερο μέχρι τις 20 Φλεβάρη», καταλήγει.

Αρνητικό πρόσημο φέτος

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ό γεωπόνος Γιώργος Γεωργίου, της εταιρίας Agroset από το Αγρίνιο. «Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της σποράς των κηπευτικών για την τρέχουσα περίοδο. Τα σπορόφυτα που παράγω κατευθύνονται σε γεωργούς και συνεταιρισμούς για την εγχώρια αγορά, ακόμη και για εξαγωγές. Όπως είναι γνωστό, η εσωτερική αγορά, λόγω της κρίσης, έχει προβλήματα απορρόφησης και αυτό αντανακλάται και στη δική μας παραγωγή. Οι εξαγωγές δεν κινήθηκαν στον βαθμό που θα θέλαμε, με αποτέλεσμα να επηρεάσουν αρνητικά τις τελικές αποφάσεις για το τι θα καλλιεργήσουν οι παραγωγοί της περιοχής μας.

Για το θέμα των τιμών στα σπορόφυτα, δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση από την περσινή χρονιά. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από το κόστος εισαγωγής των σπόρων και τα επιπλέον έξοδα που βαρύνουν την επιχείρησή μας. Στη διαδικασία παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, αν λάβουμε υπόψη και τις άλλες εισροές, θα δούμε ότι είναι ανεβασμένες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η τρέχουσα περίοδος μάλλον θα έχει αρνητικό πρόσημο».

Από την περιοχή της Χαλκίδας, ο παραγωγός σπορόφυτων Μιχάλης Κούτρας έδωσε τη δική του διάσταση. «Η επιχείρηση μας παράγει σπορόφυτα για λογαριασμό των παραγωγών λαϊκών αγορών και για μεγαλύτερες αγροτικές επιχειρήσεις. Για τους πρώτους, οι παραγγελίες χρόνο με τον χρόνο παρουσιάζουν μείωση και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αγοραστική αδυναμία των καταναλωτών. Για τη φετινή περίοδο, πιστεύω ότι θα έχουμε πτώση πάνω από 20%. Οι καλύτερα οργανωμένοι αγρότες παρουσιάζουν και αυτοί μια μείωση, αλλά σε κάποιο βαθμό διατηρούν έστω και οριακά την παραγωγή τους, γιατί έχουν προσαρμόσει τις καλλιέργειες τους κυρίως με κηπευτικά και δεν έχουν άλλες εναλλακτικές».