Ανεβαίνει σταθερά στην Αρκαδία η σποροπαραγωγή

sporoparagogi-patatosporos
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Περίπου 1.000 στρέμματα πιστοποιημένου σπόρου πατάτας ελέγχει το σποροπαραγωγικό κέντρο Βουρβούρων Αρκαδίας, που παρέχει πιστοποιητικό βλαστικότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το κέντρο της Αρκαδίας, που είναι ένα από τα δύο σποροπαραγωγικά κέντρα που έχουν μείνει, μαζί με της Νάξου, δείχνει τα τελευταία χρόνια να έχει διαρκή άνοδο και η συνεργασία του με τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ» έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

Ο Πιέρρος Δημάκος, υπεύθυνος για το κέντρο, μας τόνισε: «Το τρέχον έτος πιστοποιήσαμε 150.700 κιλά ελληνικό πατατόσπορο. Αν δεν υπήρχε η σποροπαραγωγή, τότε αυτοί οι σπόροι θα ήταν εισαγόμενοι από τη Γαλλία, με μέση τιμή 1 ευρώ ανά κιλό και αυτό σημαίνει συνάλλαγμα που φεύγει. Παράλληλα, ο παραγωγός παίρνει τον σπόρο που παράγουμε με 0,60 λεπτά και αυτό σημαίνει μείωση του κόστους παραγωγής».

-Διαφήμιση-

Η σποροπαραγωγή συμμετέχει στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν, ο παραγωγός παίρνει φθηνότερο τον σπόρο και έχει μεγαλύτερα έσοδα, αν είναι ο ίδιος σποροπαραγωγός. Όπως μας επισημαίνει ο Πιέρρος Δημάκος, «μετά το 2009, που αρχίσαμε την παραγωγή, έχει γίνει κατανοητό ότι ο σπόρος που παράγουμε και πιστοποιούμε έχει πολύ υψηλότερη απόδοση και πολλές φορές φθάνει 50% παραπάνω από τον εισαγόμενο».

Οι σκέψεις για το μέλλον στο σποροπαραγωγικό κέντρο συνοψίζονται σε τρεις απλές κινήσεις:

  1. Ετήσια αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας πατάτας κατά 10%,
  2. Αύξηση της σποροπαραγωγής σιτηρών που εδώ και δύο χρόνια έχει αρχίσει
  3. Έναρξη σποροπαραγωγής σκόρδου που δεν γίνεται πουθενά.
-Διαφήμιση-
Delegate